Hjem » Trondheim » Mat & drikke »  To rom, kjøkken og verdens beste kamskjell

To rom, kjøkken og verdens beste kamskjell

Berømte drinker, fenomenal mat, stjernelag på kjøkkenet, ekspertise på vin og hyggelige priser. Det er ikke måte på hva man hører om restauranten i Carl Johans gate 5 i Trondheim. Skal man tro på alt man hører?

Lokale råvarer og usnobbete miljø

I flere år har restauranten TO ROM OG KJØKKEN i Trondheim beholdt sitt rykte som en av landets beste restauranter. Restauratør og innehaver Roar Hildonen mener at suksessoppskriften er ganske enkel.
– Vi serverer kun kortreist mat, og henter råvarene fra vårt eget distrikt. Da Hildonen åpnet restauranten sammen med Alexander Skjefte i 2005, hadde de utformet et tydelig konsept som de siden har vært tro mot.
– Restauranten vår skal være for alle, her er det overhodet ikke slipstvang. Det er maten som står i fokus, og vi setter vår ære i å servere gjestene våre gode smaksopplevelser med trøndersk mat tilberedt på middelhavs vis.
– Dessuten har vi et par prinsipper som at vi bruker urter i maten og ikke på maten, og at vi ikke serverer mat i tårn som raser på tallerkenen, smiler Hildonen.

Article image

Matlykke for alle

 Stamkundene er mange, og gjestene har lite til felles bortsett fra å sette pris på god mat. 

– Vi har alle typer gjester, fra forretningsmiddager til hverdagsgjester som vil spise en god middag. I baren har vi hver dag en utvalgt rett til 149 kr, som et alternativ til á la carte-menyen i restauranten opplyser Roar Hildonen.
Bunnpris-kongen Trond Lykke er blant TO ROM OG KJØKKENs mange faste gjester. 
– Jeg er svært opptatt av god mat, og spiser mye ute både med forretningsforbindelser og privat. 
– TO ROM OG KJØKKEN er i toppsjiktet av restauranter i Norge, mener Lykke. 
– De har en utsøkt sammensatt meny og en fenomenal finish på maten. Dessuten har de en utrolig ekspertise på vin, sier han. 
– Jeg vet også at lærlinger kjemper om å få læreplass på TO ROM OG KJØKKEN, noe som er helt forståelig.
Article image

Kyotos far investerer i fremtiden

Roar Hildonen har lang karriere bak seg. Ikke bare har han hatt suksess som restauratør, han er også kjent som en av Norges beste drinkmakere. Han er opphavsmannen til trendy trønderes favorittdrink, Kyoto - og ble verdensmester i Fancy Cocktail i 1993 med «Bar Rum Rose» som selvfølgelig også er å finne i den rikholdige drinkmenyen i baren på TO ROM OG KJØKKEN.
– Med min erfaring og kunnskap føler jeg et stort ansvar for å bidra til bransjens utvikling og gi noe tilbake til samfunnet, sier Hildonen. 
– Jeg og Alexander brenner for faglig opplæring av unge talenter og vi investerer mye av egne midler til utdanningen av de lærlingene vi tar inn. Det er viktig for oss at de får lov til å konkurrere og bli utfordret, og det er avgjørende at de får god trening. 
Kristin Skogen er en av de heldige lærlingene ved TO ROM OG KJØKKEN. Hun drømmer om å starte sin egen restaurant en gang i fremtiden. 
– Jeg har lært enormt mye og blitt satt på mange prøver her i restauranten, forteller hun. 
– Det har vært spennende og inspirerende å ha Roar Hildonen som sjef - selv om det også av og til kan være litt skummelt, ler hun.
I november skal Skogen reise med det norske juniorkokkelandslaget og konkurrere i VM. Hvem som er mest stolt av kokkelærlingen og sjefen selv er vanskelig å si, men de gleder seg begge to til Kristin Skogen setter seg på flyet og går for gull.
I tillegg reiser også servitørlærling Camilla Laiho Trondsen for å delta i Yrkes EM i Lisboa, der hun skal konkurrere med de aller beste servitører, etter å ha vunnet NM nylig.

Åpne matkurs i vinter

Flere lørdag i høst- og vinterhalvåret arrangerer TO ROM OG KJØKKEN åpne kurs for trøndere og andre som vil lære om mat og vin. Matkursene tar for seg sesongens råvarer og deltakerne lærer seg å sette sammen en treretters meny. Kursene varer i tre timer og inkluderer lunsj.
– Disse kursene har blitt veldig populære, og vi er glade for at vi kan dele vår kunnskap på denne måten, og for at mat har blitt noe folk flest er opptatt av, sier Roar Hildonen.
– Vi sender ut informasjon om disse kursene til abonnentene av nyhetsbrevet vårt, så de som er interessert kan følge med der. Gavekort på mat- eller vinkurs er også blitt svært populære gaver, både til jul og ved andre anledninger.

Article image

Feirer vin og kvinner med fint besøk fra Frankrike

Roar Hildonen kan også fortelle at han venter storfint besøk i mars, Gunvor Bizard, fra en av verdens mest kjente vinhus, Château Margaux, og Helga Natås, fra vineksportfirmaet Beyerman i Bordeaux. Begge er opprinnelig norske, men bor og arbeider profesjonelt med vin i Frankrike. De kommer til TO ROM OG KJØKKEN 8. mars for å presentere viner fra Château Margaux sammen med vinmakeren Paul Pontallier.

Sanne rykter?

IN magasinets besøk på TO ROM OG KJØKKEN avsluttes med en smak fra kjøkkenet, og de to utsendte velger seg kamskjell som vi har hørt skal være i verdensklasse og hentes fra Seashell på Frøya. Det er med høye forventninger og hjertet i halsen vi setter gaffelen i herligheten som blir servert. Men det er heldigvis ingen tvil, vi har fått smake verdens beste kamskjell.

Tekst: Rakel Hansen | Foto: Ina H Stenvig