Hjem » Helse & velvære » Tannpleie: Kunnskapsformidleren

Tannpleie: Kunnskapsformidleren

Det er ikke vanskelig å se om man har skjeve tenner eller ikke. Men det er ikke like enkelt å finne informasjon om hvorfor tennene har blitt sånn, hva som eventuelt må gjøres og hvordan man forhindrer at de ender opp tilbake i sin gamle posisjon etter at tannreguleringen er tatt av. Det ønsket kjeveortoped og grunnlegger av Tannbuen Dr. Margaretha Rolsdorph å gjøre noe med. Med en egen blogg på www.tannbuen.no og gjennom bilder og filmer på klinikkens instagramprofil gjør hun informasjonen lett tilgjengelig og ikke minst forståelig – for både voksne og barn!

Fotograf Annette Larsen

Tannbuen holder til i lyse og moderne lokaler i Hegdehaugsveien midt i hjertet av Oslo. Klinikken tilbyr kjeveortopedi og tannregulering til barn og voksne og ble etablert av kjeveortopeden 
Dr. Margaretha Rolsdorph i 2001. For enkelte er det meste som har med tenner og tannleger litt skremmende, men her sørger både omgivelsene og ikke minst et hyggelig og faglig dyktig team for at du kan senke skuldrene i trygg forvissning om at du er i de beste hender. Og man behøver ikke tilbringe mange minutter i samme rom som Dr. Rolsdorph før man skjønner at hun har en stor lidenskap for faget sitt. En lidenskap hun mer enn gjerne deler med både pasientene ved klinikken og gjennom bloggen hun skriver på www.tannbuen.no.
– Kjeveortopedi er et utrolig spennende fag. Det er langt fra en A4 jobb og man møter hele tiden nye utfordringer, forteller hun. Dr. Rolsdorph er utdannet i Tyskland og har lang erfaring fra klinikker der før hun flyttet til Norge og startet Tannbuen. Med sin tyske bakgrunn har hun en litt annen innfallsvinkel til både faget og møtet med pasienter. 
– Jeg er veldig opptatt av å formidle kunnskap til pasientene, noe som også er meningen bak bloggen. De fleste nettsidene knyttet til faget var nærmest identiske med svært lite informasjon. Uavhengig om folk kommer hit eller går et annet sted så håper jeg de føler seg litt mer opplyste etter å lest blogginnleggene. Fra Tyskland er jeg vant til å kommunisere med pasientene og der stiller også pasienter flere kritiske spørsmål enn her i Norge. For meg er det viktig at pasientene eller foreldrene til pasientene får all informasjon og er med på å skjønne hva som skjer. Behandlingen tar gjerne mer enn ett år og vi ser at underveis blir det stadig færre spørsmål etter hvert som folk kjenner seg trygge og vet hva som skjer.

Header Tannbuen2

Erfaring gir kunnskap

Dr. Rolsdorph er en av kjeveortopedene i Norge med mest erfaring. Hvert år utfører hun rundt 20 kjeveortopediske behandlinger i kombinasjon med kjeveoperasjoner, dette tilsvarer ca. 10% på landsbasis. 
– Vi er også en gjeng kjeveortopeder som treffes regelmessig. Her tar vi med kasus som vi er usikre på og får en second opinion fra kolleger. Vi har jo alle det samme målet, men tenker ofte forskjellig. Siden jeg har en litt annen bakgrunn fra Tyskland og har lang erfaring har jeg fått en rolle som mentor noe som er veldig spennende. Jeg har også fordelen av at Tannbuen er en stor klinikk hvor jeg ser enormt mange pasienter. Erfaring bygger kunnskap og ekspertise bygges gjennom antall pasienter man ser i kombinasjon med en stadig nysgjerrighet ovenfor faget.
I tillegg er Dr. Rolsdorph også sakkyndig for Norsk Pasientskadeerstatning. Dette var også en av årsakene til at hun startet bloggen. 
– Som sakkyndig i NPE ser jeg hva en del kolleger holder på med og jeg ønsker at folk skal ha mest mulig informasjon slik at de har kunnskap både om tenner og om hva som skjer. Blant annet er det viktig at man får nok informasjon om hva som skjer etter at reguleringen blir tatt av. Selve reguleringen er ofte den enkle biten. Utfordringen ligger i å se helheten og hvorfor bittet er feil. Mange voksne som kommer hit har hatt regulering tidligere, men har ikke fått informasjon om uvaner som kan påvirke tannstillingen etter at behandlingen er ferdig. Dermed går tennene tilbake til sin opprinnelige plassering hvis resultatet ikke stabiliseres riktig. For eksempel har jeg hatt mange voksne pasienter med tungepress som aldri har vært klar over det.

Header Tannbuen3

Arbeidsledig for 200 000 år siden?

På bloggen tar hun opp alt fra når det er nødvendig med tannregulering og kjeveoperasjon, hvorfor man får feil tannstilling av ulike uvaner, gombehandling og hva som skjer når tannreguleringen tas av. Med andre ord viktige temaer for alle som skal ha eller vurderer tannregulering. Alt gjøres dessuten med et glimt i øyet noe som gjør innleggene både morsomme å lese og ikke minst enkle å forstå. Det er også rom for litt annerledes blogginnlegg som «Evolusjonen, visdomstenner og homo sapiens: hadde jeg hatt en jobb som kjeveortoped for 200 000 år siden??». Svaret er for øvrig nei. 
– Den moderne homo sapiens som levde for 200 000 år siden hadde nesten ikke bittfeil eller trangstilling som vi har det i dag. Visdomstenner hadde også plass. Og nesten alle hadde visdomstenner, og tenner som sto som «perler» på en snor, heter det videre i blogginnlegget før man får en forklaring på hvorfor det er slik.
Oppfordringen blir dermed til alle som vurderer tannregulering: Les bloggen! Du finner den på www.tannbuen.no. Her kan du også bestille tid for konsultasjon ved klinikken i Hegdehaugsveien!

FAKTA: Tannbuen

• Adresse: Hegdehaugsveien 24, 0352 Oslo.
• Web: www.tannbuen.no
• Instagram: www.instagram.com/tannbuen
• Facebook: www.facebook.com/Tannbuen
• Epost: kontakt@tannbuen.no.
• Tlf: 22 46 00 52
• Åpningstider: mandag – torsdag: kl. 08.00 – 17.00 og fredag: kl. 08.00 – 11.30
• Ble startet i 2001 av Margaretha C. Rolsdorph.
• Man trenger ikke henvisning for konsultasjon.
• Har eget tannteknisk laboratorium på klinikken.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Tannbuen

Følg IN magasinet på Facebook