Hjem » Stavanger » Kultur & underholdning » POLITISKE PIN-UPS
POLITISKE PIN-UPS
Er du en av de som føler det stadig økende presset for hvordan du bør se ut? Eller er du en av de som med nostalgi i blikket drømmer deg tilbake til 50-tallets dannelsesideal? Eller har du kanskje en forkjærlighet for frodige og fargefulle pin-ups? Da er utstillingen «De kan også bli stjerne» kanskje noe for deg.
Utstillingen, som tar utgangspunkt i 50-tallets kvinneidealer, finner sted i Bærum kulturhus i tidsperioden 5. til 20. januar, og kunstneren, Camilla Coucheron, jobber i disse dager på spreng for å få alt ferdig til premieredatoen.
Jeg har arbeidet med denne utstillingen i flere år nå, så det skal bli deilig å endelig kunne fullføre prosjektet og se min visjon bli virkelig, forteller den premiereklare kunstneren, som fortsatt har en travel måned igjen før alt er klart. Ideen til utstillingen fikk Camilla da hun for tre år siden arvet en gammel bok av mormoren, nærmere bestemt Anita Colbys skjønnhetsbok fra 1953. Hele utstillingen er oppkalt etter bokens første kapittel som heter «De kan også bli stjerne», og handler først og fremst om hvordan man skal fremstå som den perfekte kvinne ved å skjule sine mangler og fremheve sine fortrinn. Et viktig tema også i dag, hevder Camilla Coucheron. 50-tallets regler for hvordan en kvinne skulle være, virker kanskje komisk for folk idag, men det finnes faktisk flere paralleller til dagens samfunn enn man først skulle anta. Selv om samfunnet har utviklet seg mye, lever også dagens kvinner i en verden med en stadig påminnelse om at de kan forbedres, forklarer Camilla, som selv påpeker at hun også er påvirket av sin tids idealer. Det er vanskelig å stille seg fullstendig utenfor sin samtid, men man bør i det minste forsøke å være seg selv bevisst og ikke la seg påvirke av alt jaget om å være «perfekt».
Bløtkake, burka og barbie
Selve utstillingen er en sammensetning av flere komponenter, deriblant brukes både maleri, video, og installasjoner. Med seg på veien har hun fått god hjelp av kunstnerkollega Marius Grønvold som står for video og som i tillegg har regien for den kommende websiden www.stjerne.nu. Prosjektet «De kan også bli stjerne» er hva Camilla referer til som en såkalt «bløtkake»utstilling, hvor det feminine, sukkersøte og til tider pompøse regjerer. Hun har i tillegg valgt en ironisk innfallsvinkel og håper at humor kan være med å gjøre et viktig tema mer lettfattelig og interessant for folk flest. Dessuten har også publikum muligheten til å være med som deltakere.
Publikum kan virkelig bli «stjerner for en dag» ved å la seg fotografere som pin-ups, finne sine idealmål og lære hvordan de skal te seg som riktige kvinner. Forhåpentligvis vil man se komikken i å spille en rolle hvor alt avhenger av holdning og utseende, og deretter trekke den erfaringen opp mot dagens idealer, forklarer Camilla.
Forøvrig vil utstillingen bestå av tegninger med pin-ups fra 50-tallet og malerier av moderne kvinner i posering som pin-ups. Maleriobjektene består av kvinner fra forskjellige kulturer for å vise hvordan Vestens skjønnhetsideal i nyere tid har ekspandert seg til andre deler av verden.
Det er bemerkelsesverdig at Vesten kan sette dagsordenen for hva som skal være idealet for jenter på landsbygda i Kina. Det er en trist utvikling, proklamerer kunstneren, som kan avsløre at en av pin-upsene er en muslimsk jente i burka.
Også dagens stadige økning i plastisk kirurgi har fått en sentral plass i utstillingen. Jeg ønsker å vise det absurde i at man aldri blir bra nok, man flytter jo stadig grensene, og det som for ti år siden var utenkelig for de fleste, er idag blitt stuerent. Hvor langt kan egentlig perfeksjoniseringen av et utseende gå? Finnes det til slutt en grense? undrer Camilla, og bruker i utstillingen Cindy Jackson som eksempel på hvor ekstrem utseendefikseringen kan bli. Kvinnen som gjennomgikk 27 plastiske operasjoner for å bli som sitt idol Barbie.
Er dette i hovedsak en utstilling for kvinner?
Dette er en utstilling for begge kjønn, selv om tematikken muligens er mest interessant for kvinner. Alt avhenger jo selvfølgelig av hvordan hver enkelt foretrekker å tolke innholdet, og man kan velge å se de lettkledde maleriobjektene som vakre objekt, men jeg håper at publikum er i stand til å se forbi den tilsynelatende rosenrøde innpakningnen og forstå ironien i det hele. Utstillingen dreier seg tross alt om mer enn kun det estetiske, avslutter en spent Camilla, som allerede en måned før åpningen begynner å få sommerfugler i magen.
Tekst: Ingrid Daling Foto: Mike Magler