- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Ole Paus & Motorpsycho
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- En kontinental bar
- Alltid fotball med Eirik Horneland
- «Villspiken» Niklas Dyrhaug
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- En moderne eventyrer
- Roger Kvannli, en håndballtrener
- Björg Thorhallsdottir: Ekte hverdagsmagi
Hjem » Trondheim » Portretter » Ilse Jacobsen – et designikon
Ilse Jacobsen – et designikon
For ikke så mange år siden var regn et værfenomen vi kvinner ganske enkelt valgte å fortrenge. Gud forby at vi ville bli sett i oljehyre og klumpete gummistøvler.
Et slikt antrekk var forbeholdt barn, friluftsmennesker og tyske turister. Vi andre klamret oss til paraplyene våre og foretrakk heller en dag med våte sko og klamme bukser. Disse tidene er heldigvis bare et fjernt minne.
I den forbindelse bør vi rette en stor takk til den danske designeren Ilse Jacobsen. Mer enn noen annen har hun bidratt til at vi kvinner kan holde oss tørre og varme, uten at det går på bekostning av verken stil eller utseende. Snarere tvert imot.
Fra økonomi til sko
Undertegnede møter Ilse Jacobsen i Oslo en nydelig dag i april. Høy, flott og vakkert antrukket fremstår hun som en ypperlig ambassadør for sin eget design. At Ilse Jacobsen ble moteskaper er imidlertid en tilfeldighet. Egentlig er hun utdannet økonom og statsviter. Hvordan har det seg at en kvinne med din bakgrunn valgte å bli designer?
– Jeg har nok alltid vært en kreativ sjel, men at karrieren min skulle ta en slik vending som det den har gjort var aldri noe jeg planla. Interessen for design våknet da jeg var agent for et italiensk skomerke. Hvorfor skulle ikke jeg kunne klare å lage noe lignende? Ikke lenge etter presenterte jeg min første sandalkolleksjon. Men nå er det en gang slik at den skandinaviske sandalsesongen er kort. Behovet for noe litt varmere på føttene melder seg raskt. Derfor ønsket Ilse Jacobsen å lage en komfortabel og trendy gummistøvel; ideell for så vel våte jorder som for bygater. Det har hun klart. Ilse Jacobsens karakteristiske støvler er faktisk blitt så populære at kvinner nå bruker dem i all slags vær – også i strålende solskinn.
Tidkrevende arbeid
Støvlene er laget av naturlige materialer; designen er delikat og stilren.
– De ser kanskje enkle ut, men å lage disse støvlene er en nokså komplisert prosess. Alt arbeid gjøres for hånd, og til sammen tar det to år før hvert enkelt par er ferdig. Selve produksjonen foregår i Europa.
– Slik kommer det også til å bli, konstaterer hun.
Om støvlene er i en klasse for seg, er det ikke bare disse Ilse Jacobsen er kjent for. Regnfrakkene hennes er minst like attraktive.
I tillegg rommer kolleksjonene hennes alt fra småsko, lette kjoler og tilbehør.
– Selv om jeg er mest kjent for støvler og regnfrakker, har jeg alltid laget noe klær ved siden av. Det kommer jeg nok til å fortsette med, men fra vinteren 2012 i et litt strammere konsept enn det vi har i dag. Vi har bestemt oss for å videreutvikle delen vi virkelig er gode på – rub/rain-segmentet. I tillegg har vi designet en egen sportskolleksjon. Den er blitt riktig fin, og presenteres første gang litt nærmere jul.
Før den tid kan vi glede oss over Ilse Jacobsens sommerlinje, og om ikke så altfor lenge (selv om vi ikke liker å tenke på kaldere dager akkurat nå...) årets høst- og vinter kolleksjon. Det er sistnevnte hun er i Oslo for å presentere. Blant godbitene finnes støvler med pelskant og jakke med matchende hette. Rålekre, begge deler. Det samme er støvlettene, selskapsskoene, kjolene, genserne og dunjakkene.
Verdensomspennende suksess
I pressen blir Ilse Jacobsen gjerne omtalt som et designikon. Ser hun på seg selv som ett?
– Nei, på ingen måte, sier hun.
Til tross for eget utsagn, hersker det ingen tvil om den sympatiske kvinnens formidable suksess. Kolleksjonene hennes selges verden over. I egne konseptbutikker, men også i utvalgte varemagasin som Illum i Norge og Danmark, Selfridges i London og Nordstrom i USA.
Mens andre designere hevder de forsøker å arbeide til faste tider, jobber Ilse Jacobsen mer etter innfallsmetoden.
– Ideene kommer når de kommer. Jeg er en nokså impulsiv person, forteller hun.
Inspirasjon henter hun fra hva som helst og hvor som helst, men kanskje spesielt omgivelsene hjemme på Hornbæk.
Bare to uker i året legger hun hjernen i skuffen og lukker igjen. Da går turen til Maldivene.
Jeg undrer på om hun er redd for å oppleve kreativ tørke?
Ilse Jacobsen ler.
– Det hadde nesten vært deilig. Jeg har tidvis litt for mange ideer. Det tar aldri slutt!
Hva gjør du når du ikke jobber?
– Da jobber jeg med noe annet.
Hun avslører at hun er i ferd med å åpne et eget kurbad på Hornbæk, men at hun har lovet sin ektemann at det er noe hun bare vil pusle med i helgene. I tillegg skriver hun bok.
– Det blir en slags selvbiografi; en morsom historie blandet med små anekdoter, bilder og matoppskrifter. Jeg elsker å lage mat. Jeg tror dette kommer til å bli en flott gavebok som andre også kan ha glede av. Håpet er å få gitt den ut på et norsk forlag. Jeg liker Norge. Her har jeg lojale kunder og gode venner.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Ilse Jacobsen