Hjem » Trondheim »  Julemarked byr på pariserhjul og lokalmat

Julemarked byr på pariserhjul og lokalmat

Det er duket for nok en stemningsfull førjulstid på Torvet når det nittende Julemarkedet i rekken arrangeres 1.-19. desember. I år byr Julemarkedet på en helt ny attraksjon, som tar deg 33 meter over bakken.

Etter fjorårets nedskalerte versjon av Julemarkedet grunnet Covid-19, gjør arrangementet i år et comeback til tradisjonelt format. Det blir salg av håndverk og lokalmat fra rundt 100 utstillere, Bondens marked, juletresalg, grytekonserter, kafélavvo med båltrubadurer, hest og slede og et rikt kulturprogram for hele familien. 
– Vi gleder oss veldig til å få tilbake hele denne stemningen og livet på Torvet, uten restriksjoner som vi hadde i fjor. Det blir de tradisjonelle elementene. Jula er jo tradisjon, sier Kirsten Schultz i Midtbyen Management.

«Årets store nyhet er et digert pariserhjul som skal stå på kvadranten på Torvet under hele markedet.»

Høyt over byen

Årets store nyhet er et digert pariserhjul som skal stå på kvadranten på Torvet under hele markedet. Noe lignende har aldri vært gjort i Trondheim før.
– Dette gjør vi for å ha en stor nyhet og en attraksjon som kan glede store og små. Pariserhjulet er 33 meter høyt. Til sammenligning er Olav Tryggvasson-statuen 18 meter høy, sier Schultz.
Pariserhjulet har tidligere vært i bruk på Jul i Vinterland i Oslo. Nå blir det altså trønderne som får nyte utsikten over hele byen fra den nye attraksjonen, som utvilsomt vil trekke til seg mye oppmerksomhet.

Lokal mat

Gode matopplevelser hører julemarkedet til. I år er julemarkedet sertifisert vertskap for European Region of Gastronomy – en utmerkelse som i 2022 er skjenket Trondheim og Trøndelag. Utmerkelsen skal hylle regioner som satser på lokal matproduksjon.
– Vi kickstarter feiringen av denne utmerkelsen på Julemarkedet ved å synliggjøre regionen vår. En stor andel av råvarene vil være lokalproduserte, sier Schultz, og minner om at julemarkedet alltid har satset på kortreiste, lokale matvarer. 

Fiskeburger fra Ravnkloa

Den populære reinsdyrburgeren fra Fjellvilt på Røros og bratwursten fra Stene gård på Frosta blir som vanlig servert inne i kafélavvoen, i likhet med bacalao, vegetarburger fra Grønne Folk på Frosta og julesnurrer fra Hevd bakeri. Et nytt innslag på menyen i år er fiskeburger fra Ravnkloa.
- Kulturprogrammet byr på over 100 ulike innslag for både store og små. Det blir grytekonserter i regi av Frelsesarmeen, kor-konserter med ulike kor fra Trondheim og barneteateret Mons og Monsteret. I kafelavvoen blir det underholdning med båltrubadurer, og i år blir det hele fem kvelder med langåpent i lavvoen, forteller Schultz.

Julebyen Trondheim

Hun peker på at Julemarkedet i Trondheim trekker til seg oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og sier det har stor betydning for Trondheim som destinasjon.
– Hele byens næringsliv roper jo hurra, og vi hører det er bra trøkk over hele byen nå. Julemarkedet er også en viktig salgsarena for utstillerne, som ser verdien i å bidra til den gode stemningen, sier Schultz, og minner om at det er julestemning å hente også andre steder i midtbyen.
– Julemarkedet er del av en nasjonal kampanje der vi bygger Julebyen Trondheim. Det blir utstilling av Trondheim Pepperkakeby på Byhaven og vinterbelysning i bygatene. Nytt av i år er at det blir vinterbelysning i deler av Søndre gate. I tillegg lages det en lystunnel mellom Mercur-gården og Britannia Hotel, og rådyrfamilien i Stiftsgårdsparken vil igjen bli lyst opp. I Nordre gate og Kongens gate har vi fått helt ny vinterbelysning. Dette blir skikkelig bra, sier en entusiastisk Schultz.

FAKTA JULEBYEN TRONDHEIM

• Julegatene i Midtbyen tennes lørdag 13. november kl 16.
• Julemarkedet på Torvet 2021 blir tidenes lengste. Arrangeres fra 1.- 19. desember
• Program for Julemarkedet 2021: julemarkedet-trondheim.no
• Trondheim Pepperkakeby stilles ut i underetasjen på Byhaven, og er åpen fra 27. november til 31.desember. 
• Trondheim Pepperkakeby Facebook-side: facebook.com/trondheimpepperkakeby
• Overskuddet fra pepperkakebyen går til Avdeling Barn kreft- og blodsykdommer ved St Olavs hospital.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Midtbyen Management
 

Følg IN magasinet på Facebook