Hjem » Stavanger » Kultur & underholdning » Solsikker og solidaritet
Solsikker og solidaritet
En tradisjon har plantet seg i Tananger. Barnehagen plukker mange solsikker fra markene for å pynte opp sentrum én helg i året. Det er en familiefest som gir overskuddet til to barnehjem i Romania.
Det var fjerde året på rad at solsikkefesten ble arrangert i Tananger. En helg full av aktiviteter og liv. Det var konsert med barnekor, sumobryting og skattejakt! Samt boder hvor man kunne kjøpe grønnsaker, steiner, smykker og kunsthåndverk. Det beste var likevel at området var godt krydret med smilende mennesker. Stemningen var gratis, likeså var frokosten på lørdagsmorgen. Dersom man kjøpte mat, grønnsaker eller lodd ville fortjenesten gå til to barnehjem i Romania.
Revisor Kallesten sådde et engasjement for Romania i Tanangers befolkning. Det er andre året på rad at Solsikkefesten gir sitt overskudd til barnehjemmene. Fire unge jenter, mellom 15 og 17 år, fikk muligheten til å dra ned for å besøke prosjektene i år. Karina, Anna, Tina og Camilla viser drivkraft og engasjement, de har sett og forstått at det koster å gjøre en forskjell. Etter en uke i Romania har de masse å fortelle, og fortelle skal de. I fremtiden kommer de til å besøke skoler i området, de har til og med sagt ja til å holde foredrag på et juleball. Det er utfordrende å fortelle om opplevelsene, folk er vant til å høre om vonde skjebner, og de bryr seg ikke så mye. Du må ha opplevd, og sett det, for å forstå, sier jentene.
Romania
I 1989 ble det, etter den Romanske Revolusjonen, slutt på kommunistregimet i Romania. Nasjons leder, Causescus, og hans kone ble henrettet etter at de hadde styrt landet i over 30 år. De kastet blant annet ti tusen mennesker ut av sine hjem for å bygge et enormt palass. Det hadde over tusen rom, og er verdens ant største palass. Causescus var en hensynsløs diktator som levde et liv i luksus på bekostning av befolkningen i Romania.
Romania sliter med ettervirkningene av fortiden, og en av utfordringene er gatebarn.
Romanias nye konsul i Rogaland, David Ottesen, minner om at et ungt demokrati trenger tid til å vokse.
Det er viktig å være til stede, og hjelpe til i en slik prosess, vi må bryte ned grenser, sier han. Han ble nylig valgt inn i et verv som konsul, og skal være et bindeledd mellom Rogaland og Romania.
Han har besøkt Romania, og barnehjemmene. Det er en økende middelklasse i Romania, men det er fremdeles store forskjeller mellom fattig og rik, forteller han.
Tyrkiske Sigøynere og Rumenere
Ungdom i Oppdrag er en tverrkirkelig organisasjon som driver misjonsarbeid over hele verden. I Romania driver de blant annet disse to barnehjemmene, det ene i Babadag og det andre i Constanta.
I Romania bor det rumenere og tyrkiske sigøynere. Sigøynerne er sterkt diskriminerte, de har for eksempel ikke lov til å gå inn på handlesenter, men må handle i egne butikker. Barna får ikke gå på skole. Rumenske og Tyrkiske sigøynerbarn har ikke lov til å leke med hverandre. Barnehjemmet i Babadag er drevet av rumenere, men er for sigøynerbarn. En av de som jobber der ble banket opp da hun kjempet for sigøynernes rettigheter, forteller de fire jentene. Det koster å hjelpe, det koster å ville bryte ned grenser.
Karina forteller at sigøynerne selger sine egne jenter til ekteskap når de er svært unge. De har ikke lov til å være jomfru etter bryllupsnatten, men det kan hende at mannen de blir giftet med er for ung. Da er det faren eller onkelen som må sørge for at jentene ikke er jomfru lenger, sier hun. De har truffet en jente som stakk av da hun ble solgt.
Barnehjemmet i Constanta er for fattige rumenske barn. Det er et dagsenter, og jentene forteller at de traff barna på gaten om nettene. De tigger, og er nødt til å få inn en viss sum med penger før de kan gå hjem til familien for kvelden. Vi så barn som kom løpende mot biler som sto stille i trafikken. De ville ha mat eller penger. Noen slengte en banan på en gutt, og han ble kjempeglad, forteller Tina.
Solsikker og Solidaritet
Solsikkefestivalen er med å så håp for barnehjemsbarna. Det er ønskelig at så mange som mulig går inn for å vise solidaritet hele året, og ikke bare på festen. Ungdom i Oppdrag har som mål å få 200 personer til å gi 200 kroner i måneden. Dette vil være nok til å drifte Barnehjemmet som betyr så mye for så mange. Tananger har begynt noe som flere kan være med å fullføre. Hvis du vil være med å støtte dette prosjektet kan du legge inn fast trekk i mnd på kr 200 til konto nummer 3000.16.27763 og merke betalingen med Constanta. Bli med og skap en forskjell!
Tekst: Torhild Liane Skårnes
Foto: Tone Staven, Truls Nyhammer og Bengt Sola