Hjem » Oslo » Kultur & underholdning » Spennende rolleliste for Max Manus

Spennende rolleliste for Max Manus

– Vi er stolte over og glade for å ha samlet flere av Norges aller mest talentfulle unge skuespillere til dette, sier regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.
(f

På rollelista sammen med Aksel Hennie, står blant andre Nicolai Cleve Broch, Pål Sverre Valheim, Kyrre Haugen Sydness, Knut Joner, Petter Næss og Viktoria Winge.

19. februar startet opptakene til en av de største filmproduksjonene i Norge de siste 20 årene. Produsentene John M. Jacobsen og Sveinung Golimo i Filmkameratene AS har gitt Rønning og Sandberg oppgaven med å iscenesette historien om Max Manus, en av de mest kjente og fargerike norske motstandsmenn under 2. verdenskrig. – Etter å ha castet Aksel Hennie som Max Manus, startet den tidkrevende og møysommelig prosessen med å finne frem den rette personsammensetningen rundt ham, sier regissørene. – Resultatet er en blanding av både kjente og ikke fullt så kjente skuespillere, og vi tror denne gruppen vil være med på å skape et rikholdig, fascinerende og troverdig persongalleri, sier Rønning og Sandberg.

(F

Sønsteby og Hauge

Gunnar Sønsteby og Jens Chr. Hauge skal spilles av henholdsvis Knut Joner og Kyrre Haugen Sydness. Rollen som Max Manus’ kone Tikken, som i dag er 93 år, spilles av Agnes Kittelsen. For øvrig består rollegalleriet av ledende unge norske skuespillere som Nicolai Cleve Broch, Christian Rubeck og Viktoria Winge. Regissør Petter Næss, som er utdannet skuespiller, skal levendegjøre den norske legenden Kaptein Martin Linge.

Aksel Hennie som Max Manus

Ærefrykt

– Vårt mål med MAX MANUS er å vekke til live en filmsjanger som nordmenn mestret på 50-tallet, sier produsent John M. Jacobsen. – Den gang gikk vi mann av huse for å se filmer som Ni liv, Kontakt, Shetlandsgjengen, Kampen om tungtvannet og mange flere, fortsetter han. Regissørene forteller at de har møtt prosjektet med ærefrykt.

credit Filmkameratene AS v Erik Aavatsmark135-02

Fargerik motstandsmann

Max Manus levde et uvanlig og spennende liv. Han reiste fra Norge som 14åring og tilbrakte flere år i Sør-Amerika. I 1940 deltok han som frivillig i vinterkrigen i Finland og kom tilbake til Norge samtidig med tyskernes invasjon. Han var med på felttoget i Sør-Norge, og da nordmennene la ned våpnene i juni 1940 ble han engasjert i illegalt arbeid.

Max Manus’ mest kjente bedrift var kanskje å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945, men han deltok i en rekke andre viktige sabotasjeaksjoner. Sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram var han med på å sprenge Arbeidsdirektoratets personalarkiv i Akersgata. Denne aksjonen ble foretatt midt på lyse dagen for å stoppe nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten. Under frigjøringen var Max Manus livvakt for daværende Kronprins Olav da han vendte tilbake til Oslo, og senere for Kong Haakon VII da resten av kongefamilien returnerte 8. juni, 1945.

credit Filmkameratene AS v Erik Aavatsmark94-05

Om filmen

Manuskriptet til MAX MANUS vant pitcheprisen under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim 2006. Det er skrevet av Thomas Nordseth-Tiller. Filmen har en kostnadsramme på over 50 millioner, hvorav en betydelig del går til å gjenskape Oslo slik byen så ut i 1940-45. Filmen vil også ha et internasjonalt preg da deler av historien utspiller seg i Skottland og Sverige, i tillegg til at handlingen – naturlig nok – har et vesentlig tysk element.

MAX MANUS er støttet av Norsk Filmfond, Nordisk Film- og TV-fond og det intereuropeiske støtteorganet Eurimages. Filmen får premiere 19. desember over hele landet og Nordisk Filmdistribusjon står for lanseringen.

Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene AS