Rått og paradisisk
Mestergull er kjent for å håndplukke noen av de mest populære nykommerne på designscenen med omhu. Med Thomas Sabo og Celine Engelstad i stallen er turen kommet til Bjørn Jewellry. I butikken på Bergen Storsenter vil et utvalgt knippe fra den nye kolleksjonen for 2011 være mulig å slå kloa i. Merket fikk en brakstart med tildelingen av den ettertraktede Nåløye-prisen i kategorien accessorier. Til minmote.no hadde hun følgende å si etter prisutdelingen:
– Akkurat nå har jeg det helt fantastisk. Det er klart det var på tide å få en slik pris på markedet her hjemme. Å bli hedret på denne måten her hjemme er ekstra spesielt. Jeg staret på en måte litt i andre enden ved å lansere i utlandet først, og derfor er det koselig at folk etter hvert finner og gir merket oppmerksomhet i Norge. Jeg merker at det har begynt å skje ting med folk her hjemme, nordmenn tør mye mer nå, med kule og store styles.
Juryen vektla smykkenes kraft som estetisk nytelse og sterke egenart, bruk av naturmaterialer og et uttrykk som er rått og tøft, men feminint på samme tid. Med svært så spesielle og utradisjonelle smykkeformer skiller Bjørg Jewellery seg definitivt ut i mengden. Mange av kreasjonene fra Bjørg har noe stygg-pent ved seg, som appellerer mer ved sin rå utstråling enn ved det rent estetiske. Dette er smykker med karisma. Det skinner tydelig igjennom at designeren er opptatt av å skape trender, fremfor å passe trygt inn i de store bølgene som preger motebildet. Grunnlaget for Bjørgs kreasjoner er tanken om smykker som historiebærere om ethvert menneskes individuelle livserfaringer og karakter. Ulike uttrykk, former, metaller, steiner, gammelt og nytt i skjønn forening skaper en unik stil.
En personlig historie
Bjørg Jewellery er historien om Bjørg Nordli-Mathisen og den er, i likhet med smykkene hennes, en personlig reise. Den startet i Harstad i Nord-Norge, da hun ble født en mørk desembernatt i 1966. Omgitt av den sterke og nådeløse arktiske naturen der begynte hun i ung alder å skape. Etter å ha jobbet flere år innen mote-og tekstilbransjen gikk veien til India, der hun tilbrakte tre år. Det var her hun fikk inspirasjonen til å utforme smykker med sjel og særegent uttrykk. Smykkemerket Bjørg Jewellery ble lansert og den første store kolleksjon ble lansert høsten/vinteren 2004. Siden den gang har kolleksjonene blitt en årlig begivenhet. Idag er Bjørg Jewellery tilstede i ledende mote- og gullsmedbutikker i over 30 land og ekspanderer stadig. Til høsten lanseres en egen kolleksjon for Urban Outfitters.
– For meg handler det om å bryte fri fra konvensjoner, finne skjønnhet i det ufullkomne og skape noe som ikke bare ser bra ut, men som finner resonnans i tanker, meninger, følelser og humor, sier gründeren i en pressemelding fra Scandinavian Pressroom, som representerer henne overfor det skandinaviske og internasjonale markedet.
Gyldent mørke
På samme måte er smykkene en historie om å finne tilbake til det tapte paradis. Årets kolleksjon er inspirert av Darwins univers og inspirasjonstrådene nøster fra menneskenes utvikling fra den mytiske urtid i Edens Hage og veien til det forjettede land oppdaget av Columbus. Likvel sier Bjørg at ‹the golden age is before us, not behind us.» Og da er mørket fortsatt tilstede i form av fristelser og forfall – som en naturlig del av menneskets vesen. Her kommer slangesymboler, skjelettmotiver, hjertemuskler og knokler inn i bildet. En form for skjønnhet som funkler i mørket. Temaer som Edens Hage, legenden om den ‹gyldne byen› El Dorado og den sagnomsuste karibiske øya Isola Spagnvola pirrer fantasien og kan være utgangspunkt for ens egen individuelle drømmereise. Bjørgs smykker er håndlagd av naturlige, edle og rene materialer, som 925 karat sølv, store halvedelstener som turkiser, turmalin, opaler og akvamariner – og diamanter. For dette er på mange måter smykker for en luksusbohem. Kolleksjonen omfatter både halskjeder, armbånd, øreringer, cuffs og pins og flere er unisex og passer både til ham og henne. Hos Mestergull kan du bli nærmere kjent med Bjørgs univers.
Tekst: Elin Kvandal | Foto: Mona Gullstein