Hjem » Trondheim » Portretter »  Gutten med gullstemmen

Gutten med gullstemmen

Trondheimsgutten Isak Heim har bergtatt en hel nasjon med sin rue og hese røst. Ved å forsette å være ekte og unik ønsker han å legge verden for sine føtter.

 – Drømmen min er å kunne leve av å være artist og få platekontrakt, sier Isak med et smil.

Hans første album kommer til å inneholde mange forskjellige sjangre.
– Det er vanskelig å holde seg til én sjanger når det er så mye bra å velge i. Men det viktigste er at folk hører at det er meg og kan si at dette er Isak, at jeg har et helt eget konsept med noe som er nytt. 
Kommer man med noe folk har hørt før blir man lett nummer to og man blir sammenlignet med den man har prøvd å etterligne.
Blant Isaks største forbilder finner man ikke uventet unike og kreative Kaizers Orchestra.
 – Jeg liker Kaizers Orchestra fordi de tenker utenfor boksen og de er helt fantastiske live. Jeg har kun vært på to konserter med dem, én gang i Trondheim og én i Oslo spektrum, da var det full sal og skikkelig stemning.
 
Isak Knutsen Heim
Isak Knutsen Heim

Startet i ung alder

 Det trønderske musikktalentet har alltid hatt en forkjærlighet for musikk og har så lenge han kan huske sunget for seg selv. Det var først for fire år siden at han begynte å satse. Da startet han på musikkskole for å bli bedre i gitar. Tilfeldighetene ville at han også skulle utvikle sangtalentet sitt, og da gruppen Hunt the thimble manglet vokalist ble Isak deres nye sanger. Etter dette var veien kort til Idol.

– Hva fikk deg til å melde deg på Idol?
– Jeg har fulgt med på Idol siden det startet, og tenkte alltid at når jeg ble gammel nok hadde jeg lyst til å melde meg på.
Men så ble Idol tatt av skjermen til fordel for det nye X-factor.
– Jeg liker veldig godt Idol-formatet så jeg er usikker på om jeg hadde meldt meg på X-factor, heldigvis kom Idol tilbake akkurat da jeg fylte 16. 
– Om Idol ikke hadde kommet tilbake kunne du også meldt deg på Norske talenter. 
– Jeg gjorde faktisk det da jeg var 12-13 år, men det gikk dårlig. Jeg var veldig nervøs og skalv på scenen. Jeg fikk faktisk ja fra Mia Gundersen, men det var ikke nok til å gå videre, ler Isak.
Under Idol-audition klarte Isak imidlertid å holde nervene i sjakk. 
– Jeg trodde jeg skulle være mer nervøs enn det jeg var. Vi pratet mer med dommerne enn det som kommer frem på TV og det var en veldig koselig stemning under audition.
 
Article image

Bena plantet på jorda

 Med den nye kjendistilværelsen kommer også mye oppmerksomhet og venneforespørsler på Facebook.

– Det er veldig mange som driver med sang som spør meg om råd, selv om jeg egentlig ikke føler meg kapabel til å svare på de spørsmålene. Det beste tipset jeg kan gi er å stå på, jobb mye og ikke vær redd for å ta sjanser.
Det kommer virkelig aldri noe negativt ut av å våge. Har man et talent så hvorfor ikke melde seg på arrangementer hvor man kan vise det frem som for eksempel Ungdommenes kulturmønstring.
– Går man langt i UKM, kan også det åpne mange dører. 
Til tross for mye oppmerksomhet og medieomtale holder denne unggutten bena trygt plantet på jorda. Det har han nemlig fått streng beskjed fra Idol-dommerne om å gjøre.
– Er det et spesielt råd jeg har fått som jeg tar med meg er det å ha beina på jorda, ikke la nervene ta over når jeg går på scenen og å øve mye.
– Men hvordan øver man på roe nervene?
– Det er bare noe som kommer etter hvert. Da går det fra å være skummelt å stå på scenen til å gi mer glede. Når man kommer over den kneiken får man mer glede av musikken.
 
Isak Knutsen Heim

Fra morgen til kveld

 Finaleinnspillingen av Idol er preget av mye øving med sangpedagog, øving alene, sangprøver, besøk i musikkstudio, klesjakt med stylist, middager, events, og er generelt et hardt kjør fra morgen til kveld. 

– Det er absolutt noe å henge fingrene i, sier Isak, mens han fortsetter, – Det vanskeligste har faktisk vært å velge låt. Det er en tidkrevende prosess.
Da er det godt å få hjelp av You Tube, Spotify, musikkprodusenten eller de andre deltakerne.
– Vi har gjort mye artig hele veien, og flirer mye sammen. Vi samarbeider godt, og sliter man med låtvalg er de ikke vanskelige å be om hjelp.
– Så dere er ikke bitre konkurrenter?
– Nei, det er vi ikke. Vi ser mer på dette som en mulighet til å få vist oss fram.
 
Article image

Ingen slemme-Tor

 Også dommerne har vært gode støttespillere for Idol-deltakeren gjennom hele prosessen.

– Alle sammen har vært veldig greie, vi har ikke hatt noen slemme-Tor denne sesongen. Mens Bertine har gitt meg gode konstruktive tilbakemeldinger hele veien kommer Hank med morsomme metaforer, og Marion er tvers igjennom god. Hun blir veldig engasjert når vi gjør det bra og veldig trist når det går dårlig for oss.
Ifølge Isak er Gunnar Greve den mest direkte.
– Han pakker det ikke inn, men så treffer kommentarene hans godt også. 
Når dommerpanelet kommer med kommentarer da lytter Isak.
– Når folk med slik erfaring kommer med tilbakemelding da tar du det til deg. De gir råd for at vi skal bli bedre.
 
Article image

God støtte av familie og skole

 Under live-innspillingene i Oslo har det blitt liten tid til venner og lekser. Heldigvis for denne gutten så er skolen hans godt vant til Idol-deltakelse. Både Margaret Berger og Aleksander With har gått på musikklinjen ved Heimdal videregående skole.

– Jeg får ikke gjort alt jeg skulle ha gjort, men skolen har vært veldig forståelsesfull og de visste godt hvordan vi skulle legge opp dette.
I tillegg har Isak fått besøk av familien hver eneste helg og til jul reiser de til Fredrikstad.
– I år feirer vi jul med mormor og morfar. Da blir det trær, gaver og julemiddager.
– Er du ferdig med årets 
julegaveinnkjøp da? 
– Nei, jeg er sent ute med julegaver hvert år. Det blir oftest en innspurt når julaften nærmer seg.
 
Men frem til jul er det musikk som står i fokus. Er det noe Isak har erfart i Idol er det at fem-timers nattesøvn er nok og at øving er alfa omega. Med en slikt pågangsmot, selvsikkerhet på scenen og fabelaktig stemmeprakt kan vi bare glede oss til når denne Trondheimsmusikeren kommer ut med sin første singel.
 
Tekst: Rebecca Ravneberg | Foto: Rebecca Ravneberg & TV2