Hjem » Trondheim » Mat & drikke »  Norges beste studentby

Norges beste studentby

– Det er nesten godt at sommeren er over. Når alle studentene reiser hjem på ferie føles Trondheim litt tom og stusslig. Knut, som trøndervennen min heter, er neppe alene om å sette pris på studentenes selskap. Og, skal man tro studentene selv, er følelsen i høyeste grad gjensidig.

Studenter foran Studentersamfundet i Trondheim. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.
Studenter foran Studentersamfundet i Trondheim. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.

Trondheim er kjent for sitt gode student- og studiemiljø og har flere ganger blitt kåret til Norges beste studentby. NTNU har lange tradisjoner; kjent for solid kompetanse på nær sagt alle felt. De ulike fakultetene og linjene er spredt over hele byen, men man er likevel del av et tydelig fellesskap. For mens Oslo er massiv, er Trondheim en sjarmerende liten storby hvor det sosiale står sentralt. 

Studentersamfundet i Trondheim. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.
Studentersamfundet i Trondheim. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.

Sosialt liv er viktig. Nye vennskap likeså. Linjeforeningen for studieprogrammet eller faget ditt er et godt sted å starte hvis du vil engasjere deg sosialt og faglig. Her kan du bidra til arrangementer med ulike gjesteforelesere, fagdager, bedriftspresentasjoner og være med på å bestemme hvor og når festlige sammenkomster skal finne sted.
– Linjeforeningene er en fin måte å bli kjent med medstudentene på – også på tvers av årskullene. Et gratis måltid vanker det også i ny og ne, forteller Johan, andreårsstudent ved NTNU. 
Han anbefaler også alle som lurer på noe om å ta kontakt med SiT. 
– NTNU har en fantastisk studentsamskipnad som hjelper med det meste. Billig trening, bolig, lege, barnehageplass eller psykolog.

Ungt par på Dromedar kaffebar på Bakklandet. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.
Ungt par på Dromedar kaffebar på Bakklandet. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.

Av studenter – for studenter

Kjernen i Trondheims studentmiljø er Samfundet. Huset, eller snarere det massive bygget, er et utested og ligger bare et steinkast unna Nidarosdomen. Stedet er drevet av studenter for studenter og tilbyr noe for enhver smak. Fra rave til rolige puber. I tillegg er det også flere egne arrangementer; konserter, foredrag og temakvelder. Høsten 2020 blir riktignok litt annerledes enn vanlig. Årsak? Et lite virus kalt Korona. 
Trondheims studenter er seg sitt ansvar bevisst, og for å kunne opprettholde 1-meters regelen er det innført en rekke tiltak. Samfundet er nå blitt delt inn i fem soner, et nytt påmeldingssystem for helger og arrangementer er på plass og en egen gjeng kalt Vertskapet skal sørge for generelt trygge forhold. Både for gjester og de som jobber på Samfundet.

Det er mange kaffebarer/kafeer i Trondheim. Foto: Nathan Dumlao / Unsplash.

Norges største kulturfestival

Et annet høydepunkt er UKA. Arrangementet er Norges største kulturfestival og arrangeres i oktober annet hvert år. Ikke bare studentene, men også de lokale kan glede seg over små og store konserter, teaterforestillinger, kurs og ikke minst UKErevyen, som danner hjertet i den tradisjonsrike festivalen. Vi krysser fingrene for at forholdene er tilbake til normalen når den sparkes i gang neste høst.
Inntil da er det bare å glede seg over alt det andre Trondheim har å by på. Et myldrende uteliv, for eksempel. Koselige puber og kafeer, gallerier og restauranter. De lokale bryr seg genuint om studentene sine, og rabatter gis nær sagt over alt. Mange steder er prisene svært behagelige i utgangspunktet. Hos Super Hero Burger, for eksempel, får man ikke bare mat til en billig penge, men også øl til bare førti kroner. 
Trondheim er heller ikke bare mat og drikke. Byen har masse å by på og det trenger ikke koste noe som helst. Enkelte museum er gratis. En tur langs Nidelven eller Bakklandet er en opplevelse i seg selv. Flere hyggelige parker egner seg godt for piknik og et besøk i Rignve botaniske hage er heller ikke å forakte. Er du lei av å lese pensum er det utrolig hvilke bøker du kan låne på Folkebiblioteket. Er du opptatt av friluftsliv er Bymarka et eldorado. Sommer som vinter. Området har et svært variert turterreng, fra tette granskoger via vekslende skog- og myrterreng til snaufjell.

Trampe sykkelheis. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.
Trampe sykkelheis. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com.

Aktiv og sosial

Turmulighetene er formidable, men det samme er mulighetene for annen fysisk fostring. Faktum er at NTNUI er Norges største idrettslag. Nesten uansett hvor smal og obskur interesse du har innen sport vil du finne et tilbud her. Rumpeldunk, dykking, alle former for ballspill eller sjakk. Sosialt er det også. 
– Trondheim er generelt en sosial by. Vi studenter føler oss velkomne og vi blir tatt godt vare på. Byen har et unikt samhold og det merkes overalt, avslutter Johan.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: trondelag.com
 

Følg IN magasinet på Facebook