Hjem » Sandnes » Kultur & underholdning »  Forrykende latter

Forrykende latter

Stavanger er jo Norges humorhovedstad, konstaterer komiker Rune Andersen. Sammen med Bård Tufte Johansen, Rune Bjerga og Cecilie Steinmann Neess skal det lyses opp i høstmørket og serveres trimming av lattermusklene på årets humorbegivenhet.

Det er nesten for godt til å være sant, men det er et av de høydepunktene man merker av i kalenderen god tid i forkant. Jeg tenker det topper all verdens julemat og julebord til sammen. LATTERgalla 2012 lover allerede det aller beste innen underholdning, og vil neppe skuffe. Det blir musikk, parodier, elleville karakterer og standup av ypperste klasse. Med noen av Norges hotteste navn på komikerhimmlen. Men nok snikksnakk, la oss ta en prat med «løgnas» konferansier Cess og komiker Rune Andersen om livet, showet, humor og sånn.

Stavanger betyr mye

Det var i 1995 Rune først tok steget ut av sørlandsperlen Kristiansand og ble tatt varmt imot i Løgnaslaget. I flere år spilte han sommerrevyen «Tangakavalerene» på Sørlandet sammen med Knut Nærum. Og hvert eneste år var Dag Schreiner, Steinar Lyse og Per Inge Torkelsen fra Løgnaslaget i Stavanger på plass for å se forestillingen. Rune husker fremdeles den dagen han fikk den spennende telefonsamtalen. 
– Jeg var ute og gjorde en malerjobb og plutselig ringer Per Inge Torkelsen og tilbyr meg en plass i Løgnaslaget. Først ble jeg stum, men det tok ikke mange sekundene før jeg takket ja, minnes han. 
For Rune er det å komme til Stavanger på mange måter som å komme hjem. Det er uten tvil hans favorittby å opptre, i tillegg til hjembyen såklart. 
- Stavanger har et stort og godt humormiljø, forteller Rune som ikke kan få sagt nok hvor mye Stavanger betyr for han. 
Det er kanskje ikke så rart, det var her han fikk startskuddet på karrieren, sammen med Per Inge Torkelsen og gjengen. For de som trenger en påminnelse på hva komikeren er kjent for, så leverer Andersen hardtsparkende, satirisk og intelligent humor – og kjenner ingen grenser. Det finnes ikke én person som han ikke klarer å parodiere med usedvanlig innlevelse, presisjon og brodd. Denne mannen er et hav av personligheter i én og samme person. Denne kvelden vil man få oppleve mange nye gullkorn fra Sørlandets egen parodikonge! Nå gleder han seg enormt til LATTERgalla, og han har mange godbiter til publikum. Vi kan såklart ikke be han røpe så mye, men en ting er soleklart. 
– Hellstrøm må nok komme å lage litt helvete, svarer Rune bestemt. 
I tillegg til Hellstrøm er jo Rune kjent for naturtro, hysterisk morsomme parodier som får en til å gispe etter pusten og trampe så mye med foten at man et lite øyeblikk er redd for å falle av stolen.

Article image

Litt av en gjeng

Som nevnt innledningsvis er det litt av en gjeng som skal på scenen under LATTERgalla. 
– Jeg har noen utrolig dyktige kollegaer, bekrefter Andersen. 
Som også legger til at de er en spennende sammensetting. Bård Tufte kjenner de fleste fra tv-skjermen og sceneshow som «Team Antonsen» og «Team Eckbo». Jeg lurer på hva de skal finne på denne gangen, men da får jeg beskjed om at det er en godt bevart hemmelighet. De har alle forberedt seg hver for seg, og skal møtes for å kjøre det sammen. Selv om en del er planlagt, er uforutsigbarheten stor. Spesielt for publikum. Ja takk til komiske overraskelser i høstmørket! Foruten Tufte, og Andersen kjenner kanskje vi rogalendinger til nykommeren Rune Bjerga. Det som kjennetegner Rune Bjerga er hans positive utstråling, den gode publikumskontakten, sine kjappe replikker, presisjon, sine treffende spøker og fortellinger om alt mellom himmel og jord. Ikke minst de populære parodiene på kjente Stavangerprofiler som Ole Klemetsen, Per Inge Torkelsen og Sally Nilsson m.fl. Rune er for tiden mest aktuell med sitt kritikerroste show «Friminutt». 
- Jeg gleder meg enormt til å arbeide med Bjerga, sier Andersen. 
Dette blir første gang de opptrer sammen. Men vent litt, noen mangler en introduksjon. Trommerull for konferansier og eneste kvinne i Stavangershowet, «Cess», Cecilie Steinmann Neess.

Fra bilettluken til komikerstjerne

Konferansier Cess er uredd, energisk, frittalende og særs sjarmerende, og er for øyeblikket aktuell med humorserien «Kollektivet» på TV2. 
– Jeg gleder meg som en treåring på julaften. Det blir bare helt fantastisk å jobbe sammen med komikere jeg alltid har sett opp til, forteller Cess, som er hennes kalle-navn og scenenavn. 
Nå er det jo verdt å nevne at denne dama omtrent må roses opp i skyene for sin tidlige suksess. Som 25 åring har hun allerede markert seg som komiker, og mer sprell skal det bli. Men jeg undrer, hvordan ble det egentlig suksess på Cess? 
– Etter folkehøyskole fikk jeg jobb på Deli de Luca, og venninnen min i bilettluken på Latter. Da ble jeg jysla sjalu og måtte selvsagt jobbe der jeg også. 
Etter en stund i bilettluken var Cess så morsom og frekk i kjeften at hun ble utfordra til å prøve seg på scenen. Siden den gang har hun altså turnert landet rundt og skal nå lede LATTERgalla 2012. 

Tekst: Helene Stenhaug | Foto: Stand Up Norge