Hjem » Kultur & underholdning » Hobbiten – årets beste julegave!

Hobbiten – årets beste julegave!

Da Tolkien fikk sin første trykte utgave av Hobbiten mellom hendene, ante han neppe hvilken popularitet den lille boken skulle komme til å få.
hobitten Header

Første opplag var på 1500 eksemplarer. 75 år senere er Hobbiten oversatt til mer enn 50 språk, og har solgt mer enn 100 millioner kopier. Nå er eventyret omsider festet til lerretet, og den 12. desember er det endelig premiere på det som ser ut til å bli årets ultimate filmopplevelse.

Store, lille Bilbo

Historien handler om Bilbo Baggins. Som hobbitter flest liker han best det trygge og vante – å spise, sitte i stuen sin og røyke pipe; eller begge deler. Det er slike sysler han driver med når Gandalv, en snill trollmann, forstyrrer ham. Gandalv vil at Bilbo skal begi seg ut på eventyr, noe Bilbo ikke har det minste lyst til. Verken forandring eller spenning frister nevneverdig, og i håp om å bli kvitt trollmannen ber Bilbo ham komme tilbake neste dag. Det gjør han – men ikke alene. Med seg har han trettet dverger som inntar Bilbos spisskammers med brask og bram. Gandalv forteller at dragen Smaug har stjålet en skatt fra dvergene, og at Bilbo må hjelpe dem med å få den tilbake. Etter mye om og men blir vår lille helt til slutt med. Underveis må Bilbo kjempe mot alt fra kjempeedderkopper, ulver, tusser og drager. Han kommer også over en magisk ring – noe den slimete og underlige skapningen Gollum setter svært liten pris på. Denne hendelsen legger også grunnlaget for den senere suksesstriologien Ringenes Herre.

hobitten 2 Header

Penger og kunstneriske friheter

Hollywood-versjonen av Hobbiten ser så langt ut til å bli den mest kostbare filmen noensinne. Hele tre milliarder kroner har den kostet. Regissør er Peter Jackson, som allerede er godt kjent med Tolkiens univers. Han var også ansvarlig for Ringenes Herre-filmene. Under produksjonen av Hobbiten har han riktignok tatt seg flere friheter enn da han filmatiserte Ringenes Herre. I den nye filmen vil han heller åpne dørene for nye Tolkien-tilhengere, fremfor å tilfredsstille Hobbitens mest dedikerte fans. 
– Jeg ville ikke gjøre en slavisk tolkning av Tolkien, og jeg følte heller ikke at det var jobben min. Det er store penger på spill, og jeg ville lage en film publikum kan se uten å ha noe kjennskap til verken Hobbiten eller Ringenes Herre, fortalte han i et intervju med Inside Out Film.  
Ideen om å filmatisere Hobbiten er langt fra ny, og veien frem til det resultatet som nå foreligger har vært brolagt med til dels store hindringer. Til tross for Peter Jacksons klare ønske om regissørjobben var det for eksempel Guilermo del Toro som først ble tildelt oppgaven. Til sist – etter utallige forsinkelser – var det likevel Jackson som trakk det lengste strået. Underveis har dessuten prosjektet blitt utvidet flere ganger. Først skulle det bli én film, så to og nå er det klart at Hobbiten har utviklet seg til å bli en triologi. Første del har premiere i år, nummer to i desember neste år, mens den siste og avsluttende delen har planlagt premiere i juli 2014.
Resultatet er altså blitt tre filmer – basert på en forholdsvis kort barnebok. (Tolkien var riktignok ikke helt enig i denne beskrivelsen, men forlaget lanserte Hobbiten som en barnebok). Til de skeptiske av oss, som undres over om dette kanskje kan bli en tanke langdrygt, hevder regissør Jackson at han i tillegg til Hobbiten har basert seg på annet Tolkien-materiale. Han mener dette vil gi en bedre overgang til den senere historien som allerede er fortalt i Ringenes Herre-filmene. Dette er trolig årsaken til at for eksempel Galadriel – som ikke er med i boken – dukker opp i filmen. En annen forklaring er at Cate Blanchett, som gestalter rollen som Galadriel, er så vakker og dyktig at hun bare måtte være med nok en gang. At historien måtte skrives om litt er en bagatell. Foruten Blanchett dukker flere av skuespillerne fra Ringenes Herre også opp i Hobbiten. Blant dem Ian Holm (den eldre Bilbo), Christopher Lee (Sauruman), Orlando Bloom (Legolas), Eliah Wood (Frodo), Andy Serkis (Golum) og Ian McKellen (Gandalv).

Hobitten enkeltbilde liggende

En skuespillers våte drøm

Det er riktignok de nye ansiktene som har fått mest oppmerksomhet. Ikke minst knyttet det seg stor spenning til hvem som skulle kapre filmens tittelrolle. 
Allerede i oktober 2010 kunne Martin Freeman avsløre at produsentene hadde tatt kontakt, men at han på grunn av en pågående innspilling med BBC var tvunget til å takke nei. Freeman la imidlertid aldri skjul på at han hadde håp om at det likevel ville ordne seg. Noen uker senere bekreftet likevel studioet at Freeman var castet i rollen som Bilbo.  
– Til tross for ryktene og spekulasjonene som har omgitt denne rollen, har det for meg bare vært én Bilbo Baggins. Det hender bare svært sjelden at man kommer over en skuespiller som synes født til en rolle. Martin Freeman er Bilbo. Jeg er derfor utrolig stolt over å kunne annonsere at det nettopp er han som er vår hobbit, fortalte Jackson i en pressemelding.  
I rollen som dvergenes legendariske leder, Thorin Oakenshield, møter vi britiske Richard Armitage. Ifølge Jackson er han en av de mest dynamiske skuespillerne som finnes på lerretet i dag. 
– Vi er uendelig glade for at en av historiens kjæreste karakterer er i så trygge hender, fortalte Jackson like før filmingen startet.  
Like begeistret var han over å kapre irske James Nesbitt til rollen som dvergen Bofur. Nesbitts talent er ubestridt. Han behersker alt fra thriller til komedie. Også denne gang finner vi en skandinav på rollelisten – om enn i en litt mindre fremtredende part enn Viggo Mortensens Aragorn. Han er dog minst like macho. Vi snakker selvfølgelig om svenske Mikael Persbrandt, som i Hobbiten gir liv til Beorn. Og igjen var Jackson såre fornøyd: 
– Mikael var vårt første valg i rollen som denne ikoniske figuren. Etter å ha sett ham prøvespille kunne vi ikke forestille oss en annen Beorn.

Dedikerte fans trosser værgudene

Verden over venter fansen nå spent på premieren. Flere lå ukesvis i kø for å sikre seg innpass på første visning. Verken surt høstvær eller hard asfalt så ut til å plage gjengen som hadde samlet seg utenfor Colloseum da billettene ble lagt ut for salg i midten av september.  
– Dette har vi ventet på i tre år, fortalte en entusiastisk gjeng til IN magasinet da.  
Og den 12. desember blir forhåpentligvis forventningene innfridd.  

Tekst: Siri Gerrard | Foto: James Fisher ©Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and New Line Productions, Inc.