Hjem » Sandnes » Kultur & underholdning » Mangfoldige Hommersåk
Mangfoldige Hommersåk
Hommersåk er en idyll som ligger et kvarters kjøring fra Sandnes sentrum. Olav Tryggvason holdt riksforsamling omtrent her, siden er det blitt tettsted.
Tettstedet Hommersåk ligger i Riska bydel i Sandnes. Stedet er en av 13 bydeler, og har litt over 6000 innbyggere. Det ligger vakkert til i enden av Riskafjorden, og er selve tettstedet i Riska. Hommersåk er helt tydelig et populært feriemål, med tusenvis av hytter i området. Magneten er den vakre naturen. Hvert år vandrer tusener av turgåere rundt i de billedskjønne omgivelsene. Å drasse rundt på tung ryggsekk med nistemat og termos gir full uttelling i form av opplevelser du aldri vil glemme.
Røtter fra 750 e. Kr.
Et kors som er funnet på Frøyland, er blant de første kristne gravfunnene her til lands. Arkeologene har datert det tilbake til år 750 - 150 år før kristningen av landet fikk vind i seilene. Som tettsted er Hommersåk like gammelt som bygdas første kirke. Den ble oppført i 1877. Fra da av begynte bygda for alvor å samle innflyttere, og industrien skjøt fart. Det grodde opp kornmøller, sementblanderi og fabrikker. I dag er handel hovednæringsveien i Hommersåk. I enden av Hommersåkvågen er det lagt til rette for båtturister, med marina og gjestebrygge. Her er det duket for herlige fisketurer på sølvblank sjø, og krabbefangst.
FÃ¥ hus ble mange
På slutten av 1800-tallet var det få hus i Hommersåk. Noen møllearbeidere leide seg inn i de husene som fantes. Det var ikke holdbart i lengden. Etter århundreskiftet ble det full fres i husbyggingen. I Vågen, og rundt 1910 i selve Hommersåk. Tettbebyggelsen vokste utover grensene for den gamle matrikkelgården, og Frøyland og Riska.
Bygdas stolthet
Veteranbåten MS Riskafjord II er bygdas klenodium. Historien startet i 1913. Man trengte skikkelig transport av melk og folk mellom Riska og Stavanger. Ro- og seilbåter ble for tungvint i lengden. 17. desember 1913 ble selskapet A/S Riskafjord høytidelig opprettet på bedehuset. De kjøpte først kutteren "Ly", og døpte den om til "Riskafjord". I 1927 hadde rederiet vokst til tre båter. Tiden var inne til å skaffe en dampbåt! Valget falt på "Olava" fra Halden, opprinnelig en oppsynsbåt fra 1864. Damen ble døpt om, og fikk det stolte navnet "Riskafjord II". I over 130 år gikk den i passasjertrafikk på svenske innsjøer og kyststrøk, i Oslofjordens ytre skjærgård og i lokalrute mellom Stavanger og Hommersåk. En folkekjær sliter. Mange i Hommersåk blir blanke i øynene når de snakker om den kjære båten sin. For her har den gått i rute i drøyt 70 år! Nå er den turbåt.
Rett utenfor Hommersåk ligger Tingholmen, der kristningskongen Olav Tryggvason holdt riksforsamling i år 998 - altså for en god stund siden. Riska kirke ble reist i 1877. Mølleeier C.B. Svensen ga hele eiendommen i gave. Grunnmuren ble reist av Kristoffer Øglænd, for 50 spesidaler. Kirken er 16 meter lang og ni meter bred, og ble oppført av Nils Gard fra Talje. Den står der til beundring fremdeles, men ivrige kirkegjengere må nå slite gulvet i en moderne arbeidskirke.
Steder å stikke innom
Parkidyllen "Stemmen" ligger i Hommersåk sentrum. Her finner du Lundekvam, et paradis for turgåere. Her lå det også et gammelt gårdsbruk. Fra starten av 1800-tallet lå det noen husmannsplasser her. Måketjern er en perle av de sjeldne. Her ser du de restaurerte kvernhusene og den nedlagte Maudlandsgården på veien. Gården ble fraflyttet etter svartedauden, og lå brakk i 250 år før driften ble gjenopptatt i 1604. Ett av kvernhusene er gjort om til museum, sammen med et tilhørende tørkehus. Det meste kornet kom fra Stavanger, ble malt og sendt tilbake som mel. Det ble fraktet med robåter, som ble kalt "mellarbåter".
I klarvær bør du gå opp til varden. Da kan du se helt til Egersund i sør, og trolske Folgefonna i nord! En mektig og storslagen utsikt. Fra Lifjell kan du se helt til Sandnes og Stavanger. Er du glad i natur, bør du også dra til Ommål, et myrlendt terreng som minner om slettelandskapene i Afrika!
Vikingtidens Romeo og Julie
Handlingen i det spennende Riskaspelet foregår på slutten av 900-tallet, da Horgstad (Hogstad) var et økonomisk sentrum, og Olav Tryggvason hersket. Erling Skjalgsson var en av hans beste venner. Man tror han hadde venner i Riska. Vi møter hans venn Sigurd fra Horgstad. Han var gift med Gunhild, og de hadde datteren Astrid. Hun har forelsket seg i Helge fra Frøyland, men dette skaper trøbbel. Sigurd har avtalt med Torvald fra Riska at Astrid skal gifte seg med hans sønn, Håkon. Foreløpig har man bare fått vist enkeltscener fra stykket, men det jobbes med å få til å sette opp hele spillet.
Tekst: Grace Brynn
Foto: Commentum Forlag