Hjem » Kultur & underholdning »  16 dager med julemagi på Torvet

16 dager med julemagi på Torvet

Tindrende julelys, duften av granbar, lokale matopplevelser, konserter og musikkteater, unike håndverksprodukter, en førjulsdate rundt ei bålpanne eller en tur med hest og slede gjennom Midtbyen. Det er duket for Julemarkedet i Trondheim!

Årets Julemarked - det syttende i rekken - går av stabelen 6.-21. desember på nye Torvet. Fra den spede starten i 2003 da markedet bestod av fem salgsboder, har Julemarkedet vokst til å bli en kjent og kjær førjulstradisjon av betydelig størrelse i Midtbyen, som i år kan skilte med rundt 100 utstillere, et stort Bondens Marked-telt, en utvidet kafélavvo, grytekonserter og rundt 130 kulturelle opplevelser for barn og voksne.

Større enn noensinne

Daglig leder hos Midtbyen Management Kirsten Schultz forteller at årets Julemarked er større enn noen gang før. Arrangøren har i år valgt å utvide markedet med tre dager slik at det for første gang går over 16 dager.
– Det betyr at vi kommer enda nærmere jula, og at mange av de som kommer hjem til jul også kan oppleve markedet, sier Schultz. 
Julemarkedet er det første arrangementet som foregår på det ferdigstilte nye Torvet, som offisielt blir åpnet sommeren 2020. Det skaper en ekstra hyggelig ramme rundt arrangementet, mener Schultz.
– Vi håper jo det kommer til å skape mye oppmerksomhet. Julegranen er tilbake på Torvet, og man begynner å se konturene av hvordan nye Torvet blir. Alle gleder seg til det blir ferdig, sier hun.

Populær Kafélavvo

Midt i hjertet av julemarkedet, dandert rundt statuen av Olav Tryggvason, ligger Kafélavvoen. Her serveres kortreist mat og lokalt brygg, akkompagnert av knitrende bål og båltrubadurer. Schultz forteller at Kafélavvoen har blitt så populær at de har valgt å utvide til ti telt i år.
– Tidligere har det vært mange som har måttet snu i døra, men nå har vi plass til rundt 500 gjester i lavvoen. Vi ønsker å være unike og tiltrekke oss utenlandske besøkende også. Derfor har vi Kafélavvoen med åpne bålpanner, reinsdyrburger, bacalao, bratwurst, julegrøt, grillpølse, vegetarburger, nystekte vafler og lokalt øl, sier hun. 
En av årets nyheter er barnas egen julelavvo, der de yngste kan oppleve internasjonale juletradisjoner, fortellerteater og verksted. På Festivalscenen vil det også bli spilt musikkteater for barna hver dag under julemarkedet.

Lokale utstillere

Etter en noe avkortet versjon i fjor, er Bondens Marked i år tilbake i full skala i Kongens gate. Her møter du lokale produsenter og kan velge blant kortreist kjøtt og fisk, julebakst og sjokolade, kaffe, syltetøy, sirup, grønnsaker, korn og ost. Finner du ikke julegavene her, kan du ta turen innom trebodene på Torvet eller de hvite «snøteltene» i Kongens gate, der lokale håndverkere selger produkter i glass, tre, keramikk, vev, strikk og skinn. Her får du også kjøpt smykker og klær, ost og skinke, kransekake og pinnevafler. I år åpner Julemarkedet i tillegg for dagsutstillere, der lokale kunsthåndverkere som driver hjemmeproduksjon i liten skala, kan komme og stille ut produktene sine i en til tre dager. 
– De lokale innslagene er viktige både for å trekke til seg folk og for å styrke den lokale profilen som Julemarkedet skal ha, påpeker Schultz.

– Norges hyggeligste juleby

– Julemarkedet skal skape trivsel og være identitetsbyggende. Folk er stolte av det, sier hun. 
Utenlandsk media har for lengst oppdaget julemarkedet her oppe i nord, og den engelske avisen The Daily Telegraph førte opp julemarkedet på lista over de flotteste julemarkedene i Europa i 2016. Her hjemme markedsføres julemarkedet og julebyen Trondheim bredt gjennom den landsdekkende kampanjen Julebyen Trondheim, som nylig ble lansert av Midtbyen Management.
– Vi mener at Trondheim er Norges hyggeligste juleby, med julebelysning, julegater, gode handle- og matopplevelser og ikke minst Britannia Hotell, som er en viktig brikke i julebyen Trondheim, sier Schultz, som mener julebelysningen alene er verdt et besøk til Midtbyen.
– Julebelysningen strekker seg fra Søndre gate til Munkegata. I fjor fikk Olav Tryggvasons gate oppdatert julebelysningen, og Britannia Hotell vil få en ny julefasade. Vi ønsker å skape julemagi, og få øyene til barna til å glitre, sier Schultz.

Trondheims første pepperkakeby

Under mottoet «En by for alle» ønsker Midtbyen Management, Gatemagasinet Sorgenfri og Byhaven kjøpesenter sammen å skape byens første pepperkakeby.
Hele byens befolkning oppfordres til å ta kjevla og fantasien fatt og bidra med pepperkakekunstverk i alle størrelser og fasonger. Pepperkakebyen vil bli utstilt i 3. etasje på Byhaven kjøpesenter fra 30. november til 31. desember, og inngangsbilletten koster 75 kroner for voksne, 50 kroner for student/honnør og er gratis for barn opp til 16 år. Overskuddet går til Stiftelsen Sorgenfri og driften av Gatemagasinet Sorgenfri.
– Vi håper å skape en ny tradisjon i byen, og så håper vi at mange bidrar med sine byggverk, sier Kirsten Schultz, daglig leder i Midtbyen Management.
Vil du være med på bakelaget, må bidraget ditt registreres i forkant på midtbyen.no. Innlevering av bidrag foregår i tidsrommet onsdag 20. november – fredag 22. november mellom kl 15.00 og 20.00.

FAKTA: Julemarkedet i Trondheim

• Julegatetenningen var lørdag 16. november.
• Julemarkedets åpningstider: 6. – 21. desember fra kl. 11 til 19 alle dager. Kafélavvoen åpner hver dag en time før markedet, og holder langåpent til kl. 22.00 den 11., 13., 18. og 20. desember.
• Web: midtbyen.no
• Facebook: facebook.com/Midtbyn
• Instagram: instagram.com/midtbyen

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Midtbyen Management
 

Følg IN magasinet på Facebook