Sympatisk magi fra Kim Myhr
Anmelderne har trillet seksere i fleng for Kim Myhrs siste album «Sympathetic Magic». Under Olavsfest kan du oppleve magien selv på Byscenen.
Foto: Orfee Schuijt | Foto platecover: Hubro music |
«En nydelig lydskulptur fra en komponist og visjonær av et voldsomt format», skriver Nettavisens anmelder, og gir albumet terningkast 6. Og han er ikke alene, en samlet norsk musikkpresse har overøst plata med store ord og høye karakterer.
«Musikken treffer både hjerte og hjerne», skriver Aftenposten, mens Klassekampen beskriver plata som «et verk som rommer svært mye, både på mikro- og makro-nivå. Ikke en plate som snakker i store bokstaver, men i underlige alfabeter. Og herved oppriktig anbefalt».
Gitarist og komponist Kim Myhr fra Trondheim har turnert internasjonalt siden tidlig 2000-tall og har gitt ut flere album under eget navn. Albumet «You|me» (2017) ble nominert til Nordic Music Prize 2018, og ble hyllet internasjonalt. Hans forrige plate «Vesper» med Australian Art Orchestra ble nominert til Spellemannpris i 2020.
Foto: Jorunn Valle Nilsen |
Ønsker å slå ut vegger
Kim Myhr har lenge vært et større navn i utlandet enn i Norge, men nå er han også i ferd med å få full anerkjennelse også her hjemme for sin musikk et sted mellom alternativ populærmusikk, jazz og improvisasjon. Han er naturlig nok strålende fornøyd med mottakelsen plata har fått. Han tror det kan ha fungert som en vekker at forgjengeren «You I Me» ble nominert til Nordic Music Prize.
– Det er ekstra kult ettersom kjernepublikummet mitt er vanskelig å definere. Denne plata henvender seg kanskje alle mest til et eventyrlystent rock-publikum? Det er jo sanger, bare at de er veldig utstrakte og tar andre former, sier han.
Det er likevel viktig for Myhr å ikke henvende seg til ett spesifikt publikum, men heller jobbe mot å utfordre de ulike musikkmenighetene.
– Det skjer ingen ting om du kun skal oppfylle forventningene fra én musikalsk menighet. Jeg har mye mer lyst til å flytte på ting, slå ut veggene.
Påvirket av pandemien
Albumet «Sympathetic Magic» er et produkt av korona-pandemien, den påvirket både tematikk, innspillingsprosess og musikkens grunnstemning. Myhr og de sju andre musikerne som medvirker på plata kunne aldri samles i samme rom, i stedet måtte de spille inn sine partier én og én. Tittelen peker mot flere momenter.
– Selv om det var en mørk situasjon i verden rundt meg, ble jeg så oppløftet og lett til sinns av å lage musikken – en slags magisk tilstand. En dobbeltbetydning som også understrekes av bruken av rosa på coveret, sier Myhr, som forklarer at «Sympathetic Magic» er et begrep fra antropolog James Frazer, som handler om at ting og mennesker som en gang har vært i kontakt med hverandre, fortsetter å være i kontakt selv om de er adskilt. Dermed ble prosessen også en kjærlighetserklæring til det å være sammen.
– Det passer bra både med den konkrete situasjonen med pandemi og adskillelse fra musikerne og andre mennesker, men står også godt opp mot Olavsfests tema «tillit», forklarer han.
Stjernelag
Til framføringen av «Sympathetic Magic» på Byscenen tar Kim Myhr med seg et stjernelag fra norsk jazz og improvisasjonsmusikk han har stor tillit til: Hans Hulbækmo (trommer), Ingar Zach (pauke/perkusjon), David Stackenäs (gitarer), Adrian Myhr (bass og gitarer), Anja Lauvdal (orgel/synth), Michaela Antalová (trommer) og Håvard Volden (gitar/synth). Stig Gunnar Ringen står for lyd og Martin Myrvold for lysdesign.
Foto: Berre |
Med tillit som tema
Hvert år har Olavsfest et eget tema, og dette er svært viktig for festivalens innhold. Ordet skal ha betydning og relevans for alle mennesker og en motpol, som åpner opp for debatt og ettertanke. Olavsfest 2023 har valgt TILLIT som tema.
– Tillit sier noe om hvor godt samfunnet fungerer, men det er på det personlige nivået at tilliten dannes. Derfor har vi valgt det som tema for Olavsfest 2023, sier Steinar Larsen, som står foran sin første festival som ny Olavsfest-direktør.
– Du både gir og mottar tillit. Tillit har stor betydning for at vi kan ha et velfungerende samfunn. De fleste av samfunnsområdene hvor vi har utfordringer i dag, dreier seg om tap av eller mangel på tillit, forklarer han.
Temaet vil derfor få stor betydning både for hvilke artister festivalen presenterer til sommeren, men også for Olavsfests fyldige verbalprogram. Olavsfest 2023 går av stabelen i uka mellom 28. juli og 3. august.
Tekst: IN magasinet | Foto: Olavsfest