» Stram sanselighet

Stram sanselighet

Du trenger ikke lenger gå på stien for å søke skogens ro. Alle gode ting er tre.

header strai

At kjøkkenet er husets hjerte, er det få som bestrider. Og i hvert fall ikke hos Strai Kjøkken. Mulig er hjertet ekstra stort hos den veletablerte kjøkkengiganten og flaggskip-butikken i Sørlandsparken, med røtter tilbake til 1929. Her jobber et proft og allsidig team, som kan tilby hele 28.000 mulige kjøkkenløsninger. Det skulle få ethvert hjerte til å banke.

Det nye klassisk

Tradisjonelt sett har Strai Kjøkken i hovedsak levert mye klassiske kjøkken. Og klassisk er tidløst – og alltid aktuelt. Men den stramme stilen som lenge har vært en trend, kan nok også sies å ha blitt en «ny» form for klassisk.
– Det har blitt veldig mye mer av stramme linjer, sier interiørkonsulent Monica Uglehus.
Markedet har en større etterspørsel etter dette, og da «strammer» Strai seg opp. Men kjøkkentilbudet er stort og variert. Alle kunder skal kunne finne noe passende.

header strai3

Lun natur

Den stramme stilen fortsetter, men tar nye veier;
– Minimalismen eksploderte, og mange falt for det, men etterhvert som tiden har gått, får folk behov for mer personlighet. For det kunne fort bli kaldt, upersonlig, og nesten litt kjønnsløst for enkelte, sier Uglehus, selger ved Strai Kjøkken.
Det skal fremdeles være stilrent, og enkelt og fint å holde. Men nå ønsker mange det mer hjemmekoselig og lunere.
– Vi er tilbake igjen i tre. Til trefarger, nyanser og lune toner. Folk søker mer det i forhold til det kalde og stramme. Men treet blir gjerne som innslag, og i en kombinasjon med det glatte og rene. Som på en kjøkkenøy. Gjerne i hvitaktig eller gråaktig skur. Tendensen går fra høyglanskjøkken til mattere flater. Nå skal man spille mer på strukturer, skape dybde, og variasjon. Alt må ikke være ensartet.

Ro for øyet

Rene flater innbyr til å få fram detaljer og blikkfang som beboerne ønsker å fremheve.
– Det er lettere å putte maksimalistiske ting inn i et rent kjøkken, og uten for mye krims-krams, enn motsatt, sier Uglehus.
De fine tingene kommer lettere til sin rett, uten at det blir «too much». Så er kjøkkenet også i større grad blitt roligere for øyet. Mange skap og skuffer er grepsfrie, og få detaljer forstyrrer de store linjene. Nå kan også koketopper og tekniske innretninger gå mer ton-i-ton med innredningen forøvrig. Nytt på markedet er hvit koketopp, som visuelt kan «gli» over i en lys benkeplate. Integrerte ovner kan dermed oppfattes av øyet som en mer naturlig del av en flate, og ikke noe som står ut – og skiller seg ut – med mindre nettopp kontraster er hensikten.

header strai2

Gode soner

Det store og sosiale kjøkkenet er fortsatt noe de aller fleste ønsker seg. Med masse dagslys som flommer inn. Og det er mulig å unngå en dominerende ventilator, og regelrett «bokse» den inn – bare 30 centimeter ned fra taket (forutsatt standard takhøyde). Da slipper den å konkurrere mot annet interiør. Men det finnes mange flotte ventilatorer på markedet. For enhver smak og stilarter.
Under ventilatoren kan man boltre seg langs benker i komposittstein av imitert marmor, og sette fra seg kjeler på supersolide keramiske benkeflater.
– Man kan dra en skrue over benkeplaten – uten å få en eneste ripe, eller tenne et bål. Keramiske benkeplater tåler alt, kommenterer Helgesen.
Det er en trend at sonene på kjøkkenet blir mer tydelige – ved hjelp av forskjellig material- og fargebruk. For eksempel kan sonen for vann ha stålbenk, mens benkene andre steder består av andre materialer, som komposittstein.
– 60 prosent av tiden vi bruker på kjøkkenet, så er vi «i» vann, forteller Uglehus.
Og en vask er ikke lenger bare en vask. Mange, og uant spreke modeller finnes på markedet. Den kan gjerne være sort, og kanskje med blandebatteri i kobber.

Tenker stort

Hos Strai Kjøkken tenker de stort. Og helhetlig. For eksempel kan innredningen fra kjøkkenet tas igjen i boligen forøvrig. Lage en rød tråd med rene linjer. På bad, og i garderober. Gi en visuell sammenheng. Hvorfor begrense seg? Så lenge helheten gir ro.

Tekst & fotov: Trine Texnæs

Følg IN magasinet på Facebook