» Slik påvirkes du av interiøret

Slik påvirkes du av interiøret

Få andre land bruker like mye penger på hjemmet som det vi gjør i Norge. Visste du at det rette interiøret kan resultere i lavere sykefravær, økt trivsel og økt produktivitet?

interior header
For interiørblogger Heidi Marie Sperre-Flesland (37) fra frufly.no, har hjemmet blitt en hobby. Interiørinteresse har hun alltid hatt, og da hun flyttet inn i sin første leilighet som 20-åring kicket interessen inn for alvor. Stilen sin beskriver hun som lys, skandinavisk med etniske innslag.

Neste gang du føler deg slapp og mangler motivasjon til å ta fatt på dagen, hva med å ommøblere stuen eller soverommet? Det nytter lite å kopiere stilen til Pia eller Gunnar når du skal skape et hjem som passer deg og ditt behov. Det kan være lett å føle seg presset til å kjøpe puten eller sofaen som florerer på sosiale medier. Fokuserer du mer på hva som funker for deg vil du oppleve flere positive effekter enn når du følger strømmen.
– Et interiør er et puslespill som består av uendelig mange biter og når alle disse kommer sammen skapes omgivelser som stimulerer menneskets sanser. Det gis en helhet som igjen skaper trivsel og ro. To personer opplever den samme arkitekturen helt forskjellig. Alt fra personlighet til utdannelse, fra etnisk bakgrunn til vår tro, bestemmer hva vi føler, sier Sonja Solstrand, interiørarkitekt ved Sol Design.

Stimulerer sansene

Store deler av livet oppholder vi oss innendørs enten det er hjemme, på jobb eller hos venner. En undersøkelse gjort av Norstat viser at nordmenn bruker 60 milliarder i året på hjemmet.
– Nordmenn har i mange år manglet klare retninger i interiørvalgene. Det har vært vist lite respekt for ekte design og gode interiørløsninger og det har preget vår historie. Ser en på Danmark har de vært mye mer tro mot egen designhistorie og brakt det ut til menig mann. I Danmark er god design allemannseie. Det handler om valg og prioriteringer, sier Solstrand.
Hun forteller at nordmenn handler gjerne designkopier og bytter dem ut etter noen år i stedet for å investere i varige valg.
– På grunn av sterk økonomi blir det mange ganger gjort impulsive og ufunksjonelle valg som resulterer i løsninger med kort levetid. I de senere år har nordmenn blitt mer fokusert på å lage en helhetlig ramme i hjemmene sine, og valg av gode designprodukt er mer fremtredende, sier Solstrand.
En sofa eller et bord er ikke lenger bare et nødvendig møbel, men det skal stimulere sansene våre og vekke følelser og minner.
– Når vi klarer det har vi lyttet til oss selv. Et hjem skal være en trygg ramme, både til å invitere andre inn og for å kunne trekke oss tilbake, sier Solstrand.

interior header2
Sonja Solstrand forteller at et interiør er et puslespill som består av uendelig mange biter og når alle disse kommer sammen skapes omgivelser som stimulerer menneskets sanser.

For å slappe av

For interiørblogger Heidi Marie Sperre-Flesland (37) fra frufly.no, har hjemmet blitt en hobby. Interiørinteresse har hun alltid hatt, og da hun flyttet inn i sin første leilighet som 20-åring kicket interessen inn for alvor. Stilen sin beskriver hun som lys, skandinavisk med etniske innslag.
– Mange får hjemmet sitt til å bli en kreativ hobby som de pusler med. For meg har det en meditativ effekt, og det er noe jeg gjør for å koble av. Det gir meg også mulighet til å få kreativt utløp. Jo eldre man blir jo mer tid tilbringer man hjemme og da er det viktig for meg å ha et hjem som jeg trives i og som gjenspeiler hvem jeg er, sier Sperre-Flesland.
Hun bruker mye fotografier i interiøret for å gjøre det så unikt som mulig. Hun har en moderne stil, men liker kontrastene med gammel og nytt, og kjøper av og til gamle møbler på finn.no som hun pusser opp. Inspirasjonen henter hun fra moteverdenen, magasiner og sosiale medier.
– Jeg tror nordmenn har blitt mer kvalitetsbevisste og mer opptatt av pris og design. Det er mye bruk og kast mentalitet i dagens samfunn og jeg skulle ønske at folk kjøpte færre men dyrere ting med tanke på miljøet, sier Sperre-Flesland.

interior header3
Lisa Reid Mjaavatten ønsker å skape rom i rommet. Da unngår man boks effekten som det gjerne blir når har møbler rundt alle veggene.

Uroligheter påvirker interiøret

Interiørdesigner Lisa Reid Mjaavatten (45) fra Room Design har lagt merke til hvordan uroligheter rundt i verden påvirker menneskers interiørstil.
– Det er interessant å se hvordan vi blir påvirket av hverandre. Når det er uroligheter rundt i verden som en økonomisk krise får vi en større trang til å ha det fint hjemme. Vi ønsker da å lage vårt eget lille trygge univers og vi blir mer takknemlig for det vi har, sier Mjaavatten.
Selv er hun født i New Zealand, men har bodd i Bergen de siste 20 årene. Hun synes nordmenn bruker mye penger på interiør.
– Vi kjøper lykke, men det blir en form for kortvarig lykke. Ved å investere i kvalitetsdesign så blir vi mer fornøyd på lang sikt enn om vi følger billigere trender, sier hun.
Hun har alltid vært interessert i hvordan vi påvirkes av hjemmet vårt. Det som funker for henne er å skape rom i rommet. Ved å gjøre dette mener hun at en unngår den boks effekten som det gjerne blir når en har møbler rundt alle veggene slik det har vært vanlig å innrede i Norge.
– Det handler om å skape en interesse og tørre å tenke utenfor boksen. Har du alle møblene rundt veggene så blir det fort kjedelig, sier Mjaavatten.
Ofte når vi er lei av hjemmet går vi ut og kjøper noe nytt, men ifølge Mjaavatten er dette unødvendig. Med hjelp av små justeringer kan du transformere hjemmet ditt uten at det trenger å koste deg noe. Inspirasjonen finner hun i de mest underlige ting eller opplevelser som kan gi henne morsomme ideer til neste prosjekt.
– Det handler bare om å bruke møblene på en annen måte og plutselig har du en ny spennende stue. Men vi blir aldri helt ferdige med interiøret. Det er noe vi må jobbe for hele tiden, sier hun.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Lisa Reid Mjaavatten, Sonja Solstrand & Heidi Marie Sperre-Flesland

Følg IN magasinet på Facebook