Hjem » Trondheim »  Dansk designbelysning hos Værness Elektrisk

Dansk designbelysning hos Værness Elektrisk

Våren 2022 gjeninnfører Louis Poulsen PH 3/3- og PH 5/5-pendlene i størrelser med hele tall fra den verdensberømte danske designeren Poul Henningsen. PH-pendlene i størrelser med hele tall gjør at alle kan forbedre kvaliteten på allmennbelysning samtidig som de utvider bruksområdene med de markante flerskjermslampene som er designet for å henge høyt.

PH 3/3 og PH 5/5 er tilgjengelige hos Værness Elektrisk i Innherredsveien 1C fra våren 2022.


Poul Henningsens kjente flerskjermslamper er alle basert på System PH, som han jobbet hardt med i årevis for over et århundre siden. De første lampene som dukket opp på 1920-tallet ble faktisk referert til som hele tallstørrelser. Henningsen utviklet dem spesielt for å avgi en feilfri og blendefri allmennbelysning når de ble plassert høyt i et rom, noe som også ga dem et rundere utseende enn de mer kjente hybridstørrelsene som ble lansert senere. I løpet av sin levetid fortsatte Henningsen å utvikle System PH, som han skapte rundt 1000 lamper fra til sammen, og som oppfylte alle mulige belysningsoppgaver. I tillegg til størrelsene med hele tall utviklet han hybridstørrelser, f.eks. PH 3/2 Pendel, som er ment til å henge lavt og gi en ideell belysning og en varm atmosfære.

Matematisk navngivning

Den matematiske navngivningen av lampene stammer fra Henningsens rasjonelle arbeid med System PH, hvor størrelsene på skjermer, deres materialer og overflater alle kan kombineres for å skape den beste belysningen for spesifikke oppgaver. Navnene refererer til brøker basert delvis på diameterstørrelsen på toppskjermen. Når toppskjermen pares med midtskjermen, den nedre skjermen og bunnkulen som lampen opprinnelig ble laget med, i proporsjonene 3:2:1, blir det størrelser med hele tall som PH 3/3 og PH 5/5. PH 3/3 og 5/5 dekker et bredt spekter av bruksområder, da de ideelt sett kan plasseres høyt i for eksempel en gang eller stue, eller i lavere høyde over et spisebord eller en kjøkkenbenk. Uavhengig av høyden eller plasseringen av pendlene, sikrer skjermene et diffust og komfortabelt blendefritt lys som kjennetegner det reflekterende System PH. Belysningsprofilen varierer litt fra armatur til armatur, avhengig av skjermenes materialer og overflater.

Ulike typer lys

Versjonen av PH 3/3 med gjennomskinnelig, munnblåst opalglass i tre lag gir for eksempel en varm glød rundt pendelen. Mens PH 3/3- og PH 5/5-versjonene med matte svarte metallskjermer og hvite innsider reflekterer et fint og primært nedadrettet lys. Versjonene med en matt svart toppskjerm i metall kombinert med en midtre og nedre skjerm i gjennomskinnelig opalt glass gir også en varm glød rundt pendelen. Alle variantene inkluderer en avskjermer i mattert avskjerming som enkelt kan settes inn for enda mykere lysfordeling. PH 3/3 og PH 5/5 passer like bra til klassiske arkitektoniske omgivelser som de gjør til de fleste moderne omgivelser, enten det er storslåtte rom med høye tak eller mindre rom, både i private hjem og i butikker, hoteller, restauranter eller ethvert rom som trenger førsteklasses belysning og et snev av eleganse fra en moderne dansk klassiker.

Fakta Værness Elektrisk

 

Følg IN magasinet på Facebook