- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Ole Paus & Motorpsycho
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- En kontinental bar
- Alltid fotball med Eirik Horneland
- «Villspiken» Niklas Dyrhaug
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- En moderne eventyrer
- Roger Kvannli, en håndballtrener
- Björg Thorhallsdottir: Ekte hverdagsmagi
Herskerinne på bølgene
Hun var to år da hun første gang sto oppreist på et ”boggie board” og fire da hun sto på et surfebrett etter at hennes far og bror ga henne fart ut på bølgene. Fra det øyeblikket har surfing vært Karina Petronis livsstil.
Karinas mor, Reidunn Bergheim Petroni er født og oppvokst på Bergheim ved Tingvoll på Nordmøre, og har slektninger over hele Norge. Første gangen Karina var i Norge var hun bare seks uker gammel. Hun ble døpt i Tingvoll kirke hvor foreldrene hennes også giftet seg. Familien valgte å bosette seg i USA. Karinas far, Gerard Petroni kom fra Boston i USA. Familien flyttet til en liten by kalt Gatun, hvor faren fikk jobb som los på Panama-kanalen.
I dag er Karina kjent som den store surfedronningen i USA, og er modell i forskjellige reklamekampanjer. I USA kan man se henne smilende på surfebrettet på store plakater for ulike produkter som solkremer, solbriller, tyggegummi og juicedrikker.
Karina er også engasjert i miljøkampen og var nylig i Japan hvor hun jobbet i en kampanje for å stoppe slaktingen av delfiner.
Man kan godt si at Karina Petroni har levd et uvanlig liv sammenlignet med andre unge på sin alder. Som hun forteller på hjemmesiden sin, vokste hun opp med – Panama-jungelen som lekeplass. Hun levde sine første år utendørs ved å utforske omgivelsene med fisking, dykking og svømming. Karina mener at hun ikke kunne ønsket seg en bedre start på livet.
– Jeg har hele tiden vært omgitt av en kjærlig familie som har gjort meg til den personen jeg er i dag, sier hun.
Hele familien befant seg bestandig nær stranden, beskjeftiget med ting som dreide seg om og rundt havet. Karina tilbrakte mesteparten av tiden sin i vannet. Hun svømte, lekte seg på vannbrett – og startet etter hvert med surfing. I 1999 flyttet familien til en liten by i Florida. Det var her Karina startet å surfe på konkurransenivå.
Karina mener at surfing ikke kan sammen-lignes med noen annen sport i verden.
– Du rir på energien fra en storm som befinner seg tusen mil unna, som danner store ringvirkninger og som ender sin reise på en strand. Som surfer kan man ri på denne energien før den dør, alt du trenger er et surfebrett, sier hun.
Første gangen Karina konkurrerte på surfebrett var som niåring i Florida.
Hun forteller at hun hatet konkurranser, og låste seg inne på rommet sitt for å slippe. Men etter den første konkurransen (som endte med en pen tredjeplass), forandret hun mening.
– Jeg ble skikkelig ivrig etter å samle nye trofeer, og jobbet hardt for å oppnå bedre resultater, forteller hun.
Karina fikk også mange nye venner i surfermiljøet, som er konkurrenter i vannet, men bestevenner på stranden. Karina begynte å like sin nye livsstil mer og mer, og skjønte at hun faktisk var et ekte konkurransemenneske til tross for sin unge alder.
Selv om hun i dag surfer profesjonelt, og stadig får større behov for å hevde seg i konkurransene, glemmer hun likevel aldri hva som fikk henne til å begynne med surfingen.
– Jeg vet i mitt hjerte at jeg begynte med surfing på grunn av gleden det ga meg.
Hun har klokketro på at dersom man vil lykkes i livet er det en forutsetning at man har det gøy og elsker det man gjør hundre prosent.
Når Karina og familien hennes reiser hjem til morens hjemland bor de i Kristiansund noen uker av gangen, gjerne i mellom surfekonkurranser i England og Frankrike. Karina snakker litt norsk, men skulle gjerne ha lært mer.
– Jeg maser på min mor om at hun må snakke norsk til meg, men hjemme i Florida snakker vi for det meste amerikansk, unntatt når vi får besøk fra Norge, sier Karina.
Hun forteller at hun ofte savner Norge, og skulle ønske hun hadde tid til å komme på besøk.
– Kristiansund er en koselig by, Jeg savner maten, kaffeselskapene og alle de kjekke folkene der. Dessverre får jeg ikke reiste dit ofte nok, jeg må dra dit hvor konkurransene mine tar meg. Men kanskje det blir en konkurranse i Norge i fremtiden?
– Har du noen gang feiret 17. mai i Norge?
Nei, dessverre. Det har vært et stort ønske for meg lenge. Vi har alle de norske tradisjonene i hjemmet vårt, som er som et lite stykke Norge. Hver 17. mai heiser min far et stort norsk flagg opp på flaggstanga, informerer Karina.
Karina sier at det beste hun vet med Norge er fjellturer, fisketurer, og det å få være med sin onkel Auders og arbeide i fjøset, og å bo på hytta til familien. Og så maten, den er helt fantastisk god, legger hun til.
Som liten drømte hun om å følge i foreldrenes fotspor – bli los på Panama-kanalen som sin far eller spille piano i kirken som sin mor. Men slik ble det altså ikke.
– Det er jo litt kaldere å surfe i Norge i forhold til Florida, kanskje jeg ville blitt “lapskausmaker”, sier hun spøkefullt.
På spørsmål om hun synes det er stor forskjell på nordmenn og amerikanere svarer Karina slik:
– Det er gode mennesker over alt. Men jeg har aldri møtt noen som nordmenn, som pakker ryggsekken full av mat og kaffe, springer i flere timer opp på en fjelltopp, koser seg og ser på utsikten, og springer ned igjen. I Florida har vi ikke fjell vi pakker niste og drar på stranda, sier surfedronningen.
– Hva er ditt største ønske for fremtiden?
– Jeg vil gjøre mitt beste med alle de evner som Gud har gitt meg.
– Når kommer du til Norge neste gang?
– Håper endelig det blir snart, jeg savner norsk mat, avslutter Karina Bergheim Petroni.
Du kan lese mer om Karina på:
www.karinapetroni.com
Tekst: Berith Eva Lamøy Foto: www.karinapetroni.com
Fakta
Navn: Karina Elizabeth Bergheim Petroni
Født: 22. april 1988 Panama Kanal Zonen, norsk mor – Reidun Bergheim Petroni
Oppvekst: Gatun, Canal Zonen, flyttet til Atlantic Beach i Florida 1999.
Aktuell: Gjør det stort innen surfemiljøet i USA og internasjonalt.
Søsken: Sonya, Paul og Erik. Erik er Karinas trener og manager.
Hobbyer: Piano, svømming, trening, dykking, naturen.