Hjem » Oslo » Hjem & fritid » Oslos best bevarte kjøkkenhemmelighet?

Oslos best bevarte kjøkkenhemmelighet?

Da den svenske snekkeren Gustav Jonsson i 1923 bygde sitt første kjøkken, ante han lite om at han hadde tatt fatt på et eventyr. I dag, 86 år senere, er kjøkkenprodusenten Kvänum regnet blant de ypperste i verden.
studio kvanum listingbilde

I februar ble Kvänum tildelt prisen for beste design i kategorien kjøkken av den svenske utgaven av magasinet Elle Interiør. Prisen gikk til den nylanserte modellen «Brahe» med fronter i røkt eik – en tradisjonsrik behandling som gir materialet et eksklusivt uttrykk og en vakker, mørk farge.

_C6E4656-E

Håndverkstradisjoner

Historien om Gustav Jonssons eiendommelige håndverksevner har bergtatt interiørinteresserte verden over. Snekkeren la grunnlaget for et kjøkken som i dag er å finne i så vel små svenske sommerstuer, norske fjellhytter, sør-afrikanske herregårder, japanske skyskrapere og amerikanske residenser. For ikke å glemme det kongelige slott i Stockholm.
 – Med høvel og presisjon ga han form til et kjøkken som i vår tid har blitt levert til store deler av verden, forteller Ketill Danielsen, arbeidende styreformann ved Studio Kvänum i Drammensveien 123.
Fortsatt produseres alle Kvänums kjøkkenmodeller lokalt i den lille svenske byen med samme navn, og selskapet drives i dag av de tre brødrene Jonsson – barnebarn av grunnleggeren. I produksjonshallen lever snekkerens håndverk videre side om side med moderne snekkerier og lekkert, tidsriktig design.

015_Kvanum

Utenom det vanlige

Av Kvänums 30 butikker fordelt på de skandinaviske landene, i tillegg til Finland, Holland og USA, er det én som skiller seg vesentlig ut. Diskret tilbaketrukket på Skøyen finner vi en av de mest bemerkelsesverdige kjøkkenbutikkene i hele Europa. De siste tre år er den kåret til «Årets beste butikk» i konseptkjeden, og en tur innom Kvänums showroom på Skøyen gir deg svaret på hvorfor. Utstillingene vil både overraske og inspirere. I det lyse og luftige lokalet finner man tradisjonelle kjøkkenmodeller side om side med de mest moderne. Her er et utvalg som vil få alle med sans for estetikk og kvalitet til å gni seg i øynene, og begynne å drømme.

Sundby stort

Ledende samarbeidspartnere

I løpet av tre års drift passerte Studio Kvänum i fjor en omsetning som bringer dem opp i markedstoppen innen kjøkkensegmentet. Ypperste kvalitet på egne produkter er av vesentlig betydning, men også samarbeid med noen av markedets største og mest anerkjente interiørdesignere/merkevarer som Bang & Olufsen, Hennie Interiors, Studio Slettvoll, Gaggenau, AGA, Miele, Lightcom, Gira, Fired Earth, Galleri Semmingsen og Silent Gliss er en viktig faktor.

Spennende kveldsarrangementer

Kvänum ønsker å strekke seg litt lenger for sine kunder. Blant annet derfor arrangerer de ulike temakvelder der mat er ett av de sentrale samlingspunktene.
– Hos oss kan man få oppleve den meritterte kokketrioen fra Flavours, mens Chateau Braastad tar seg av cognac-seminarer for dem som ønsker å bli en riktig connaisseur. Er man ute etter å la seg inspirere når det kommer til det lille under, er det mulig å oppleve mannequin-oppvisninger fra for eksempel La Perla. Eller hva med å innta en syvretters champagnemeny i våre trivelige lokaler, spør Danielsen.

_C6E4715-C

Prioriterer miljøarbeidet

Å arbeide i pakt med naturen ligger dypt integrert i den tradisjonsrike kjøkkenprodusenten. Kvänum har hele tiden fokus rettet mot de områder som har størst miljøpåvirkning. Egne retningslinjer, ansvarsområder og rutiner skal sikre at miljøet blir ivaretatt.
– Målsettingen på alle områder er å minimalisere virksomhetens negative miljøpåvirkning. Ikke minst betyr bedriftens meget høye produktkvalitet at våre kunder bytter kjøkken sjeldnere enn gjennomsnittet, noe som gir kanskje den aller største miljøgevinsten, påpeker Danielsen.

Konkrete miljøtiltak

En rekke konkrete tiltak er allerede iverksatt og fungerer optimalt.
– Når det gjelder råmaterialer og komponenter samarbeider vi utelukkende med ledende kvalitetsleverandører som deler våre høye kvalitets- og miljøkrav. Kvänum arbeider også aktivt etter et nærhetsprinsipp der vi i første rekke forsøker å produsere selv, eller å foreta innkjøp fra lokale eller regionale leverandører. Dette minimaliserer utslippene fra transport. Vi har i flere år prioritert bruk av lokalt produsert treverk. Trevarer fra andre deler av verden, kontrolleres alltid med hensyn på FSC-merking for å sikre et bærekraftig og ansvarsbevisst skogbruk, avslutter Ketill Danielsen hos Studio Kvänum på Skøyen.

Tekst: Martin Fremstad  Foto: Kvänum/Mona Gundersen