Hjem » Trondheim » Mat & drikke »  Endelig er Martnan tilbake i Trondheim!

Endelig er Martnan tilbake i Trondheim!

Martnan i Trondheim gjør comeback etter en to år lang pandemipause. Fra 21. – 25. juni blir det tradisjonell Martnasstemning på Torvet, ispedd flere spennende nyheter og et verdensrekordforsøk.

Daglig leder i Midtbyen Management Kirsten Schultz i den instagramvennlige «Paraplygata» i Thomas Angells gate.
Daglig leder i Midtbyen Management Kirsten Schultz i den instagramvennlige «Paraplygata» i Thomas Angells gate.

Martnan er for mange en av de store sommerhappeninger i Trondheim. I år har arrangøren valgt å utvide arrangementet fra tre til fem dager, slik at også fredag og lørdag blir Martnasdager. Kirsten Schultz i Midtbyen Management ser frem til yrende folkeliv på Torvet.
– Martnan er jo kickstarten så sommeren og foregår alltid i første uka av skoleferien. Vi ønsker å trekke barn og unge til byen ved å tilby ulike aktiviteter. I år er det også første gang det nye Torvet brukes i sin fulle prakt, så da får vi se hvordan det fungerer, sier Schultz.

– En herlig miks

Martnan 2022 byr på de velkjente salgsbodene med spekepølse, lakris, klær, lærvarer, pyntegjenstander, mat og drikke. I tillegg kan du for eksempel bli med på veitevandringer og det skal skal gjøres et verdensrekordforsøk i isbading. Her kan du også få mer informasjon om aktiviteten isbading, opplyser Schultz. En annen nyhet er aktivitetsområdet, der det vil rigges til en basketbane og et serveringssted, Oasen, med rundt 100 sitteplasser. 
– Oasen blir inne på selve torgflata, og skal være et sted der folk kan samles og nyte stemningen. Det vil også stå flere food trucks rundt omkring på Martnan, sier Schultz, som lover en herlig miks av lukter og smaker på Torvet i disse dagene.
– Det er jo dette mangfoldet som er Martnan. Du kan få churros, gresk gyros eller trønderske vafler, sier prosjektleder for Martnan Sarah Føreland. 
Føreland tror det blir god oppslutning rundt årets Martna. 
– Jeg tror folk er glade for at det endelig skjer noe. Derfor er det viktig at vi beholder det tradisjonelle samtidig som vi fornyer oss litt. Det blir en tradisjonell Martna med en moderne vri, sier hun.

Europeisk matregion

I forbindelse med at Trondheim og Trøndelag har fått utmerkelsen «European Region of Gastronomy» eller Europeisk Matregion, vil det under Martnan bli gjort ekstra stas på lokale produsenter i Lokalmatgata i Kongens gate øst. Schultz sier denne utmerkelsen også vil bli markert stort under Trøndersk Matfestival 28. – 30. juli.
– Ellers ser man det også på restaurantene i byen som har fått opp sertifiseringsdiplomene for sitt fokus på lokale råvarer. Det er rundt 300 restauranter og produsenter som er sertifisert til nå i hele Trøndelag, sier Schultz.

Paraplygata

Hun beskriver de siste to somrene i Midtbyen som gode besøksmessig, med mange norske turister. Årets sommer vil uten tvil få et mer internasjonalt preg, særlig på grunn av alle cruiseskipene som vil ankomme byen. Og lurer du på når de etter hvert så velkjente paraplyene vil dukke opp i Thomas Angells gate, så er svaret 1. juni. 
– Vi får ofte spørsmål om når den kommer opp. Folk venter med å komme hit til den er oppe, sier Schultz med et smil, og legger til at det i år også vil henges opp en ny blomsterdekorasjon i gatestrekket mellom Nordre gate og Cicignons plass.

Dette skjer i Midtbyen i sommer:

 • Bryggerekka Bruktmarked hver søndag til 28.august.
 • Gatefest i Fjordgata lørdag 18. juni
 • Martnan på Torvet i Trondheim 21.- 25.juni.
 • Veitevandringer foregår hver dag under Martnan.
 • VG-lista på Torvet onsdag 6. juli
 • Trøndersk Mat- og bryggerifestival 28.- 30. juli.
 • Olavsfest 28.juli- 3.august
 • Arctic Race Norway søndag 14. august
 • Mer info om Martnan i Trondheim: martnan.no
 • Midtbyen Managements hjemmeside: midtbyen.no
 • For inspirasjon om Trondheim: visittrondheim.no 
 • Mer info om Europeisk Matregion: norwayfoodregion.com 

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Will Lee- Wright, Midtbyen Management
 

Følg IN magasinet på Facebook