Hjem » Trondheim » Mat & drikke »  Kortreiste delikatesser

Kortreiste delikatesser

Hos Ågot Lian i Sommergården på Torget i Trondheim, kan du nyte himmelsk sjømat. Her kan du spise i ro og mak i den hjemmekoselige restauranten, eller ta med deg ulike retter på farten.

Trondheims nye sjømatkjøkken åpnet dørene i juni i fjor, og har egenproduserte varer fra Trøndelag. Blant de lekreste retter som blåskjell fra Åfjord, smakfulle rekesmørbrød, urtemarinert hvalbiff og saftige grove fiskekaker, vrimler det av små og store på jakt etter norske mattradisjoner.

Kortreist mat

På det solfylte hjørnet av torget, midt i hjertet av Trondheim produserer de all maten selv. 
Her brukes ingen konserveringsmidler eller halvfabrikater. Daglig leder Anne Morkemo er opptatt av å servere kortreist mat, og har lagt vekt på bruk av naturlige råvarer fra Trøndelag.
– Jeg er stolt av Norske mattradisjoner, og synes det er synd at den største andelen av Trondheims restauranter tilbyr pizza og hamburgere. Vi er en av de få restauranter som spesialiserer oss på fisk og sjøretter. Vi er opptatt å utnytte den tilgjengeligheten som finnes av sjømat. Det er kortreist mat på sitt aller beste, som i tillegg smaker helt nydelig, sier Morkemo engasjert.

Noe nytt av det gamle

Hos Ågot Lian er de lidenskapelig opptatt av god mat. Her tenkes det nytt og de lekre rettene er langt ifra kjedelige. 
– Mat skal være spennende. Blant våre åtte ansatte er det mange kreative sjeler. Vi bruker sunne råvarer og tilsetter smakfulle urter og krydder som passer sammen. Slik lager vi tradisjonsrik mat på en ny måte. Jeg tror folk flest er blitt mer bevisste på de putter i munnen, sier den hyggelige driveren, mens hun serverer oss nydelige ferske grove fiskekaker og grønn te.

Lokalt

Selv vokste Anne opp i Åfjord, der inspirasjonen er hentet fra hennes oldemor med navnet Ågot Lian. 
– Hun lærte meg mye som jeg har tatt med meg i denne bransjen. Vi skiller oss nok ut, og ønsker å være tilgjengelige. Derfor kan all mat tas med hjem. Det handler om emballasje og om hvor lenge det er til den skal spises. En av våre bestselgere er våre fiskekaker. Noen er vakumpakket og lette å ta med seg når man er i farten. I tillegg tilbyr vi økologisk saft fra Rotvoll i smaker som blåbær, bringebær, plomme og ingefær. Det meste av sjømaten blir hentet fra Trøndelagskysten. Hos oss kan folk nyte mikrobrygget øl fra både Inderøy, og fra Kinn bryggeri i Florø, forteller den imøtekommende innehaveren.

I vekst

Den populære fiskerestauranten har blitt godt mottatt av både trøndere og turister fra fjern og nær.
– Vi opplever gode tilbakemeldinger, og det er artig å se at stedet blir satt pris på. Vi nordmenn tar kanskje norske mattradisjoner litt for gitt. Man vet jo selv hvordan det er å feriere i et annet land. Da ønsker man ofte å oppleve spesialiteter som kjennetegner landet. Turistene er helt ville når de kommer hit, og synes det er stor stas med maten vår. Vi ønsker å bidra til at Trondheim får utnyttet de gode mulighetene med lokalprodusert mat, sier Morkemo, som gjerne anbefaler ulike retter og tilbehør som passer sammen.
Hos Ågot Lian har de konseptutvikling på dagsorden og har blant annet catering og arrangerer gjerne uhøytidelige selskap, kurs og konferanser. Nylig startet restauranten med levering av fersk varmmat til barnehager i Trondheim og omegn.

Norsk design

Hos Ågot Lian er de opptatt av å bevare den norske identiteten i form av utseende og design. Her opplever du norsk kvalitetsmat i norske omgivelser. I den koselige gamle trebygningen finner du en lun stemning med heklede duker med dekorative friske små blomster og stemningsfulle norgesglass som lysestaker. Veggene prydes av utvalgte fiskemotiv, og sjø, saltvann og gamle tradisjoner går som en rød tråd gjennom hele restauranten. Selve lokalet er tilpasset både små og store som ønsker å kose seg med et enkelt måltid eller fem-retters. Garderoben skiller seg stilig ut med en gammel naustvegg fra Linesøya, mens gjestetoalettet har praktiske detaljer med speil fra gamle skip. Langs veggene utendørs er det duket for en herlig uteservering om sommeren. Om du disponerer Midtbykortet kan du selvsagt betale med dette i restauranten også. Her er alt lagt til rette for avslapping og nytelse.
For mer inspirasjon og informasjon, besøk hjemmesiden: Agotlian.no

Tekst & foto: Mari Janne StøleFølg IN magasinet på Facebook