- På innsiden av verdens vakreste bil
- Matlaging i verdensklasse
- Velkommen til T DESIGN STUDIO by Brodahl og Jahren
- SÆRPREG OG KVALITET I OVER 50 ÅR
- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Stavanger
- Mohn Kunsthandel med kvalitet og trygghet siden 1912
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Bergen
- Inspirert av dansk designs storhetstid
Verner Panton - Unikt lysspill & banebrytende design
Verner Panton er regnet som en av vår tids mest innflytelsesrike formskapere. En rekke udødelige klassikere, det være seg møbler, tekstiler eller lamper, er signert denne legendariske dansken. I år ville han fylt 90 år gammel. Det skal selvsagt feires – med en miniversjon av designikonet Panthella.
Verner Panton ble født i den lille landsbyen Gamtofte på Fyn i 1926. Egentlig ville han bli kunstmaler, men faren – som var kroeier – var sterk mostander av sønnens planer. Som et kompromiss valgte derfor Panton å bli arkitekt, og ferden gikk videre til Kunstakademiets Arkitektskole i København.
Enfant terrible
Der ble han kjent med Tove Kemp, som han senere giftet seg med. Hun var stedatter av Poul Henningsen, som umiddelbart fant tonen med sin kommende svigersønn.
Via Henningsen ble Panton introdusert for Arne Jacobsen. Den kjente arkitekten skjønte raskt at Panton var en mann med mange talenter, og ga ham tilbud om jobb i sitt eget verksted. Hos Jacobsen startet Panton først med nokså kjedelige oppgaver, men etter hvert fikk han ansvar for både skisser av møbler og modellarbeid.
Panton viste seg imidlertid å være en «enfant terrible». Han brøt med daværende normer, som for arkitektens vedkommende var å arbeide for hånd med tre og naturlige materialer. Panton, derimot, hadde en forkjærlighet for innovativt formede produkter og foretrakk plast, glassfiber, plexiglass, stål, skumgummi og andre syntetiske stoffer.
Han forlot derfor Arne Jacobsens tradisjonsrike bedrift til fordel for en mer usikker tilværelse som selvstendig næringsdrivende.
Ut av Danmark
I 1953 innredet han en gammel folkevognsbuss til en rullende tegnestue og satte kursen sørover. Han besøkte fabrikker både i Tyskland, Frankrike og Italia, hvor han ble møtt med uforpliktende velvilje, men ingen konkrete oppgaver. Panton mistet ikke motet av den grunn og et par år senere forlot han på nytt hjemlandet. I løpet av de neste to årene besøkte han en lang rekke møbelprodusenter – og ble venner med flere av dem. Kontaktnettet skulle bringe både nytte og glede livet gjennom.
I 1961 bosatte Panton seg i Sveits. På det tidspunkt vakte hans produkter stor oppsikt i utlandet, men knapt noe her hjemme. Panton var en ener og avant-garde designer som tok sine produkter på alvor. Han var en pioner innenfor design med sirkler og runde former før det for alvor ble moderne under betegnelsen organisk design. Noen av hans mest berømte produkter er Panton-stolen, verdens første stol i helplast, lampene Panthella og Flowerpot, samt hans totalmiljøer, hvor design, arkitektur og kunst inngikk i nye relasjoner.
Panthella MINI – en verdenspremiere
Siden designerens død i 1998 har interessen særlig for Pantons lamper vært stadig økende. Originale versjoner kan være vanskelig å oppdrive, men heldigvis er flere av dem fremdeles i produksjon – i autentisk form og av samme kvalitet.
Lampen Panthella har siden den første gang ble produsert vært et ettertraktet objekt. Den opprinnelige modellen ble utviklet i 1971. Panton ønsket egentlig at Panthella lampen skulle lanseres med metallskjerm, noe som teknologisk sett ikke lot seg gjøre på begynnelsen av 70-tallet. Det gjør det nå.
Louis Poulsen har funnet frem Pantons originale tegninger og feirer designeren med en miniversjon av Panthella – helt etter Pantons opprinnelige ide. De nye metallskjermene er hvite på innsiden og retter lyset nedover, hvor det reflekteres opp og ut i rommet fra trompetfoten. Også fargene er i Pantons ånd. De stammer fra designerens siste prosjekt før han døde. «Lyset og Fargen», på Trapholt i Kolding – en totalinstallasjon med åtte rom i forskjellige farger, hvor møbler, lamper og tekstiler skapt av Verner Panton gjennom femti år var innrammet i en helhet av farger og lys. Farger og fantasi var begge vesentlige elementer i Pantons virke. Louis Poulsen har derfor valgt ut Panthella MINIs nye farger blant de fargene som Panton selv valgte til det enestående universet som utgjorde «Lyset og Fargen»: gul, oransje, lilla, rød, rosa, blå og to grønne nyanser. Dessuten kommer Panthella MINI i hvit, svart og opal akryl.
Panthella MINI kan plasseres nær sagt hvor som helst. I vinduskarmen, i stuen, på badet eller på nattbordet. Det er med andre ord ingen grunn til å grue seg for mørkere tider. Sommerens glade farger er gjenskapt i en liten lampe. Høsten kan man trygt gå lyst i møte.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Louis Poulsen