Hjem » Trondheim » Portretter »  Dronning på parketten

Dronning på parketten

Hun er blitt kåret til universets vakreste. Og i høst har hun danset seg inn i både dommere og nordmenns hjerter på TV2. Men stjørdaljenta Mona Grudt drømte egentlig om å bli politi.
Article image- Jeg føler meg som en million, strålte Mona Grudt da hun hadde danset siste dans i finalen i programmet ”Skal vi danse” på TV2.
Og det hadde hun all grunn til, for Mona både så ut som, og bar smykker til en prislapp av på nærmere en million kroner da hun danset sin showdans i finalen.

- Smykkene er valgt spesielt for å understreke personlighetstrekkene til Mona. Her samles faktorene temperament, skjønnhet, ynde og glans, fortalte Conrad Langaard fra Juvelér Langaard - til VG før finalen.
Article image

Bergtatt dommerpanel

Den tidligere Miss Universe-vinneren fikk overstrømmende ros for sin fremgang på dansegulvet i løpet av serien. I finalen var dommerpanelet bergtatt fra første dans.
Danseparet Mona Grudt og Glenn Jørgen Sandaker fikk flest dommerpoeng. Med 119 poeng mot Tshawe Baqwa og Maria Sandviks 110, lå de an til å vinne finalen. Men seerstemmene veide tyngst, og Tshawe og Maria gikk av med seieren.
IN-Magasinet fikk snakke med Mona før hun reiste hjem til Trondheim. Intervjuet går samtidig som en sulten Milla på ti måneder konkurrerer om oppmerksomheten.
- Var du skuffet over at du ikke vant?
- Jeg var ikke skuffet. Men hadde et lite håp fordi en stund så det jo ut som vi kunne vinne. Likevel hadde jeg hele tiden en magefølelse som sa at det skulle bli Tshawe. Han er en fantastisk showmann, sier Mona mens hun mater lille Milla. 
Article image

50 timer dans i uka

Dansen er over. Men Mona har fremdeles en hektisk uke i Oslo før hun reiser hjem til Trondheim. Der venter hennes elleve år gamle sønn Oliver.
- Det skal bli godt å komme hjem, innrømmer Mona.
Hun beskriver de ti ukene hun har vært i Oslo som mer hektiske enn forventet. Over 50 timer har gått med til innøving av koreografi og nye trinn hver eneste uke. 
- Det hadde ikke vært så enkelt å få det til hvis det ikke hadde vært for at mannen min stilte opp og tok seg av datteren vår. For ikke å snakke om at sønnen min Oliver har vært veldig grei og godtatt at han har sett mindre til mammaen sin enn ellers, sier Mona.
Oliver har vært på besøk i Oslo i høstferien, og i noen helger. Men ellers har han vært hos pappaen sin i Trondheim, mens Mona har danset seg inn i nordmenns hjerter.
Mona forteller at den største utfordringen ved å være med i ”Skal vi danse” var å få tiden ti lå strekke til. Men det har vært en utrolig morsom og lærerik opplevelse, forteller hun.
Hun hadde ingen erfaring med selskapsdans før hun takket ja til å bli med i programmet.
- Jeg har danset jazzballett som tenåring. Og da var det en kort periode jeg drømte om å bli danser. 
Den drømmen fikk hun på sett og vis oppfylt denne høsten.
Mona fikk mye skryt fra dommerne blant annet fordi hun behersket både standard og latindans.
- Jeg synes at begge deler har sin sjarm. Det finnes ikke noe bedre enn å gli over gulvet med en partner som kan føre i en standarddans. Men etter hvert som jeg tødde opp litt, ble det veldig morsomt å danse latin også. Man får vist mer temperament i latinsjangeren, sier Mona.  
Uansett sjanger, Monas favorittdans er Paso Doble. Det var også dansen som ga Mona og Glenn Jørgen full pott, med 40 poeng fra dommerne.
- Det var bare helt utrolig artig, sier Mona. 
Article image

Politidrøm og missekåring

Mona er født og oppvokst i Stjørdal. Hun ble kjent da hun ble kåret til Miss Universe i 1990.
Men missekonkurransen var ikke et resultat av en gryende jentedrøm. Hun ble med i den lokale Frøken Norge-kåringen i Stjørdal ved en ren tilfeldighet.  
- Jeg ville egentlig jobbe som politi eller bli fysioterapeut jeg, ler Mona.
Sånn ble det altså ikke. Etter at hun ble tildelt Miss Universe-tittelen ble det modelloppdrag og kontrakter i USA. Der gjestet hun også tv-serier som ”The Late Show with David Letterman”, samt en episode av den kjente serien ”Star Trek” i 1991.
- Jeg ble spurt om å være med på en audition, og tenkte at det ville være gøy. Men jeg visste ikke mye om Star Trek, og husker nesten ikke hva slags rolle jeg hadde. Det var å slenge ut noen replikker og trykke på noen knapper i et liksom-romskip, smiler Mona.
Noen skuespillerkarriere var det aldri snakk om for modellen fra Stjørdal.
- Nei, jeg ville ikke bli en sånn ”skuespillerwannabe”, med mikroskopiske muligheter til å slå igjennom etter årevis med beinhard jobbing. Da var det bedre å satse på alle de konkrete forespørslene jeg hadde, sier Mona.
Da Mona ble gravid med Oliver, flyttet hun tilbake til Norge sammen med sin daværende mann, motefotografen Lasse Berre.
- Jeg savner av og til USA, men har ingen planer om å flytte tilbake.  Det blir mest at vi drar dit på ferie og besøker venner for noen uker av gangen, forteller hun.
I mai 2005 giftet Mona seg med amerikaneren Brody Bittrick. Bryllupet fant sted i New York og i desember 2006 fikk de to datteren Milla.
Mona har også ledet Frøken-Norge konkurransen på TVNorge siden 2000 og jobber både med events, som konferansier, fotomodell og mannekeng.
I tillegg er hun også redaktør for magasinet Ditt Bryllup og journalist i bladet Kamille, hvor hun har sin faste spalte. 
- Det var naturlig for meg å begynne med dette siden jeg har god kunnskap og erfaring fra motebransjen, sier Mona.  
Nå vil hun trappe opp skrivingen, og fortsette sin karriere i magasinbransjen. Hun vil også vurdere andre jobbtilbud hun har fått.
- Hva skal du bruke all dansingen du har lært til?
- Det ville være utrolig dumt å bare gjemme det i et skap. Jeg kommer nok til å be med meg mannen min på dansekurs, slik at jeg kan fortsette å danse, avslutter Mona Grudt. 
Article image

Fakta

Mona Grudt ble født 6. april i Hell, Stjørdal.

Hun ble kjent da hun ble kåret til Miss Universe i 1990.

Hun er også redaktør av magasinet ”Mitt bryllup og journalist i bladet Kamille.

På CVen kan Mona vise til en karriere som fotomodell, og mannekeng, samt tv-vertinne og programleder - både i Norge, Danmark og i USA.

I høst har Mona Grudt kjempet seg til finalen i TV2 programmet ”Skal vi danse”.


Tekst: Berith Eva Lamøy Foto: Tv2