Hjem » Kultur & underholdning » De Unges Konsert – en makeløs talentfabrikk

De Unges Konsert – en makeløs talentfabrikk

Siden oppstarten i 1938 har De Unges Konsert vært en talentfabrikk uten like i Norge. Mer enn 500 unge og lovende talenter har gjennom årene fått sin ilddåp som solist akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester.
Harmonien header2

12. april arrangeres årets konsert i Grieghallen, og gjentas i Oseana dagen etter. I 2013 feirer De Unges Konsert 75 års jubileum. 
Når man skal liste opp hvem som har deltatt på De Unges Konsert, ville det kanskje være enklere å nevne hvem som ikke har deltatt, men det er ikke tvil om at kremen av norske musikere har, og opplever, De Unges Konsert som en perfekt anledning til både å vise seg fram. De Unges Konsert er en sjelden anledning til å få opptre med et profesjonelt symfoniorkester foran et stort og entusiastisk publikum. 
Cellisten Truls Mørk, en musiker som nyter en stor internasjonal karriere, var solist i 1977. Da var han 16 år gammel og ble av VG omtalt som følger: «Vær obs på den unge cellisten Truls O. Mørk, kanskje vårt største talent på dette instrumentet på år og dag». VGs anmelder fikk rett, og vel så det. I dag turnerer Mørk verden rundt, spiller med de beste orkestre og dirigenter, og gir ut kritikerroste og prisbelønte CD-er. Av andre fremstående musikere nevner vi pianistene Jan Henrik Kayser, Einar Steen Nøkleberg og Håvard Gimse, fiolinistene Henning Kraggerud, Vilde Frang Bjærke og Eldbjørg Hemsing, trompetisten Tine Thing Helseth. Om Henning Kraggerud skrev Bergens Tidende i 1990: «Blant kveldens dyktige solister hadde likevel yngstemann nådd lengst i den vanskelige fraseringskunst. Henning Kristofer Kraggerud er et navn vi bør merke oss.»

Harmonien header

Fra lokal til nasjonal og nordisk talentkonsert

De første 20 årene hadde De Unges Konsert en lokal profil, og da særlig med fokus på Bergen, naturlig nok. Mot slutten av 1950-tallet fikk konserten et nasjonalt gjennombrudd, med blant annet deltakere som den kjente pianisten Einar Steen Nøkleberg. Helt fra 1960-tallet har De Unges Konsert trukket til seg det beste Norge har å by på av talenter. NRK har vist stor interesse for konserten og har i en årrekke sendt den direkte på radio. Enkelte konserter har blitt filmet og sendt på NRK. Utdrag fra disse kan du også se på YouTube.

Stipend og Kavliprisen

 Kavlifondet har støttet De Unges Konsert helt siden 2004. Takket være dette samarbeidet har det vært mulig å holde prøvespill både i Bergen og i Oslo. I Bergen holdes disse på Griegakademiet og i Oslo på Barratt Due Musikkinstitutt. Fra 2004 har deltakerne også blitt tildelt et stipend som nå har en verdi på kr 25.000,-. I tillegg deles det ut en uhøytidelig publikumspris «Kavliprisen» på kr 15.000,- til den solisten som får flest stemmer av publikum. Kavlifondet har i tillegg gitt støtte til en ytterligere utvidelse av konsertens nedslagsfelt – først nasjonalt og nå nordisk. I samarbeid med Det Kongelige Musikkonservatorium i København og Högskolan för Scen och Musik i Göteborg arrangerer vi nå prøvespill også der. Alle håpefulle må prøvespille for en jury satt sammen av musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester. Trompetisten Tine Thing Helseth spilte på De Unges Konsert i 2004 og var blant de første som fikk med seg Kavlifondets stipend i 2004, og som hun sier i et intervju med Lorentz Reitan:

– Det er ikke akkurat billig det vi holder på med, så den støtten kom godt med. 
Tine Thing Helseth vant 2. pris i den store europeiske talentkonkurransen (Eurovision Young Musician Cometition) i 2006 og har nå stor internasjonal suksess.
– Det var første gang jeg opptrådte på konsert med fullt orkester, sier hun, - så det var en ganske enestående opplevelse. At det gikk så bra skyldes også dirigenten Terje Boye Hansen som hadde full oversikt og ledet det på en fantastisk måte. 
– De Unges Konsert i forhold til de store konkurransene som du har vært med på?
– Konkurranse i musikk har absolutt sine sider, men går det bra så kan konkurranser være av stor betydning for karrieren. De Unges konsert er jo ikke en konkurranse i den forstand, og derfor et så utrolig bra tiltak for unge som på den måten får føle hvordan det er å stå foran et helt orkester, sier hun. 

Torsdag 12. april finner årets De Unges Konsert sted i Grieghallen, og i Oseana fredagen etter. I skrivende stund vet vi ikke hvem som vil spille eller hvem som er på vei mot en strålende musikerkarriere. Men for noen er De Unges Konsert begynnelsen på noe stort.
 
Av: Henning Målsnes, Bergen Filharmoniske Orkester