Vipp – verdens mest fasjonable søppelspann
I 1931 vinner Holger en bil. Han har imidlertid ikke sertifikat, og kjøretøyet blir derfor solgt. Pengene investerer han i en metalldreiebenk, og grunnlegger dermed den fabrikken hvor han få år senere skal lage det produktet han er blitt så kjent for – pedalspannet Vipp. Holgers kone Marie, som var utdannet frisør, skulle åpne egen salong. Hun ønsket seg et vakkert og funksjonelt interiør; kanskje mest av alt et praktisk spann til avfall. Økonomien var nokså skral, og hun spør derfor sin mann om hjelp. Holger trør til, og etter noen timer på dreiebenken kan han presentere «Vipp» – et flunkende nytt pedalspann, for sin kone. Marie er henrykt. Det samme er kundene hennes, og snart mottar Holger bestillinger på flere spann. Den plutselige etterspørselen bidrar til at Holger starter en mer omfattende produksjon, og snart er Vipp også fast inventar på danske legeklinikker.
Internasjonal designklassiker
«God design går aldri av mote», pleide Holger å si. Og tiden skulle vise, at han med sin sans for kvalitet og estetikk, fikk helt rett. Vipp har ikke endret nevneverdig verken i utforming eller materiale siden 1939, og har i dag vunnet anerkjennelse som en internasjonal designklassiker. Men når Holger dør 78 år gammel er firmaets fremtid uviss. Jette Egelund, Holger og Maries yngste datter, klarer imidlertid ikke å se farens livsverk forsvinne. I siste øyeblikk bestemmer hun seg for å overta driften.
– Det var utrolig vanskelig å komme i gang. I mange år hadde jeg vært sosialarbeider i København, og plutselig sto jeg med en metallvarefabrikk i fødebyen min Randers. I tillegg hadde jeg nettopp gjennomgått en opprivende skilsmisse, så alt var på sett og vis back to basic. Jeg måtte lære alt fra grunnen av. Men jeg var hele tiden hellig overbevist om at Vipp hadde potensialet, forteller Jette på Vipps hjemmeside. Så langt hadde spannet utelukkende vært solgt til det profesjonelle marked, men Jette mente at Vipp også kunne tilfredsstille andre designbevisste forbrukere. I begynnelsen driver hun forretningen fra skrivebordet i sitt eget soveværelse. Virksomheten går med tap, og noe må gjøres.
Med Vipp under armen besøker Jette de beste møbel- og designbutikkene i Danmark og på kontinentet. Ingen klarer helt å se pedalspannets potensial, men Jette mister ikke troen av den grunn. Til slutt får hun likevel belønning for strevet. Når The Conran Shop ønsker å ha Vipp i sortimentet både i London og Paris er Jette på rett vei.
Phillippe Starck, Bono & Helena Christensen
I dag er produksjonen mangedoblet. I tillegg til Jette har også hennes to barn, Kasper og Sofie, samt et stadig økende antall medarbeidere, sitt daglige virke hos Vipp.
Det originale spannet finnes i dag i fem størrelser. Vipp-familien er dessuten blitt supplert med produkter som håndklær, såpedispensere, en skittentøyskurv og knaggsystemer. I løpet av de siste årene har Vipp også samarbeidet med flere internasjonale kunstnere og designere. Blant dem finner vi størrelser som Christian Lacroix, Phillippe Starck, Chantal Thomas, Sir Terence Conran og Nicole Fahri. Alle har de bidratt til at noe så tilsynelatende ordinært som et søppelspann nå har samlerstatus.
En rekke varianter av Vipp er også blitt auksjonert bort til veldedige formål på auksjoner i byer som Paris, Lisboa og London. Den siste fant sted i 2008, da Vipp arrangerte et stort veldedighetsarrangement i New York. Vertinne var den danske supermodellen Helena Christensen.
Yellow Cab 2009
Navnet på Vipps Limited Edition 2009 er Yellow Cab. Inspirasjonen til den nye serien er hentet direkte fra Manhattan, hvor 13.000 gule drosjer daglig sørger for å sette sitt preg på byen. Årets farge fra Vipp leder øyeblikkelig tankene mot det overveldende inntrykket som ofte møter en i New Yorks gatebilde. De gule drosjene er ikke til å unngå å få øye på. Vipp Yellow Cab er en nytolkning av det klassiske Vipp-universet, og puster nytt liv i både kjøkken og bad. Fargen er frisk, frekk og blendende!
New York er forøvrig også hjemsted for Vipps første showroom utenfor Danmark, som i seg selv markerer et nytt kapittel i Vipps 70-årige historie.
Kanskje kunne Jette Egelund nå lene seg tilbake, nyte en rolig pensjonisttilværelse, vel vitende om at hennes to barn sikrer bedriftens videre fremgang. Det gjør hun ikke. Hvor ser hun egentlig seg selv og bedriften om ti år?
– I løpet av de siste sju årene har Vipp gitt meg utallige fantastiske opplevelser. Jeg er sikker på at de neste ti årene kommer til å by på enda flere! Takket være dyktige medarbeidere og et fantastisk samhold sikrer vi drømmen om å gjøre Vipp til et interiørobjekt helt utenom det vanlige.
Tekst: Siri Gerrard Foto: Vipp