Hjem » Klær & mote »  Norsk ull med internasjonal suksess

Norsk ull med internasjonal suksess

Tekstilbransjen har lenge vært dominert av «fast fashion». Rask utskiftning av sesonger og nyheter, et heseblesende forbruk og så lave produksjonskostnader som mulig.

Snøhetta.

Dette har gått på bekostning av så vel kvalitet, arbeidsforhold som klima. En mer bevisst holdning til hvordan klær produseres og forbrukes har presset seg frem, såkalt «slow fashion».
– Hos oss er ikke dette begrepet noe nytt. Slow fashion er det vi har drevet med helt siden starten, forteller Astrid Lundvang hos Dale of Norway.
Dale of Norway ble grunnlagt i 1879, og har med sine fantastiske strikkeplagg, klassiske dekor og fremragende ullkvalitet blitt en del av den norske folkesjela. Hvert design er inspirert av norske mønstre eller historie og plaggene strikkes ennå i den lille vestlandsbygda Dale; stedet hvor eventyret en gang startet. I tekstilsammenheng er dette ytterst sjelden. I jakten på profitt velger mange å flytte produksjonen utenlands. Det gjør ikke Dale of Norway. Dermed sikrer de seg tett kontroll og optimal kvalitet. Få – om noen – andre strikkeplagg kan måle seg med Dale of Norway når det kommer til kvalitet, komfort og utseende.

Monte Cristallo – den offisielle VM-jakken for det norske alpinlandslaget 2021.

Et motehus på Vestlandet

Fra å kun tilby plagg med tradisjonelle design har Dale of Norway utviklet seg til å bli et trendy, moteriktig og moderne merke. Det har et high-end image og selges i egne konseptbutikker, eksklusive sportsmotebutikker og på de beste skisportstedene verden over. Innovative designs kombinert med gamle mønstre og nye teknikker har gjort Dale of Norway til en favoritt i både inn- og utland. Produktene fra dette norske «motehuset» viker på ingen måte tilbake for det som presenteres på catwalken i Paris. Undertegnede har særlig sans for de mange kombinasjonsmulighetene et plagg fra Dale of Norway åpner for. Sammen med skjørt og høye hæler utgjør en genser eller en jakke fra Dale of Norway det perfekte festantrekk. Kombinert med jeans og boots transformerer det samme plagget til avslappet streetwear. At klærne også egner seg fabelaktig til fritidsbruk er selvsagt. 
– Dale of Norway har lenge vært et ettertraktet merke for utenlandske turister på besøk i Norge. I år uteble denne gruppen helt, og det har fått oss til å dreie litt mer mot nordmenn enn vi tidligere har gjort. Nordmenn er et aktivt folkeslag, de er glade i naturen og håpet er at flere nå skal få øynene opp for ullens fantastiske kvaliteter. Ull absorberer og transporterer fuktighet, og varmer selv om plagget er vått. Våre klær holder deg varm enten du er på fjelltur, står på ski eller på skateboard, forteller Astrid Lundvang. 
Kolleksjonene fra Dale of Norway er omfattende, og byr på alt fra jakker, gensere, pene jakker, skjerf og luer – i ulike farger og mønstre. Til små og til store. Innen tekniske nyvinninger ligger de også på verdenstoppen. Via avanserte metoder tilbyr Dale of Norway markedets ypperste kvaliteter – blant annet vindtette og vannavstøtende ytterplagg i sterk ull. Til disse har selskapet utviklet en unik garnkvalitet av norsk kvalitetsull hvor hvert fiber dekkes av et usynlig, beskyttende lag før strikking. Dette avstøter vann, olje og smuss. Selve ullstrikken er foret med et vindtett kvalitetsmembran som puster og er behagelige mot kroppen. Bruksområdene er nær sagt uendelige og i motsetning til andre ullplagg blir de verken våte eller tunge. 
– Vi jobber kontinuerlig med nye ideer. Ulike garnkvaliteter, design og teknikker. Vi ønsker å være et design i stadig utvikling – uten at dette går på bekostning av merkets arv.

Bjorøy og Tyssøy.

VM 2021

For nettopp arv og historie er en viktig del av Dale of Norways image. Bedriften har for eksempel designet offisielle gensere til det norske skilandslaget til hvert eneste vinter-OL og ski-VM siden 1956. Oberstdorf er navnet på VM-genseren til det norske langrennslandslaget til ski-VM i Oberstorf i 2021. Designet er inspirert av nordlyset: Glødende, gåtefulle, elektriske utbrudd og energi fra nord. Således kan man si at nordlyset og våre skiatleter har mye til felles. Genserens mønster består av tradisjonelle flaggfargede kors, snøkrystaller og den velkjente åttebladsrosen. Den er strikket i 100 % merinoull og fås til både dame, herre og barn. Matchende lue og pannebånd er det også, samt barneluer i to størrelser.
Den offisielle VM-jakken for det norske alpinlandslaget i VM i Cortina d’ Ampezzo i 2021 har fått navnet Monte Cristallo. Den er inspirert av alpinsportens historie, har flagg-stripede ermer og skuldre – og et aldri så lite hint til 70-tallet. På baksiden av jakken troner profilen til Monte Cristallo, den lange sammenhengende fjellrekken nordøst for Cortina. Dale-signaturen, i form av et mønster med det flaggfargede korset, finner du oppe på ermene. Monte Cristallo er strikket i ren merino-ull, har en behagelig og stretchy kvalitet og fås både i en dame- og herremodell.

Setesdal.

Tidløs og ettertraktet klassiker

Det er imidlertid ikke bare i de nye modellene at ski- og sportsarven står sterkt. Den originale genseren fra Cortina-OL i 1956 er fremdeles en bestselger – nesten seksti år etter at den først ble lansert. Cortina-genseren har et av Norges mest kjente design og passer til kvinner og menn i alle aldre. Barn også. Om noen skulle være i tvil om hva de skal gi familie og venner til jul er Dale of Norway et hett tips. Med fokus på å skape varige plagg i 100 % ull, gjerne norsk ull, og med en kolleksjon der de fleste modellene får leve år etter år, har Dale of Norway operert innen «slow fashion» siden før begrepet oppsto. Dette er perfekte gaver til alle. Også til deg selv.

Oberstdorf - den offisielle VM-genseren for det norske langrennslandslaget 2021.

FAKTA: Dale of Norway

 • Du finner Dale of Norway sine produkter i mange butikker og du finner butikkoversikt på deres nettsider. I tillegg har de «concept stores» i Oslo og Bergen.
 • Nettbutikk og forhandleroversikt: no.daleofnorway.com
 • Dale of Norway Concept Store Oslo
  Karl Johans gate 45, 0162 Oslo
  Tlf: 97 48 12 07
 • Dale of Norway Concept Store Bergen
  Lagunen Storsenter, Laguneveien 1, 5239 Rådal
  Tlf: 415 67 523

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Dale of Norway
 

Følg IN magasinet på Facebook