Hjem » Oslo »  Sommerbyen Oslo

Sommerbyen Oslo

Oslo er en av landets flotteste sommerbyer med et fantastisk tilbud til både de som bor her og turistene som legger ferien til byen. For deg som ønsker å tilbringe sommeren i Oslo har vi masse tips til hva du kan finne på i og rundt hovedstaden.

Stuper ut i Oslofjorden på Sørenga. Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen
Stuper ut i Oslofjorden på Sørenga. Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen

Havnepromenaden, som er i stadig utvikling, har etter hvert blitt en flott opplevelsesrute som strekker seg fra Kongshavn i øst til Frognerkilen i vest. Havnepromenaden skal være et urbant svar på en «markatur», og en opplevelsestur som skal opplyse og overraske promenadegåere. I tillegg kan du i begge ender av promenaden fortsette turen langs kyststien. Fra Frognerkilen går kyststien videre rundt Bygdøy, og ved Alna fortsetter den sørover langs Ekeberg. Havnepromenaden er åpen hele året, men er på sitt beste om sommeren, og tilrettelagt for alle. Langs promenaden er det også rom for båtliv av mange slag – fra charterbåter til cruise- og passasjerbåter og kajakk og småbåter. Havnepromenaden er delt i ni delstrekninger hvor hver av delstrekningene har sitt eget særpreg og sin egen historie (Du kan finne mer informasjon om havnepromenaden på oslo.kommune.no).

Flytende badstue ved Operaen. Foto: VisitOslo/Didrick Stenersen.
Flytende badstue ved Operaen. Foto: VisitOslo/Didrick Stenersen.

Fjordpadling eller badstuliv

Dersom du først befinner deg nede ved havnepromenaden anbefaler vi å prøve fjordpadling eller hva med en tur i badstu?
Først et par tips dersom du ønsker å ta en padletur i Oslofjorden. Fra grensen mot Bærum på Lysaker til grensen mot Nordre Follo ved Ljansbruket, har Oslo en kystlinje på 48 km. Ikke en strekning man padler ofte, men som gir helt særegne, urbane opplevelser. Man må selvsagt passe seg for ferger og annen nyttetrafikk, men det er en spesiell følelse å padle med utsikt innover byen. Øsker du å komme enda nærmere byens puls, kan du padle opp tunellen ved Operaen og videre opp Akerselva. Mulige startpunkt: Landsiden av Ulvøysund, Sollerudstranda eller sjøbadet på Bygdøy. Du finner masse turtips på oslofjorden.org.
De siste årene har det også dukket opp muligheter for å kombinere en tur i badstua med en forfriskende dukker i Oslofjorden. Dette er en aktivitet som har blitt veldig populært blant byens befolkning. Vi har hentet tradisjonen med badstuliv fra våre naboer i Finland. Denne tradisjonen inkluderer avslapping, rensing av kroppen og godt fellesskap. Nå kan en shoppingrunde i Oslo også inkludere et badstubesøk. Dette er en flott mulighet for en vennegjeng som ønsker å oppleve Oslofjorden på en ny måte, det kan for eksempel være starten på en bytur eller avslutningen av en shoppingrunde. Du finner Oslos fjordbadstuer ved Langkaia, Operaen og på Aker Brygge. Her kan du få en annerledes badstuopplevelse. Ta med badetøyet og velg den som passer best for deg. Du kan finne badstuer flere steder langs havnepromenaden som ved Sørenga, Aker Brygge, Operaen og SALT. KOK har også en badstubåt som hvor man kan få en tur på fjorden mens man nyter fjordutsikten i fred og ro inne i den varme badstuen.

Utsikt mot Barcode. Foto: VisitOslo/Thomas Johannessen
Utsikt mot Barcode. Foto: VisitOslo/Thomas Johannessen

Bjørvika

Bjørvika er den delen av Oslo det har skjedd mest de siste årene. Fra å være en containerhavn preget av tett trafikk har det nærmest vokst et moderne urbant landskap opp fra fjorden. Her finner man nå populære turistmål som operahuset, høyhusrekken Barcode som har gitt byen en ny skyline, MUNCH og Deichman bibliotek. I den nye bydelen finner man nå også eksklusive forretninger, kunstgallerier, badebrygge og restauranter.

«Parklife»

Oslo karakteriseres som en grønn by mellom grønne åser. Byens lave tetthet er utnyttet til parker, treplanting i gatene, forhager, små grøntanlegg der anledningen byr seg og drabantbyer med mye vegetasjon. Et nett av turveier binder parkene sammen og knytter byen til marka. Mange mener er at parkene er noe av det beste ved Oslo. Byen byr på parker og friområder midt i sentrum på steder som Akershus Festning, Slottsparken, Studenterlunden og Vaterlandparken og parker i bydelene fra Frognerparken til Torshovdalen og parken langs hele Akerselva. På Tøyen finner du både Tøyenparken og Botanisk Hage. Det er også parkområder i de ytre bydelene med mange spennende tilbud, blant dem kan nevnes en ukjent perle; Ljanselva Miljøpark. Oslos parker byr på muligheter sommer som vinter med alt fra akebakker, lekeplasser, svømmebasseng, skøytebaner, plaskedammer til parkservering og kunst og kultur.

På sykkeltur i Damstredet. Foto: VisitOSLO/Tord Baklund
På sykkeltur i Damstredet. Foto: VisitOSLO/Tord Baklund

Sykkelbyen Oslo

For sykkelentusiaster har Oslo mange fine sykkelturer å velge mellom. Du får både muligheten til å oppleve attraksjoner, natur og i tillegg få litt mosjon. Du kan få alt fra svært lette turer nesten uten stigning, opp til slitsom og vanskelig terrengsykling i marka. Her er noen turtips:
Brynseng til Grønland: Denne lettsyklede turen begynner ved Brynseng T-banestasjon og går gjennom grønt- og boligområder til Grønlandsleiret ved Botsparken. I Botsparken finner du 19 steinskulpturer fra alle Norges fylker, gitt til Oslo som gave ved årtusenskiftet.
Utsiktstur til Ekeberg: Sykkeltur til utsiktspunkt i Ekebergåsen. Utsiktspunkt: Valhallveien, nest øverste sving. Anbefalt rute: Fra Gamlebyen, fra Oslo gate via Dyvekes vei, Konowsgt til Valhallveien, stopp i siste krappe sving nedenfor Ekeberg Camping. Flere fine utsiktssteder finnes i sykkelavstand fra sentrum. Valhallveien-svingen er et av Oslos beste utsiktspunkt. Den er også kjent som stedet hvor Edvard Munch ble inspirert til å male det verdenskjente bildet Skrik. Landskapskonturer fra bildet kan kjennes igjen fra Valhallveien.
Bygdøy rundt: Bygdøy rundt er en nydelig sykkeltur - enkelte mener det er noe av det mest romantiske man gjøre på to hjul i byen! Frodig skog, parklignende kulturlandskap, sjøutsikt, badeplasser, staselige bygninger og kongens kuer er bare noe av det man kan se underveis. Adkomst fra Aker Brygge via sykkelveien langs Frognerstranda til Hengsengveien. Turen fortsetter til Holsts vei - Rideveien - Huk - P.T. Mallingsvei - Langviksvei - Huk Aveny - Museumsveien - Wedels vei - Dronning Biancas vei.
Rutene er hentet fra Syklistenes Landsforening sine Grønne sykkelruter (syklistforeningen.no) og Visit Oslo. En sykkeltur er en perfekt måte å oppleve sjarmerende hovedstaden. Dersom du ikke har sykkel selv kan du også låne sykkel hos oslobysykkel.no.

Ekebergparken

Oslo er kanskje best kjent for skulpturparken Frognerparken, men du finner også en flott skulpturpark på Oslos østside. Den offentlige skulptur- og kulturminnepark Ekebergparken i Ekebergskråningen. Er en stor park med skog, opparbeidede stier og kunst. Her er det mer enn 40 arter av hekkende fugler, sjeldne trær og planter og fascinerende geologiske formasjoner. Parken inneholder både klassiske skulpturer og skulpturer og installasjoner fra norske og internasjonale samtidskunstnere. Skulpturparken er åpen døgnet rundt, hele året og med gratis inngang.
Oslo er en by med mange muligheter dette var bare noen tips til deg som skal tilbringe hele eller deler av sommeren i Oslo. Dersom du savner informasjon om festivalbyen Oslo så finner du en stor artikkel om byens festivaler vårutgaven av IN magasinet for Oslo eller på INmagasinet.no.

Kilder: Oslo Kommune, Oslofjordens Friluftsråd, Ekebergsparken.no, Syklistenes Landsforening og Visit Oslo

Følg IN magasinet på Facebook