Hjem » Mat & drikke »  Vin til julemat

Vin til julemat

Julemat er som regel basert på familiens arvede mat-tradisjoner. Mange familier må faktisk diskutere seg frem til hva man skal velge å spise julaften. Å gi fra seg sin tradisjon kan føles som et tap, men se heller på det som en mulighet. Det er jo mange dager i julen som skal fylles med gode måltider. Den som taper kampen om sin tradisjonsmat julaften, kan jo ta på seg ansvaret med å velge en god vin som matsjer sin makkers familietradisjoner.

Noen av de mest kjente rettene i norsk julemattradisjon er svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, torsk og kalkun. Disse rettene serveres ofte med lokale spesialiteter som kan gjøre det utfordrende å sette vin til dem. I tillegg har gjerne hver familie sin måte å tilberede retten på. Ja- det er utfordrende å finne den perfekte vinen til norsk julemat, men det blir jo en fest å prøve.Det blir mye fet og kraftig mat i julen og akkurat derfor kan det være greit å gå for en del syrefriske viner uten for mye tanniner. Viner som renser og gjør munnen klar for neste godbit, det er faktisk det som er vinens egentlige oppgave. I tillegg bør den gjerne smake godt og gjøre oss i enda bedre humør. Noen kraftviner må vi selvfølgelig også ha på julemenyen, julen blir ikke den samme uten. Her er noen forslag som kan passe til alle festlige anledninger fra Julaften til Nyttårsaften. Så nå er det bare å rigge til fest.

Det blir mye fet og kraftig mat i julen og akkurat derfor kan det være greit å gå for en del syrefriske viner uten for mye tanniner. Viner som renser og gjør munnen klar for neste godbit, det er faktisk det som er vinens egentlige oppgave. I tillegg bør den gjerne smake godt og gjøre oss i enda bedre humør. Noen kraftviner må vi selvfølgelig også ha på julemenyen, julen blir ikke den samme uten. Her er noen forslag som kan passe til alle festlige anledninger fra Julaften til Nyttårsaften. Så nå er det bare å rigge til fest.

1 Nyetimber Classic Cuvee Vinmonopolnr. 7345101. 409,90 | 2 Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020 Vinmonopolnr. 5823701. 150,- | 3 Rafaèl Valpolicella Classico Superiore 2018 Vinmonopolnr. 621801. 189,90 | 4 Tommasi Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2018 Vinmonopolnr. 4176601. 219,90

Nyetimber Classic Cuvee
Vinmonopolnr. 7345101. Kr 409,90
Chardonnay 50%, Pinot Noir 30%, Pinot Meunier 20%. Dette er superfriskt og deilig som en topp champagne. Fokusert og dyp aroma av modent eple, sitrus og blomster, innslag av mineraler og kjeks. Tette bobler, fruktig, topp syre, tørr med lang herlig avslutning. Dette funker som en champagne skal gjøre. Aperitiff, sjømat og lyst kjøtt.
Det er godt mulig at de beste musserende vinene om 10 - 20 år kommer fra Sør-
England. Foreløpig sliter de med store årgangs forskjeller på grunn av det kjølige været, men med stadig raskere global oppvarming går vi mot et skifte. Champagne lager fremdeles fantastiske viner og hittil kan vi si at global oppvarming bare har ført til flere år hvor de klarer å lansere sine Vintage Champagner. Så oppvarmingen har vært et gode, men det viktigste i en Champagne i tillegg til bobler er en bærende syre, og med et stadig varmere klima kan den bli vanskelig å beholde. Men ikke fortvil Sør-England har det samme jordsmonnet og nesten det samme klimaet som Champagne hadde for 30 år siden. Så selv om det spøker for Champagne ser det ut til at vi skal få vår dose med fantastiske bobler uansett. Fra England har vi med Nyetimber en meget bra musserende som er et verdig alternativ til Champagne på Nyttårsaften. I tillegg er den som champagne et godt følge til kalkun.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020
Vinmonopolnr. 5823701. Kr 150,-
Lys grønn mot strågul på farge. Mineralsk duft med hint av sitrus og grønne epler. Stram og mineralsk med smak av friske epler og sitrusfrukt, med en tøtsj av fersken. Passer fint til saltet eller røkt svinekjøtt, fisk og sjømat generelt. I julen kan den brukes som et godt alternativ til den klassiske juletallerkenen, rakfisk og lutefisk.

Rafaèl Valpolicella Classico Superiore 2018
Vinmonopolnr. 621801. Kr 189,90 
Corvina 70%, Molinara 5%, Rondinella 25%. Rafaèl vinmarken ligger i det historiske området Valpolicella Classico. Vinen modnes 18 måneder på store Slavonske eikefat. Dyp rubinrød. Duft av tørket krydder, lær og kirsebær aroma. Forholdsvis intens og krydret med en søt kirsebærsmak. Godt balansert og fruktig vin. Dette er en ganske leskende og god enkeltmarks Valpolicella fra Tommasi sin eldste vinmark. Hvis du er blant dem som må ha rødvin til lutefisken så er dette din vin, pass på at du har godt med bacon på fisk og ertepure. Til pannestekt torsk er Rafael Valpolicella en perfekt matsj. I tillegg kan den med hell brukes til juletallerkenen og kalkunen.

Tommasi Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2018
Vinmonopolnr. 4176601. Kr 219,90 
Tommasi Ripasso er produsert etter ripassometoden som enkelt fortalt betyr at drueskallet etter Amarone produksjonen blir gjenbrukt. Valpolicella-vin helles over druerestene, de fleste setter i gang en ny gjæring. Dette trekker ut kraft og smak. Vinen lagres deretter 18 måneder på slavonsk eik (fra Kroatia). Resultatet er en vin med dyp rubinrød farge. Flott krydret nese med hint av sort pepper og tobakk, lakris, fat og sjokolade. Smaken er fyldig og kraftig med innslag av kirsebær og mørke bær akkurat slik du ønsker din Tommasi Ripasso skal være. Prøv den til pinnekjøttet, hvis du er blant dem som griller det litt før servering vet jeg at du får en festaften. I tillegg passer den til rødt kjøtt og vilt fra grillen, eller du kan prøve den både til ferske og modne oster.

1 Vietti Barbera d‘Alba Tre Vigne Vinmonopolnr. 11062401. Kr 259,90 | 2 Zenato Bardolino Vinmonopolnr. 4413906. Kr 469,90 | 3 Tommasi Recioto Fiorato 2017 Vinmonopolnr. 3302602. Kr 229,90 | 4 A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut Vinmonopolnr. 2256201. Kr 399,90

Vietti Barbera d’Alba Tre Vigne
Vinmonopolnr. 11062401. Kr 259,90 
Mørk rubinrød farge. Middels intens aroma av modne kirsebær, moreller med hint av fioler og vanilje. Vinen er frisk, saftig og balansert med godt integrerte tanniner og lang strukturert ettersmak. Vietti Barbera Tre Vigne lagres i en mix av barriques, ståltank og store brukte fat i 12 mnd. Druene kommer fra ulike vinmarker i Monforte, Castiglione Falletto og La Morra. Vietti var av de aller første som startet med å vinifisere enkelt-parseller og vinmarker separat. De er blant de aller første som produserte enkelt-vinmarks Baroloer. Mange av Viettis viner kommer til Norge i svært begrenset antall. Dette er en perfekt matvin som passer til supert til en sopprisotto, tomatisert pasta, kylling og grillmat. Til jul kan vi godt prøve den til kalkun, juletallerken og pinnekjøtt.

Zenato Bardolino
Vinmonopolnr. 4413906. 469,90
Rubinrød farge. Duft av friske, røde bær, fioler og urter. Frisk smak av røde bær og urter, lette tanniner og god avslutning. Dette er en ungdommelig og lettdrikkelig vin.
Bardolino er et lite vinområde ved Gardasjøens østside, helt nord i Italia. Her brukes de samme druetypene som i Valpolicella litt lenger øst, men sol- og vindforholdene gir en ekstra fruktig og leskende vin med lite tanniner. Zenatos Bardolino produseres av utvalgte druer fra vinmarker med lav avkastning. For å bevare friskheten fermenteres vinen på ståltank. Bardolino er smakfull, ukomplisert og lettdrikkelig vin med lavt innhold av tanniner. Vinen passer til alt av spekemat, den er også perfekt til pizza og tomatiserte pastaretter. I julen kan den faktisk være et godt følge til, juletallerken og torsk. 

Tommasi Recioto Fiorato 2017
Vinmonopolnr. 3302602. Kr. 229,90 
Tommasi Recioto er Amarone sin søte søster, her kan vi forvente oss Amarone-smak med 70 gram sukker som er balansert opp mot en god syre. Den er produsert av tørkede druer som er hentet fra den høytliggende vinmarken «Fiorato». Vinstokkene kontrolleres nøye og beskjæres strengt noe som medfører at avlingen gir under halvparten av normal avkastning. Disse druene er ideelle for produksjon av Recioto. 
Vinen har en dyp rubinrød farge. Lukten er varm, søt og intens, med hint av svisker og sjokolade. «Fiorato» har en behagelig søtlig men strukturert fruktkarakter, som ender ut i en blanding av svisker, sjokolade og kirsebær. Den passer godt til modne oster, prøv den til Italienske blåmuggoster og er et utmerket følge til dessert av kaker (tørre biscotti) og en selvfølge til sjokoladefondant. Tommasi Recioto Fiorato har et hav av gode kombinasjonsmuligheter i julen. 

A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut
Vinmonopolnr. 2256201. Kr. 399,90 
Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. Tradisjonell vinifikasjon av grunnvinen i eikefat uten malolaktisk gjæring (omgjøring av eplesyre til melkesyre) gir en meget frisk vin. Det at vinen er blendet av årganger fra 2007 til 2014 etter soleraprinsippet gir kompleksitet, dybde og mindre årgangsvariasjon. Druene er økologisk dyrket. Duft: herlig aroma av modent eple, blomster og sitrus, hint av kjeks og mineraler. I munnen: Kremet og saftig med små tette bobler. Flott frukt, kjeks og mineraler, fin syre som balanserer sødmen perfekt, god og rik munnfølelse med et ganske tydelig lagringspreg, lang balansert deilig avslutning. Dette passer glimrende til rike retter av sjømat eller lyst kjøtt. I tillegg vil A.D. Coutelas håndtere de fleste utfordringer Julen vil bringe. Den er perfekt som aperitiff og vil passe som hånd i hanske til rakfisk og lutefisk. Den kan faktisk serveres til alle julerettene uten at man vil bli arrestert for det. Champagne går jo som vi alle vet til alt. 

God Jul og Godt Nytt År!
Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

 

Følg IN magasinet på Facebook