Hjem » Trondheim » Interiør & design »  Poul Henningsen: Lys og legende

Poul Henningsen: Lys og legende

Året var 1926, og der var den – PH-lampen: ny, original og annerledes. I dag er den et av verdens fremste designikon og kaster sitt komfortable lys over hele kloden. I private hjem og offentlige rom; i en rekke former og modeller.
 4.0.1
Skaperen av denne lampen, Poul Henningsen (1894–1967), var et multitalent. I sin levetid virket han som oppfinner, lyriker, skribent, arkitekt og designer. Det var imidlertid hans lystekniske undersøkelser – og resultatene av dem – som skulle gi ham den legendestatusen han har i dag. I 1924, som et ledd i forberedelsene til en kommende utstilling i Paris, deltok Henningsen i en konkurranse for hjemmebelysning. Han endte opp med å vinne seks priser. Selv var han overbevist om at suksessen skyldtes et nært bekjentskap til en av dommerne, men bare kort tid senere kom den endelige bekreftelsen på den unge danskens ubestridte talent – PH-lampen.

Fra parafin til elektrisitet

Den første PH-lampen ble fremstilt i 1926. Legenden sier at den ble til nærmest ved en tilfeldighet. Selv beskrev Henningsen nyvinningen i nokså prosaiske vendinger: «En kopp, en skål og en flat tallerken stablet oppå hverandre». I realiteten var prototypen et resultat av mer enn ti års intense studier og forsøk. Henningsen var selv født i lysskjæret fra parafinlampen. Men rundt første verdenskrig, da elektrisk lys begynte å bre om seg, gjorde Henningsen det til sin misjon å temme det. Han ønsket å skape et behagelig lys; ikke det blendende hvite skinnet som strålte ut fra de første elektriske lampene. Sine første eksperimenter gjorde han allerede i 1915. Elleve år senere hadde han ikke bare klart å kombinere et fullendt forhold mellom form og funksjon, men også en lampe som ga perfekt lys.

Article image

Vakker og funksjonell

Snart nitti år etter at prototypen ble lansert selges Poul Henningsens lamper som aldri før. De eldre, originale modellene er blitt samlerobjekter og oppnår skyhøye priser på auksjoner verden over. På anerkjente museum henger PH-lampene som perler på en snor. Det geniale ved dem er det myke og behagelige lyset, som likevel er sterkt nok til at man kan benytte det i jobbsammenheng. Ikke minst er PH-lampen vakker, enten det er en nett bordlampe, en stålampe eller en voluminøs taklampe i kobber.

Article image

Louis Poulsen – en verdifull partner

Designindustrien har som andre kreative bransjer sine døgnfluer. Objekter kan være enormt populære det ene året, for så å forsvinne helt det neste. Klassikere på linje med PH-lampen finnes det bare ytterst få av. Poul Henningsens suksess er nok til en viss grad bunnet i det konstruktive kompaniskapet han innledet med Louis Poulsen. Poulsen produserte sine første lamper i 1924, og begynte samarbeidet med Poul Henningsen bare få år senere. Louis Poulsen sørget for en bevisst markedsføringsstrategi som sikret PH-lampen en stadig økende popularitet. Målet var allerede i starten at den skulle kaste lys over flere kontinenter.

Article image

Stor idé i liten størrelse

I dag er navnet Louis Poulsen synonymt med PH-lampen. Denne høsten introduserer de en ny bordlampe – PH 2/1. Den er den minste i treskjermfamilien, og har på grunn av størrelsen en unik plasseringsfleksibilitet. Den kan benyttes til alle rom hvor man ønsker å danne små lyspunkter – for å skape atmosfære, eller for å understreke rommets dimensjoner. Lampen er tro mot Henningsens opprinnelige design, og som sine forgjengere sikrer den et komfortabelt lys.

Lysende lidenskap

Gjennom hele sin karriere var Henningsen hengivent opptatt av å utvikle, forbedre og perfeksjonere lampen som i sin tid gjorde ham berømt. Hans lidenskap var lys – og hvor viktig riktig belysning er for menneskets liv. Historien til PH-lampen viser at god design aldri går av moten. En gjenstand som kan overleve nesten hundre års konkurranse er unik. Til tross for stadige forsøk har den originale PH-lampen aldri latt seg kopiere. I en verden av billige imitasjoner forblir bokstavene PH en garanti på ypperste kvalitet og nydelig design. 

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Louis Poulsen

Forhandlere

I Stavanger anbefaler vi våre lesere å ta turen innom Haukaas for å se nærmere på se nærmere på Poul Henningsen sine lamper. Mens for våre lesere i Trondheim anbefaler vi dere å ta turen innom Værness Elektrisk.