Hjem » Bergen » Klær & mote »  Tradisjonelle håndverkstradisjoner møter ny design

Tradisjonelle håndverkstradisjoner møter ny design

Norges største og eldste gull- og sølvvarefabrikk har alltid samarbeidet med samtidens mest anerkjente designere. Den kreative arven er en del av DNAet, men minst like viktig for dagens designere er innovasjon og det å tenke nytt. 

Arvens verksted og butikk har en sentral beliggenhet nær Bryggen i Bergen.

Sagaen begynte i 1868. Det var året da Theodor Olsen etablerte eget sølvvareverksted og butikk i Bergen. Olsen markerte seg raskt som en av bransjens beste; en posisjon han beholdt helt til sin død i 1890. I 2016 fikk bedriften nye eiere og skiftet navn fra Theodor Olsen Sølvvareverksted til Arven.
– Vi er stolte over historien vår. Kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom mange år og lidenskapen vi har for faget skal videreføres. Den kreative arven er en del av DNAet vårt, men minst like viktig er innovasjon og det å tenke nytt. Moderne produkter utvikles derfor side om side med klassikerne. Og hva er da mer naturlig enn å samarbeide med noen av vår tids beste designere? forteller Hege Jørgensen. 

Arven skaper designhistorie

Takket være denne evnen til fornyelse har Arven opparbeidet seg en unik posisjon innen sølv- og gullsmedkunst – også internasjonalt. 
Wallpaper* er gjerne omtalt som selve trendbibelen når det kommer til moderne design. Og hvem andre enn nevnte magasin har fått øynene opp for Arvens nyskapende arbeider. Som eneste gull- og sølvvarefabrikk ble de plukket ut til å delta ved Wallpaper* Handmade under designuken i Milano. Utstillingen viser unike samarbeidsprosjekter mellom designere og produsenter fra hele verden – alle håndplukket av Wallpaper*.

Hva som foregår i verkstedet kan man se via en 40 meter lang glassvegg. Her kan man snakke direkte med dyktige fagfolk; gull- og sølvsmeder eller diamantekspert.

Arvens partner ble den fremadstormende italienske designeren Guglielmo Poletti, og sammen utviklet de et centrepiece kalt Arched. 
– Våre håndverkere og Poletti jobbet sammen i flere måneder før resultatet var klart, og de presset nok grensene for hva som er faktisk mulig å få til. Vi er utrolig stolte over at de klarte det, for Arched ble nydelig!
Den er laget i sandblåst og håndpolert sterlingsølv, med enkle detaljer i messing. Navnet viser til den rene, lett bøyde strukturen, som er bygget opp av tynne, elegante, runde stenger. Også lysestaken Liv er et ypperlig eksempel på hvor vakkert det kan være å kombinere moderne design med tradisjonsrikt håndverk. Den har Arven laget sammen med Norges kanskje mest suksessrike produktdesigner, Andreas Engesvik. Lysestaken, som er oppkalt etter Engesviks datter, er laget i massivt sterlingsølv og fyller alle krav til både utseende og funksjon. Den er enkel og raffinert. Klassisk Engesvik. Klassisk Arven. Et produkt skapt for å vare, i generasjon etter generasjon.

Sølvbestikket Åre er designet på 50-tallet av Birger Saastad og Jacob Tostrup Prytz i 1958.

Lars Tornøe har jobbet med møbel- og produktdesign siden 2006, og markerte seg raskt som en av landets mest kreative formgivere. Han har vunnet en rekke priser og har samarbeidet med flere anerkjente produsenter innen en rekke ulike kategorier. Det var under et felles oppdrag for Bocuse d’Or at Tornøe og Arven møttes første gang. Samarbeidet fungerte så bra at de bestemte seg for å fortsette. Hva med å lage noe som kunne egne seg for produksjon i litt større antall? Tidligere i år kunne Arven introdusere Pinch; et sett med små begre til salt, pepper eller annet krydder. Ytterst brukervennlige og nydelige i all sin enkelhet. 
Også når det gjelder smykker skaper Arven nye, spennende produkter. Artisten KYGO har vært med å utforme et anheng formet som en palme. Kolleksjonen Balance, laget i samarbeid med den prisvinnende designduoen Vera & Kyte, handler om allsidighet og har et dristig uttrykk. Den har også et særpreg som fremhever sølvets naturlige kvaliteter. Festsmykker som passer ypperlig for hverdagsbruk, et design for både dagtid og natteliv. Balance er en unik og formsterk smykkekolleksjon for selvsikre, kreative kvinner.

Kortreist og spektakulært

Arven har forhandlere i hele Norge. Klassiske gullsmedforretninger, så klart, i tillegg har de også egen nettbutikk på arven.no. Verkstedet ligger imidlertid sentralt plassert bak Bryggen i Bergen. Alt av smykker, interiørartikler og sølvbestikk er håndlaget og produsert der. Under samme tak har de egen butikk, hvor klassiske produkter presenteres side om side med nye kolleksjoner. Hva som foregår i verkstedet kan man se via en 40 meter lang glassvegg. Her kan man snakke direkte med dyktige fagfolk; gull- og sølvsmeder eller diamantekspert. Alle er tilstede daglig. Trenger du råd om vedlikehold får du det. En reparasjon? Ikke noe problem. Det er det heller ikke å redesigne gamle smykker eller sølv. Ønsker du å få laget noe helt unikt er også det mulig. 

Artisten KYGO har vært med å utforme et anheng formet som en palme.

Bor du ikke allerede i Bergen er Arven et utmerket påskudd for å legge årets furjulstur nettopp dit. For strålende shopping, så klart, men også fordi et besøk hos Arven er en opplevelse i seg selv.

FAKTA: Arven

• Besøksadresse: Sandbrogaten 11,5003 Bergen
• Åpningstider: Hverdager 10-17, torsdag 10-18 & lørdag 10-16
• Telefon: 55 55 14 40
• E-post: shop@arven.no
• Nettbutikk: arven.no
• Facebook: facebook.com/arven1868
• Instagram: instagram.com/arven_gold_silver
• Du trenger ikke reise til Bergen for å finne Arven sine produkter. Her er noen utvalgte forhandlere du finner også linkt til full oversikt under.
- Utvalgte butikker i Asker og Bærum som fører Arven: Gullsmed Hellmann Asker og Sandvika, Thune Sandvika og Mestergull Sandvika
- Utvalgte butikker i Oslo som fører Arven sine produkter: David Andersen, Thune, Røa Gullsmedforretning, Heyerdahl Gull og Sølv, Skovveien Gull Sølv og Diamanter, Norway Designs
- Utvalgte butikker i Stavanger og Sandnes som fører Arven sine produkter: Gullsmed Bernhard Hansen, Gullkilden, Valberget Gull & Sølv og Gullsmed Christensen Sola.
• Finn din nærmeste forhandler: arven.no/forhandlere

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Arven
 

Følg IN magasinet på Facebook