Hjem >  Suveren sushi for byfolk på farten

Suveren sushi for byfolk på farten

Denne sommeren åpner en helt ny japansk restaurant i hjertet av Galleriet Kjøpesenter. Nykommeren TAKE blir byens minste sushirestaurant, men kan lokke med en spennende meny og et rimelig take away-tilbud.

TAKE er navnet og uttales taakee. På japansk betyr take bambus, og er kjent for å være en veldig sterk og hurtigvoksende tresort. Men TAKE kan også assosieres med det engelske ordet «take» som i «take away.» 
– Restauranten vil få den mest sentrale plasseringen i Galleriets første etasje. Vi regner med at det blir mye take away for det travle mennesket som går forbi, sier daglig leder Charlotte Hui.

Geometrisk minimalisme

For de som vil slappe av og nyte et glass vin eller en kopp rensende grønn te med deilig sushi litt for seg selv, så har TAKE 14 behagelige sitteplasser i moderne og rolige omgivelser. Restauranten er inspirert av japansk minimalisme som møter det moderne Skandinavia. Spennende detaljer tatt fra japansk papirbrettekunst, origami, møter øynene idet du entrer restaurantlokalet. Geometriske og kantete former i taket, mens veggene og baren skaper en interessant atmosfære. Det er enkelt, men stilfullt. Skulle det være behov for flere sitteplasser kan gjestene kjøpe med seg mat og benytte atriet rett utenfor, hvor det er bord og sitteplasser til rundt 50 personer.

Variert meny

Det japanske kjøkken er kjent for å bruke ferske og sunne råvarer, noe TAKE-sjefen mener matcher fokuset på helsebringende og kortreist mat her hjemme, veldig godt. 
– Vi tar sikte på en sesong-variert meny, med et flere titalls retter. Foruten vår egen vri på kjenninger som maki, miso og nigri, kommer vi til å introdusere nye og spennende retter som er populære i japansk matkultur. 
Kjente fiskearter som laks, kveite og tunfisk, har en naturlig plass på menyen. Etter sesong og tilgjengelighet vil menyen også romme mer ukjente fisker, som for eksempel havabbor og den mer eksotiske stillehavsarten Hamachi eller gulhale, som den kalles i Japan.

Hva med sushi med lokale fiskearter?

– Dessuten vil vi tilby kjente, lokale fiskearter, alt ettersom hva som er å få tak i på den årstiden. Selvfølgelig servert med vår egen vri, presiserer Hui, som også har vegetariske retter med grønnsaker og tofu på spisekartet. 
TAKE blir et eksklusivt spisested med varer av høy kvalitet, men vil legge seg midt på skalaen når det gjelder pris. 
– Selv om restauranten fremstår som eksklusiv, skal det være innbydende og uformelt. Her skal man kunne spise gode og næringsrike lunsj og middagsretter til en fornuftig pris, understreker Hui.

Satser på pop lunsjboks

En populær og veldig utbredt mattradisjon i Japan er Bento-boksen – en lunsjboks med ulike rom eller kammer bestående av forskjellige japanske spesialiteter. Perfekt for dem som vil ha en lunsj litt utenom det vanlige.
– Her kan man utforske bredden i det japanske kjøkken og bli bedre kjent med smaker og retter man ellers kanskje ikke ville bestilt en hel porsjon av. Spennende, næringsrikt og balansert. 
– Balansert? 
– Ja, i det japanske kjøkken er balanse i rettens komposisjon veldig viktig. I en typisk bentoboks finns det ris, fisk/kjøtt, grønnsaker/salat og suppe. Litt søtt, litt salt, litt bittert/syrlig og litt sterkt. Alt dette er med på å skape et fullverdig måltid som stimulerer ganen og øynene, forteller Hui.
I sommer kjører Take åpningskampanje på Facebook. Hver dag i en hel måned vil bli trukket ut en heldig vinner blant nye følgere, som får en spennende komponert Bento-boks.

Sake og sunne desserter

TAKE vil også servere spennende drikker som er populære i Japan. Det inkluderer blant annet japansk brus, øl og sake – et japansk risbrennevin. 
– Å lage sake er en omfattende og komplisert prosess. I Japan er det en edel kunst å kunne lage god smak av ris. Brennevinet kan være basert på blomster, frukt eller bær, eller rett og slett smake fyldig og intenst av – ja, nettopp ris, opplyser TAKEs daglige leder. 
Det vil også være japanske desserter på menyen. Selv er Hui veldig glad i økologisk grønn te, og røper at Take vil servere drikken både i tradisjonell flytende form og som iskrem. 
– Min favoritt er grønn te-iskrem. Bedre avslutning på et måltid får du ikke, slår Charlotte Hui fast.

Tekst & foto: Geir Dahle

Følg IN magasinet på Facebook