Hjem » Stavanger »  Forført av musikken

Forført av musikken

Musikk er og har alltid vært grunnpilaren i livet til Stavanger-jenta Stine Ringås. Denne høsten tar vokalisten og musikklæreren det store steget ut i et jazzete pop-landskap når hun gir ut debutalbumet «Time Well Spent».

Stine heter hun, og på Storhaug så hun dagens lys. Sang og spill har hun bedrevet så lenge hun selv kan huske. Derfor er det kanskje ikke så rart at 29-åringen valgte å vandre på musikkens vei i livet.

Musikk i blodet

– Man kan vel trygt si at musikken ligger i blodet i vår familie. Både mor og far, og alle besteforeldrene mine er og var musikere, noen profesjonelle, andre på amatør-basis. Og selv om jeg fritt har kunnet velge hva jeg skulle satse på, er jeg veldig takknemlig for å ha hatt musikken som ledestjerne og lidenskap, sier den 29 år gamle sangeren og pedagogen når vi treffer henne en litt grå høstmorgen på Dysjaland skole.
Førstetimen i samfunnsfag er over og nå har Stine litt ledig tid før hun skal ta med seg Dysjalands tiendeklassinger inn i komposisjonens spennende verden når musikk står på timeplanen.
Stine medgir at hun trives og liker seg godt i læreryrket, men at den store drømmen er å kunne drive med musikk på heltid – som soloartist. Derfor er hun også en smule forventningsfull om dagen og gleder seg til vise fram hva hun de siste årene har drevet på med på denne fronten.

Trives i skjæringspunktet

Resultatet av mange sene timer ved pianoet, kan oppleves i form av åtte spor på den nye rykende ferske soloplaten hennes, der hun har med seg sitt faste band. Kvintetten som består av musikere hun bokstavelig talt fant tonen med da hun studerte i London for noen år tilbake. Platen er produsert av briten Neil Owen, som også spiller gitar på platen, som er blitt til både litt her og der, men mest i London.
– Dette er nok musikk som ikke befinner seg i en helt tydelig bås eller spesiell sjanger. Kall det gjerne musikk i skjæringspunktet mellom jazz og pop, sier hun.
Og legger kjapt til:
– Men jeg hører på mye forskjellig altså – alt fra gammaljazz til funk og rock. Og jeg finner inspirasjon både her og der – i for eksempel soul og blues, sier vokalisten og avslører at hun har spesielt sansen for artister som den amerikanske multiinstrumentalisten Esperanza Spalding og den britiske singer-songwriteren Lianne La Havas.

Mange format

«Time Well Spent» skal i første omgang lanseres i Norge, og albumet blir å finne i både vinyl- og cd-format, samt at musikken også blir tilgjengelig gjennom de fleste store digitale strømmeplattformene (Tidal, Spotify, iTunes, etc).
– Så blir det en intim release-konsert og slippfest her i Stavanger på Bøker & Børst. Da kommer to av musikerne fra bandet mitt over fra London, for å spille. Det blir veldig stas, sier Stine fornøyd.
Platedebutanten står selv for så å si all tekst og musikk på platen, med unntak av tittelsporet hvor skuespiller Maria Drangeid har bidratt på tekstsiden. De siste årene er det å komponere blitt stadig viktigere for artisten Stine Ringås, som elsker livet som utøvende artist.

Nært og distansert

– Å skrive føles veldig meningsfylt, og på den måten kommer man ordentlig inn under huden på musikken man skal fremføre. Tekstene mine spinner ut i fra det jeg opplever i mitt eget liv – som betydningen av vennskap, savn eller andre følelser. Det kan være nært og distansert – ganske hverdagslige ting som skjer eller mer sjelsettende opplevelser, forteller Stine, som uansett hvor, alltid har med seg boken der hun skriver ned ideer som kommer dumpende.
De siste årene har hun skrevet jevnt og trutt. Noe av det Stine spinner ut ved pianoet og på skriveblokken tar hun med seg videre, andre ting blir av ulike årsaker ikke med, som for eksempel dedikasjonen til farmoren – en person som betydde veldig mye for Stines interesse for og glede av musikk tidlig i livet.
– Det ble rett og slett litt for emosjonelt for meg. Men jeg håper jeg med tiden kan jobbe videre hyllesten og ta den fram igjen når tiden er moden, sier artisten og blir litt blank i øynene.

Lek og følelser

– Farmor lærte meg å spille piano, og det var hennes og farfars fortjeneste at jeg kunne lese noter lenge før bokstaver. Fram til jeg var rundt tre år var jeg hos dem hver dag, og det var alltid musikalsk lek og moro, sang og spill, dans og mer til. Det var jo en helt fantastisk verden og en sterk stimulans for et barn – å kunne få uttrykke følelser. Det er jo det musikk i bunn og grunn handler om og som gjør det så sterkt, sier Stine, som er opptatt av å være åpen og i bevegelse.
Selv er sangeren og pedagogen Ringås snart på vei til en ny musikktime, og om ikke lenge tar hun med seg samboer og hund fra Madla til en ny bopel – downtown i Stavanger.
– Jeg har lenge hatt et ønske om å flytte tilbake til sentrum igjen. Det blir på en måte som å komme hjem igjen. Å komme tilbake til det trygge og kjente er jo noe vi mennesker dras mot. Det handler forresten litt om denne vekslingen mellom det kjente og det ukjente på den første singelen fra platen - «Fly home» ...

FAKTA: Stine Ringås (29)

• Yrke: Singer-songwriter, artist og lærer
• Bosted: Madla, men snart på flyttefot.
• Aktuell: Gir ut debutplaten «Time Well Spent» denne høsten (medio oktober) med eget band.
• Utdannelse: Musikk/dans/drama ved St. Svithun. Ble introdusert for jazz av daværende vokallærer, Randi Tytingvåg
• Studerte utøvende jazz ved Universitetet i Stavanger, avdeling Bjergsted, bachelor i 2014.
• Tok mastergrad i Music Performance ved Kingston University i London.
• Utgivelser: EP-en «Little Man» (2016), Singelen «Fly Home» (2018).
• Instagram: @stineringaas
• Facebook: @stineringas
• Web: www.stineringaas.com

Tekst: Geir Dahle | Foto: Henriette Time, Julie Ringås & Anna Saatvedt

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK