Hjem >  Paris – Disover the Left Bank

Paris – Disover the Left Bank

Paris, det er noe magisk ved denne byen. Hun trekker deg til seg, lokker deg til å utforske, for i neste øyeblikk å etterlate deg alene omgitt av vakker arkitektur, og de lokale som er litt skeptiske til alle som ikke kommer fra Paris – til og med de som kommer fra andre deler av Frankrike.

Hvert år kommer det over 30 millioner besøkende til denne vakre byen, og de mest besøkte attraksjonene er Eiffeltårnet, Sacre Coeur, Champs-Élysées, Triumfbuen, Notre Dame og Louvre. Her er det ofte kø, og lettest er det å komme til om morgenen. Bestill gjerne billetter på forhånd via nettet. Visste du at første søndag i måneden er det fri adgang til de fleste museer i Paris?

Parisere er veldig stolte av byen sin

Denne stoltheten kan gi utslag i det vi som besøkende kan tolke som arroganse. Når mange i tillegg ikke snakker så godt engelsk, selv om dette er blitt bedre, er det lett å stemple dem som arrogante. Prøver man imidlertid å tiltale dem på fransk, uansett hvor gebrokkent og skolefransk det måtte høres ut, åpner de opp og utviser en vennlighet som ellers ville gått en forbi.
    Paris er en storby, bestående av 20 arrondissement – der hoveddelen ligger på nordsiden av Seinen, og resten ligger på sørsiden – Rive Gauche: Left Bank. Ønsker du å oppleve Paris utenom det verste turisttråkket som ligger rundt Champs-Élysées, anbefales området rundt Saint-Germain des-Près. Her har du alt du trenger i gåavstand. Føler du behov for å utvide området, kjøper du en carnet (10 billetter) på en av automatene som finnes på hver metrostasjon. Metroen i Paris er et fantastisk stykke arbeid. Den er veldig enkel å bruke, og du kan forflytte deg over store distanser på kort tid. Ha alltid et lite metrokart i lommen. Skulle du gå deg vill, finn nærmeste metrostasjon, og du vil straks være på rett vei igjen.
    Etter at du har landet på Charles De Gaulle, tar du en taxi inn sentrum. Det vil koste ca. 50 euro inn til kirken i St. Germain. I dette området ligger mange små Parisiske hoteller, og Millesime er typisk fransk. Café du Flore, like ved kirken, er en institusjon og besøkes både av både forfattere, modeller, lokale og turister. Sett deg ved et av fortausbordene og nyt en kaffe eller noe lett å spise.
    Med utgangspunkt på plassen foran kirken, har du designerbutikker som Louis Vuitton, Ralph Lauren, Isabel Marant eller vintagebutikken Les 3 Marches de Catherine B som har et fantastisk utvalg fra Chanel og Hermès rett rundt hjørnet.
    Metroen vil ta deg til Le Bon Marchè, det eldste og vakreste shoppingsenteret på venstre siden av Seinen.

Paris for matelskere

Paris er den ultimate destinasjon for matelskere. Ladurèe, i Rue Bonaparte, sine macaroner er kjent langt utover landegrensene, der Caramel du Sel er en sikker vinner for både store og små. En annen macaronmester, elsket av de lokale og min favoritt, er Pierre Hermè. Her står Pariserne gjerne i lang kø (som går fort unna) – og macaronene hans er virkelig verdt det. Han har et utsalgssted like ved St. Sulpice. Disse kan du ta med i håndbagasjen, og overraske noen hjemme (de holder seg i 2-3 dager). Prøv også Choux, som er en fylt vannbakkels hos Maison du Chou.
    Ikke reis fra Paris uten at du har unnet deg et gourmetmåltid. David Toutain betraktes som den nye Alain Ducasse, og serverer mat som får deg til å føle du har kommet til mathimmelen. Både lunsj - og middagsmenyen er en opplevelse både for øye og gane. Vær tidlig ute hvis du ønsker å booke et bord. 
    En typisk fransk bistro, der en sitter skulder med skulder til andre franskmenn finner du hos Le Petit Saint Benoit  i Rue Saint-Benoît. Ekte fransk atmosfære og herlig prisvennlig.

Hva bør man få med seg?

Noe som er blitt veldig populært, er å delta på matkurs. Hos Cooking with Class lager du maten selv etter instruksjon fra engasjerte kokker. Alt foregår på engelsk, og på slutten av kurset setter man seg ned og nyter maten man selv har laget. Kurs som er utprøvd og kan anbefales er Evening Market Cooking Class (3 retters middag) og French Dessert Class.
    Ønsker du ikke å stå og svette på et kjøkken, men vil likevel nyte mat og drikke, kan Foodtour være et annet alternativ.       
    Paris by Mouth eller Localers arrangerer turer der en i løpet av de 3 timene turen varer, går innom utvalgte lokale butikker som selger førsteklasses ost, sjokolade, vin m.m. I tillegg til smakebiter får man også interessante historier om de forskjellige områdene og om maten. Det hele avsluttes med et deilig måltid satt sammen av råvarer fra de stedene man har vært innom. En annerledes guidet tur somtrygt kan anbefales.
    Et museumsbesøk er noe som bør stå på programmet når man besøker Paris. Musèe D`Orsay er et sikkert valg. Fantastiske utstillinger. Hvis den eller de du har med deg ikke deler den samme entusiasmen som deg, plassèr dem i den flotte restauranten i 3 etg, slik at du kan gå rundt i ro og mak og nyte de forskjellige utstillingene.
    Hvis været tillater det, anbefales en pause i Luxembourg parken, eller Jardin Des Tuiliere, en nydelig park rett ved Louvre. Sett deg i en av de behagelige stolene som er plassert rundt omkring i parken- og nyt øyeblikket.
    Om kvelden er området rundt Rue de Buci den rette plassen å være. Sett deg ned på en av de mange små bistroer, eller caféer. Her er det musikk på gatehjørnene, spennende små gallerier, og det hersker en sydlandsk stemning uansett når på året man besøker dette området.
    Paris, og Saint-Germain-des-Près har mye å tilby, både for store og små. Gjør som Pariserne, forflytt deg via metro eller til fots, og oppdag hvorfor denne vakre byen kalles for: The City of Lights.

Nyttige linker

Matkurs/Foodtour
• Cook´n with class. Matklasser på engelsk: cooknwithclass.com
• Paris By Mouth Food Tour: parisbymouth.com/upcoming-food-tours
• Localers: localers.com/day-tours/food-tour-canal-saint-martin

Spisesteder
• Café de Flore. Ligger i Saint-Germain-des-Prés: cafedeflore.fr
• Chez Fernand, Rue Gisarde. St.Germaine des Pres: chezfernand-guisarde.com/en/la-carte-en
• Restaurant Toutain: davidtoutain.com/restaurant
• Ladurèe Makroner, Rue Bonaparte: laduree.com
• Pierre Hermè: pierreherme.com
• Odette: Choux, vannbakkels: odette-paris.com
• Maison du Chou: facebook.com/MaisonDuChou
 
Shopping
• Le Bon Marchè, 24 Rue de Sèvres. Metro: Sevres-Babylon: lebonmarche.com
• Vintage, Les 3 Marches de Catherine B, 1 Rue Guisarde: catherine-b.com
• Vintage: Yuikiko, 97, Rue Vielle du Temple: vintage-paris.com

Hotell
• Hotel Millesime: en.millesimehotel.fr
• Hotel Favart: lamaisonfavart.com

Museum
• Musee D´Orsay: musee-orsay.fr

I nærheten
• Angelina, Rue de Rivoli–like ved Jardin des Tuileries.Den varme sjokoladen er et must. Ønsker du bare noe søtt – prøv Mont-Blanc. En er nok til 2 personer: http://angelina-paris.fr/en


Tekst & foto: Pia Cernic

Følg IN magasinet på Facebook