- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Ole Paus & Motorpsycho
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- En kontinental bar
- Alltid fotball med Eirik Horneland
- «Villspiken» Niklas Dyrhaug
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- En moderne eventyrer
- Roger Kvannli, en håndballtrener
- Björg Thorhallsdottir: Ekte hverdagsmagi
Ja, vi skal danse - Og rappe!
Når vi ankommer, er de allerede i full gang med foto shoot i et drømmeslott av et hus på Oslo veldig vest. Her er utsikt over Oslo by night med flombelyste skjønnheter som Sjømannsskolen og Ekebergrestauranten.
Kreative mennesker går frem og tilbake. Ved et av salongbordene sitter en liten gjeng lett henslengt. Sko og poser på gulvet. Det dreier seg om venting. Alle har sin rolle å spille. Makeupartist, fotografer. You name it. Men først og fremst Tshawe og Yosef. De har erobret rap-scenen. De har erobret manges hjerter.
Vi benker oss rundt et annet salongbord. I et hjørne av TVstuen. Rundt oss er det lyd på alle kanter. Fra fotografene. Fra MTV som flimrer over TV-skjermen. Det er grenser for alt. Kroppen trenger mat og hvile. Nå er det tid for en etterlengtet Pizza, etter 6 timer med dansetrening, påfølgende fotoshoot og nå portrettintervju med IN magasinet.
Med sin lune fremtoning ser Tshawe ser seg rundt i den gedigne TVstuen og sier – «Skal vi danse» er veldig morsomt! Alle byr opp på en vals! På neste bryllup skal jeg herske dansegulvet! Det er noe TV2 sine seere allerede synes at Tshawe gjør. Hør bare på dette fra TV2-bloggen: «Hei, må bare si at du ruuler! Jeg vet at du og Maria kommer til å vinne hele greia…» «Du er så sinnsykt digg! Du er den feteste(!)» «Til og med den gamle tanta mi på 73 stemmer på ’Bakuva’som ’a sier…» «Tshawe, du utstråler ren glede…» Og som en av dommerne har sagt: «Du er som krydder for ’Skal vi å danse’».
– Jeg holdt på mye med dans, nei, langt ifra! Det er ikke det jeg har drevet mest med! Men «Skal vi danse» har absolutt gjort meg mer åpen for selskapsdans generelt. Nå kan jeg forskjellige selskapsdanser og har mer respekt for det. Det er slitsomt! I bandet Madcon blir det mer spontan dans.
– Hva opptar deg mest som deltaker i «Skal vi danse»?
– Å, det må være forholdet man får til de andre som er med. Og det triste hver helg med å ta farvel med den som går ut. Vi ser jo hverandre mer enn vi ser vår egen familie. Hver morgen møtes vi klokken 09.00 på Dansefabrikken i Nydalen. Nå er vi ganske få, så vi kan være i salen sammen.
Balanse på matfronten
– Du har blitt kjent for å spise forbilledlig mange epler i løpet av en dag. Betyr det at du er blant forkjemperne for sunn mat og stadig er på leting etter det?
– Neida, men du skjønner, der oppe i Nydalen er det akkurat det som ligger fremme. Masser av epler og bananer! Alle finner en måte å balansere sine liv på midt oppi dette spetakkelet.
TV-serien «skal vi danse»
Skal vi danse er en TV-serie på TV2, basert på den engelske Strictly Come Dancing. I serien danser kjendiser med profesjonelle selskapsdansere og blir vurdert av et dommerpanel og av TV-seere. Hvert par består av en kjendis og en profesjonell danser. Paret med færrest stemmer får ikke delta i neste runde. Nå er denne sesongens finale rett rundt hjørnet.
Danserne må lære seg både standard og latindanser. Tshawe har hele tiden vist innlevelse i de ulike dansene. Han er en kameleon. Har en naturlig rytme i kroppen. Det så vi for eksempel i hans Paso Doble, en «tyrefekterdans» der han for noen minutter forvandlet seg til en morsk fyr i sort. Helt forskjellig fra den muntre Tsawe vi vanligvis ser.
Menneskene i «Skal vi danse»
– Liv Marit ble jeg glad i, og coachen min., da. Hun kjenner jeg jo best, og vi kommer godt overens. Jeg håpet fra begynnelsen at det ikke skulle dukke opp noen mørke sider, som jerndisiplin og pisk. Jo da, hun står med pisken klar, men vi kommer altså godt overens.
Tshawe
– Kan man si noe om sin egen personlighet?
– Man bør ikke synes lite om den, svarer Tshawe. – Og man må selge sin personlighet. Jeg vil at folk skal se på meg som den likandes karen jeg ønsker å være. Jeg er glad for at det norske folk har bekreftet at jeg oppfattes slik. – Jeg vil utfordre meg selv og hop-hop miljøet ved å bryte grenser. Han balanserer bra alle sine roller. Det er ikke få roller han trenger a balansere når man som artist skal være med på et såvidt kommersielt konsept som «Skal vi danse». Han virker glad og imøtekommende og ser ikke ut til å ta seg selv høytidelig. Nettopp dette har vi også kunnet lese om ham: – Tshawe har flere nordmenn i ryggen, underforstått – enn de mest «urnorske» blant deltakerne. Dette er helt tydelig noe vi setter høyt her oppe på berget selv om vi kan virke svært så selvhøytidelige.
Hvis du vinner
– Da får jeg en stor plastikk-kopp, har jeg skjønt- og fortsetter med livet og det Yosef og jeg jobber med i Madcon. Og da krysser vi bare fingrene for Tshawe!
Madcon = Tshawe pluss Yosef
Gutta i Madcon møttes i Kambodsja
Yosef kan fortelle at de to møttes i Kambodsja for 16-17 år siden. Tshawe jobbet på en yacht og Yosef var i militæret. Tshawe er født i Tyskland, men har bodd flere år i Sør-Afrika. – Det var en fin og lærerik erfaring, sier han.– Jeg vil gjerne formidle glede og frihet. Det er noe jeg har fått inn med morsmelken. Det har med mors holdninger å gjøre. For mange nordmenn er Nelson Mandela den personen i verden de setter aller høyest.
– Som sørafrikaner, hvordan opplever du ham?
– Som sørafrikaner har jeg en intim historie. Mor og far var en del av motstandsbevegelsen slik Mandela var.
Yosef
Yosef er halvt Etiopisk og halvt Eritreisk. –Moren min kom hit 3 dager før jeg ble født. Jeg har reist en del, blant annet bodde jeg tre år i Amazonas. Hans historie om apen Sparks som både stjal mat fra ham og etter hvert også hjalp ham, gjør inntrykk. I løpet av denne tiden ble han også kjent med en innfødt som lærte ham å spille panfløyte.
Både Tshawe og jeg har en ganske bred musikalsk bakgrunn. Begge har vokst opp med hip hop, men vi har også blitt påvirket av annen musikk; både Trad-jazz og annen jazz Tshawe trakterer saksofon og er inspirert av både Miles Davits og John Coltrane- og sørafrikansk jazz. – en type jazz som er mer «the real ting». Og vi er inspirert av soul, Motown, og afrikansk musikk generelt.
– Hva vil dere med musikken?
Tshawe ser for seg Yosef som en sterk skikkelse på musikkfronten og at han kan bidra til forbedringer av den dårlige situasjonen i Afrika. At vi kan bygge opp landene våre på alle nivåer. «The Yosef College of Education» ser jeg for meg! Det er viktig at man blir respektert for det arbeidet man gjør. Vi vil at menneskene skal lære å åpne seg mer og lære å leve med hverandre! Det er derfor viktig for oss at folk får høre musikken vår.
Norge har tydeligvis skjønt det, for nå topper vi VG-lista med Beggin’. Skiva vår kommer 3.desember!
Tekst: Liv Ohnstad Foto: Bjørn Opsahl Klær: we/www.wesc.com