Hjem » Trondheim »  Alltid fotball med Eirik Horneland

Alltid fotball med Eirik Horneland

I januar tiltrådte Eirik Horneland stillingen som hovedtrener i RBK etter å ha vært hovedtrener i FK Haugesund siden oktober 2016. Med UEFA Pro Lisens utdanning, bakgrunn som ungdomslandslagstrener og bred spiller og trenererfaring, stiller han sterkt til å skape ny utvikling i RBK.

Guttepjokken Eirik Horneland, hvem var han?

– Som gutt var jeg en som hang mye med kompisene mine og var en leder i kameratgjengen. Jeg vokste opp i en god og trygg familie med mor, far og to eldre brødre. Strøket vi bodde i var godt og trygt, og kameratgjengen var preget av å være et sterkt fotballmiljø. Ved siden av samholdet med kameratene var jeg mye sammen med brødrene mine. De så jeg veldig opp til, syntes de var kule og bra fyrer og jeg hadde dem som forbilder og prøvde ut det de gjorde. Det var mye idrett i de dagene, men det var alltid mest fotballen med meg og kameratskapet. Det var litt vinteridrett også men det tok ikke vekk fokuset jeg hadde på fotballen. Jeg var tidlig ute med å trene for meg selv i tillegg til den organiserte treningen. Jeg kjente at jeg ble trigga av å vinne fotballkamper og det ble en voldsom drivkraft for meg.

Hva med skolen da, hadde du evner der og?

– Ja jeg hadde helt klart evner der. Jeg var kognitivt sterk men tok aldri ut potensialet mitt, det var fotballen som var fokuset og jeg hadde ingen annen plan enn den. Jeg trivdes så godt på banen og i garderoben at det var ikke noe spørsmål. Skolen ble dessverre nedprioritert.

Hva slags type spiller var det du ble etter hvert?

– Jeg var en ledertype, en som leste spillet godt, tok ansvar og var en god organisator, men jeg manglet for mye tempo til å få maks ut av det.

Hvorfor treneryrket og hvordan ble du forma til det?

– Jeg var tidlig ut på å være nysgjerrig på trenerrollen. Jeg var heldig som hadde dyktige og inspirerende trenere i oppveksten min, dette gjorde at jeg ble inspirert til en fremtid som trener. I tillegg har alltid spillet fascinert meg.

Din egen trener og fotballfilosofi da?

– Jeg vil få fram mentalt sterke lag som får til et godt forsvars og angrepsspill. Jeg ønsker en sterk karakter både hos enkeltspillerne og laget som helhet. Dette skal være tufta på gode verdier og bidra til at laget står sammen om å skape resultater. Det er viktig med en god mentalitet og lagkultur som setter en standard fra kamp til kamp. Vi skal holde på vår kjerne og være gjenkjennelig som lag. Vi skal være uredde og spille for å vinne hver eneste kamp. Dette skal vi få til med knallhard innsats og oppofrelse. Den individuelle treningen handler om å se spillerne som for det de er, finne deres motivasjon og få fram de rette holdningene Vi må bygge på ståstedet deres og trigge dem til å utvikle seg og bli stadig bedre fotballspillere. Når vi skal sette sammen laget handler det om nøyaktighet på treningsfeltet. Vi er alltid opptatt av skikkelighet, fokus og konsentrasjon i treningsarbeidet, for å sørge for at vi blir litt bedre for hver dag. Trener du godt så skaper man utvikling. 

Hva er det med fotballen som engasjerer deg sånn?

Det trigger meg å konkurrere i en kompleks idrett. En idrett som krever sterk samhandling, gode relasjoner, fysikk, ferdigheter og mentalitet. I tillegg står fotballen for meg, for et flott samhold og engasjerer mange.

Hvordan blir det å møte Kjernen tror du?

– Kjernen er jo Norges beste supportere og vi får de med oss, om vi spiller god fotball hvor de kan identifisere seg med det som skjer på og utenfor banen. Supportere liker å identifisere seg med et lag som spiller med de rette verdiene og med en sterk karakter, og som har en klar ambisjon om å angripe. Jeg gleder meg til å spille hjemme på Lerkendal foran kjernen og resten av publikummet.

Hvordan ser du deg som person og trener, sagt med noen få ord?

– Jeg er veldig trygg på hvem jeg er og hva jeg står for, og hvilke verdier jeg er forankra i. Samtidig er jeg ikke redd for å feile og heller ikke for å jobbe hardt. Man må jobbe hardt for å få gode resultater. Det å være menneskekjenner er noe jeg drar med meg inn i trenerrollen. Jeg ser fort spillerne på feltet og i garderoben. Det er viktig for meg å lese spillernes dagsform. Jeg ser blikket og kroppsspråket fort og vet å balansere krav og støtte der det trengs. Jeg er ikke redd for det i forhold til de jeg leder. I kommunikasjonen er jeg ikke konfliktsky, jeg setter ærlighet høyt der og. Videre i forhold til spillerne ser jeg at ikke alle trenger det samme, de skal sees og gis respekt. Kort sagt se mennesket bak fotballspillerne.

I januar ble det holdt en pressekonferanse med RBK på NRK TV, der bl.a. Eirik og Stig Inge Bjørnebye var på podiet. Anledningen var Eiriks tiltreding som hovedtrener i RBK.
Stig Inge sa følgende:
– Vi har i lengre tid vært i en prosess hvor vi har sett på hvor vi er, hvor vi vil og hvem vi vil ha som hovedtrener. Vi har endt opp på Eirik her på grunn av hans personlighet, hvor han har vært og levert som fotballtrener og hans lederskap. Videre har vi også vektlagt hans trenerfilosofi og spillerfilosofi.

Eirik kvitterte:
Jeg er både happy og stolt av å få overta som hovedtrener i en klubb som er best på hjemlig arena og som har og vil hevde seg ute i Europa. Det er et stort ansvar jeg er beredt på å ta, og da fra dag en, for i RBK må man levere fra dag en. Jeg gleder meg til å bli kjent med spillerne, trene grundig og bra nok, flytte grenser og få frem den rette mentaliteten. Vi vil ha en spillerstall som er stolte av å spille i klubben. 

Tekst: Aron Nørstebø | Foto: Aron Nørstebø & Rosenborg

Følg IN magasinet på Facebook