En spennende høst i vente
Midt i den kanskje travleste uken på høsten, møter jeg markedssjef Merete Wist Adde i foajeén på Trøndelag Teater. Akkurat nå jobbes det på spreng for å få alt klart til to av høstens premierer.
– Det er ikke hver uke vi har to premierer nesten samtidig, så det er ganske hektiske dager nå, sier Merete. I september går nemlig det kjente stykket «Jeppe på Bjerget» av stabelen, med skuespiller Jan Sælid i hovedrollen. Stykket som er en klassisk komedie med et politisk budskap, ble skrevet allerede i 1742 av Ludvig Holberg. Det er et teaterstykke som har blitt satt opp utallige ganger før, men med et helt nytt konsept har regissør Øyvind Osmo Eriksen klart å modernisere forestillingen på en spennende måte. Det kjente stykket skal nemlig forestille en realityserie, der vi følger livet til Jeppe, og det som skjer rundt han.
Formidlingsoppdrag
Trøndelag Teater har også norgespremiere på stykket «Prinsessedrama» nå i høst. Dette er en forestilling som er skrevet av Østerrikske Elfriede Jelinek, og som er satt opp av den unge regissøren Hilde Brinchmann Børresen. Hun gjester Trøndelag Teater for første gang med «Prinsessedrama», som spilles på studioscenen i hele september.
– Studiosceneproduksjonene trekker gjerne en litt smalere publikumsgruppe, og det ligger i vårt formidlingsoppdrag at vi skal ha noe bredt repertoar som er for alle, og noe repertoar som er smalere. Men det er viktig for teatret å trekke publikum, så vi jobber hardt for å informere om det som foregår på teatret, og å presentere det slik at folk syns at det vi gjør er spennende, forteller Merete. Teateret jobber mye med repertoaret sitt og de skal både trekke frem gamle klassikere og presentere nyskrevet dramatikk.
Jubileet
I år er det 75 år siden Trøndelag Teater ble etablert slik vi kjenner det i dag. Den første teatersjefen Henry Gleditsch, var en anti-nazist som under krigen urokkelig motarbeidet nazistenes inntog på teateret. På bakgrunn av dette ble Gleditsch arrestert og henrettet av nazistene i 1942. Etter drapet på Gleditsch tok nazistene over teaterdriften og det ble innført tvangssalg av teaterbillettene, fordi publikum boikottet forestillingene. Da krigen tok slutt kom Trøndelag Teater endelig i gang med den vanlige driften igjen, og har etter dette vært landsdelsteater. Nå under ledelse av teatersjef Kristian Seltun. 75-årsjubileet skal feires med Jo Strømgrens forestilling «Jubileet», som er skrevet for anledningen. Stykket handler passende nok om et teater som skal feire jubileum, og det har urpremiere på Trøndelag Teater 13. oktober.
– Det spesielle med Jo Strømgren er at han gjør alt. Han har skrevet stykket, han regisserer, han tegner scenografien og han koreograferer. Han er virkelig et multitalent. Derfor er det kjempespennende å ha han i huset, forteller Merete.
Ny Theatercafé
Theatercaféen er en del av det gamle huset som Trøndelag Teater ligger i. Gamle Scene er fra 1816, og bygningen som Theatercaféen ligger i er en nyere bygning. Caféen har en broget historie, i følge markedssjefen ved Trøndelag Teater.
På slutten av 1800-tallet ble derimot denne delen av huset bygd sammen med Gamle Scene, og ble da Trøndelag Teater. De siste årene har ikke Teatercafeén vært åpen som vanlig café, men blant annet brukt som den nest minste av teaterets fem scener. Nå åpnes cafeén for publikum som et helt vanlig spisested. Dette betyr også at man nå har mulighet til å nyte god mat og drikke i selve teaterhuset, når man besøker teateret på kveldstid.
– Det er et ærverdig lokale, med mye historie i veggene. Menyen derimot blir ikke historisk. Den blir moderne og smakfull, med gode råvarer. Vi kommer til å ha både smørbrød, kaker, middag og god vin, sier Merete. Teatersjef Kristian Seltun er veldig interessert i vin, og han har selv satt sammen vinkartet til Theatercaféen.
Fyldig repertoar
Høsten på Trøndelag teater preges av et meget spennende og bredt repertoar. I tillegg til klassikeren «Jeppe på Bjerget», og den helt nye forestillingen «Jubileét», så er blant annet stykkene «Prinsessedrama», den dokumentariske forestillingen «Skip o`Hoi», og barneforestillingen «Jul i Prøysenland» satt opp. Man kan også se Lise Hovik sin «Du skal få høre fuglesang», som er et samarbeidsprosjekt mellom Teater Fot og Trøndelag Teater. Dette er en spesiell barneforestilling siden den lages i tre ulike varianter som er tilpasset tre ulike aldersgrupper for barn.
1. desember blir det gjestespill fra Adamseplene på Gamle scene med stykket «Alle tiders julebord».
– Vi er bare på tidlig høst ennå, men over 70% av billettene til «Alle tiders julebord» er allerede solgt, sier en fornøyd markedssjef. Og så kommer Arne Fagerholt med sine damer i «Patina», en forrykende danseteaterforestilling, som er både poetisk og rørende. Patina som betyr å «eldes med glans», spilles av en gruppe damer i alderen 66 til 87 år.
– Vi gleder oss veldig til å få besøk fra disse damene fra Orkdal, sier Merete, som ønsker alle velkommen til en spennende høst på Trøndelag Teater.
Tekst: Stine Marie Larsen | Foto: Stine Marie Larsen & Trøndelag Teater