Hjem » Trondheim » Mat & drikke »  Havfruen fiskerestaurant - Med sjømat til folket

Havfruen fiskerestaurant - Med sjømat til folket

Like ved Gamle Bybro og Nidelven stille ligger sjømatrestauranten Havfruen i en av bryggene som byen er så kjent for. I femogtyve år har restauranten tatt mål av seg å servere det beste havet har å by på til sultne trøndere og tilreisende.

Vi blir tatt med gjennom restauranten, forbi et åpent kjøkken og plassert med behagelig utsikt til den passerende Nidelven med de klassiske bryggerekken på hver side. Bryggelokalene er restaurert om til en lun og behagelig restaurantatmosfære, og vi begynner å glede oss til hva de har å by på. 
– Enhver by bør ha en sjømatrestaurant, sier Herbert Klein. Turistene etterspør det hele tiden, og det er noe fiskerinasjonen Norge burde utnytte enda mer. 
Han startet opp Havfruen, som siden har vært byens eneste restaurant med sjømat som spesialitet. Det ligger en stolt tradisjon bak alle disse årene, og det man spesialiserer seg på blir man gjerne best på. Kunnskapen som ligger i bryggeveggene deler de mer enn gjerne av. Vi holder mat og vinkurs der gjestene får smake seg fram mellom ulike viner og smaker. 
– Det er jo helt fantastisk å kunne velge i råvarene vi har tilgjengelig fra kysten rett ved. Det vil vi gjerne vise fram også!

Article image

Alltid i utvikling

Restauranter med så lang fartstid som Havfruen er i konstant utvikling. Havfruen har brukt sommeren flittig til å oppgradere restauranten med nye interiørløsninger og kjøkkenet har jobbet fram en ny spennende meny, som inkluderer a la carte i tillegg til de vante 3, 4 og 5 retters menyene med det beste fra sesongens råvarer. Ny kjøkkensjef har kommet inn og allerede satt sitt preg på maten. 
– Vi treffer en mye mer variert målgruppe enn tidligere. Og siden vi har tatt mål av oss å gjøre god sjømat tilgjengelig for folk flest, har vi tilpasset tilbudet til yngre og mindre tradisjonelle ganer. 
Aleksander Trana er restaurantsjef og forteller at restauranten får mye fler drop-in gjester nå enn tidligere. 
– Tidligere hadde vi mye forretningsreisende på besøk og mange bordbestillinger, men trenden er helt klart at unge folk spiser mer ute og er mer impulsive i valg av restaurant. Vi vil møte disse gjestene med god mat og hyggelige priser, smiler han. Studentene får også egne rabatter på utvalgte menyer.

Article image

Lokale råvarer

Maten på Havfruen har alltid fulgt sesongene, og tilberedes av råvarene som til enhver tid er ferskvare i regionen. Kortreist mat er Havfruens varemerke og noe de legger mye stolthet og prestisje i. 
Vi velger femretteren, og overlater med lett hjerte til servitøren å plukke ut viner til maten. 
En av menynyhetene presenteres til forrett; «akevittgravet hval med cumberlandsaus og syltede kantareller». Kjøttet er mørt med en smak av litt søtt, litt vilt og med et hint av hav. Vakkert presentert, pirrende for ganen.
Allerede har tankene til hele Havfruen gått til midten av oktober. Da starter lutefisksesongen. Hele staben vil være i sving i noen hektiske uker fram mot jul. For mange er lutefisk synonymt med Havfruen, og restauranten er den som serverer mest per stol, forteller Aleksander. Og til bransjene som har julebord på nyåret holder vi det gående også etter jul til hyggelige priser!
I år samarbeider de dessuten med Frimurerlogen om julebordspakker med mat og underholdning av både DDE, Honningsvåg-revyen, Alex Rosén og Hans-Erik Dyvik Hansen. 
Det er spesielt å oppleve hvordan mat og vin spiller sammen. Vinfølget skifter fra rødt til hvitt. Servitøren sjenker oss en tørr hvitvin mens kokk og bookingansvarlig John Solheim forteller oss om selskapslokalene i underetagen. Det er helt unikt, vi har plass til rundt 80 personer, eller et mer intimt rom til 16. Her har vi alt fra bryllup til selskaper med DJ og dans. Kjøkkenet skreddersyr en meny som passer til formålet - og ikke glem å skrive at vi serverer kjøttretter også!
Vi lytter mens vi forsyner oss av piggvar på en seng av potetpuré, posjert egg, timian, dampet broccoli og hvitvinssaus. 
– Vi vil være et sted hvor du opplever utsøkte matopplevelser, både på en hverdag og til en festlig anledning. Det er viktig for oss at gjestene våre opplever en uformell atmosfære slik at vi får servere fantastisk mat til folk uten dress også, ler Aleksander. 
For ikke å snakke om hvor sunt det er med fisk! Du vet fisk er et av hovedsatsingsområdene til folkehelsa. Og jeg garanterer at alle kommer til å like fisk etter et besøk av oss. 

– Alle? 
– Absolutt alle – jeg lover! Aleksander vet hva han snakker om etter å servert nydelige fiskeretter til hundrevis av gjester. Jeg serverte torsketunge til et bord som var skeptiske til fisk. Alle spiste opp og skrøt høyt av maten etterpå!
Vi kan iallefall slå fast at Havfruen har innfridd denne hverdagen. Vi avslutter med å nyte oss gjennom en en tapasdessert, en blanding av små, søte godbiter. Perfekt!

Tekst: Tone Aleksandersen | Foto: Stine Marie Larsen