Hjem >  Olavsfest om TILLIT

Olavsfest om TILLIT

Fra 28. juli til 3. august går årets Olavsfest av stabelen og det med ny direktør Steinar Larsen og med stikkordet «tillit» som årets tematiske dreiepunkt. Borggården blir i år på en måte tatt tilbake og vi får seks konserter med store norske artister.

Konsertene i Borggården ved Domkirka har vært Olavsfest største happening gjennom årene og i år er artistene høyt profilerte norske artister. Vi nevner dem her; Sondre Justad lørdag 29.juli, Susanne Sundfør og Metteson med dobbelkonsert mandag 31. juli, Jarle Berhoft og No.4 1.august og så avsluttes det med storslåtte Steamdome III - Ola Kvernberg med fullt band og Trondheim Symfoniorkester 3.august. Steinar Larsen sier på telefonen: –I  mitt første år vil vi med Borggårdskonsertene styrke området rundt Domen og jeg er veldig fornøyd med årets artister som vil bidra til det. Dette er artister som mener noe og tørr å stå for det, tydelige og sterke stemmer. Derfor er det godt at de takket ja til å spille på Olavsfest. De veit hva festivalen står for og at de kan bidra med sitt. Et sterkt norsk lag! Vi trekker ung og gammel med disse artistene og vi favner bredt på smak også.
–Sondre Justad har jo blitt et forbilde for både unge og eldre med sine sterke meninger og åpenhet om sin legning, en naturlig og stolt stemme uten staffasje. Er nok mange som fester tillit til nettopp han.

 

Den kompromissløse popartisten Susanne Sundfør fyller Borggården samme kveld som Sverre Breivik, som blir til Metteson på scenen. Her blir det fullt trøkk med Sundfør og stort band. Metteson slo jo for alvor igjennom som popartist i fjor og har i tillegg blitt en viktig og innsiktsfull stemme i ordskiftet om det å være skeiv i Norge «Et naturlig og fritt menneske som skaper diskusjon om legning».

Damene fra Oslo i No.4 er jo blitt et fenomen som fengsler mange, de har jo opptrådt på de største og viktigste scenene her til lands og virkelig tatt turen fra øvingsrom til dette. All the way.
Sondre Justad besøker Olavsfest enda en gang, forrige gang var i 2018 og den konserten går det fortsatt gjetord om. Sondre er siden debuten i 2014 blitt en av landets mest folkekjære artister med sitt energiske utrykk, styrke, ærlighet og sterke stemme. Hans åpenhet om sin legning har gjort han til et forbilde for mange skeive, han har også en sterk stemme i ordskiftet om politikk og miljø. Justad er kjent for å levere gripende og energiske konserter og er blitt en liveartist helt i toppsjiktet i Norge. Han treffer en nerve hos lytterne, både i musikk og tekst og er en person og artist det er svært vanskelig å holde seg nøytral til. Sondre har vært nominert mange ganger for både Spellemannprisen og P3 gull-pris. 29.juli har du eneste sjansen til å oppleve Sondre Justad i Midt-Norge. Han stiller med fullt band og det kan ventes en stor konsertopplevelse man ikke vil glemme så fort.

Mandag 31.juli står Susanne Sundfør sammen med Metteson på scenen i Borggården. 
Sundfør stiller med stort band og det kan ventes full trøkk med låter fra hele hennes karriere. Helt siden debuten i 2007 med popmusikk av det litt lavmelte slaget har hun forsket seg vei inn i mer elektrisk modig uttrykk. Det store gjennombruddet kom i 2010 med «The Brothel» som ble den best solgte plata det året.
Metteson som går på Scenen før Sundfør denne kvelden er blitt litt av en nykommer. The Guardian skriver om Norges neste store popstjerne: «Dette høres ut som framtiden, uforskammet storslått kaleidoskopisk pop». Metteson har ikke problemer med å fylle den uttalelsen. Bak scenepersonligheten Metteson befinner mannen Sverre Breivik seg, det skiftet skjer når han går på scenen hvor hans teatralske framtoning utfolder seg. I 2021 ble Metteson kåret til årets stjerneskudd på Bylarm og siden da har han blant annet spilt for 6000 publikummere i Sirkus på Øya-
festivalen. Smart pop dette, med stort potensiale til å bli det nye store. Metteson lar seg inspirere av flere store artister, nettopp Sundfør her og i utlandet Robyn, George Michael og ABBA for å nevne noen.

1.august er det duket for enda en dobbelkonsert i Borggården, nå er det sjelfulle Jarle Bernhoft og allsangrike No.4 sin tur. Sistnevnte går på først og vil levere en konsert som meget mulig er med på veien enda lengre opp på like -lista hos fanskaren. En fanskare som lar seg henføre av smarte og finurlige tekster, uventede melodier og harmonier som fyller konsert-lokalene over alt hvor bandet enn måtte spille. Og spille har de gjort til gangs, det kan nevnes; små støvete klubb-scener, Rockefeller, Oslo Spektrum og hovedscenen på Øyafestivalen.

Jarle Berhoft har hatt en fantatisk karriere så langt, med mange utgivelser, utallige storslåtte konserter og toppkarakter i anmeldelser her og i utlandet. Han kom inn i popsirkuset for 20 år siden med bandet Span og karrieren tok deretter av for multiinstrumentalisten. Han er viden kjent for å blande funk, soul og pop til sitt eget heksebrygg. Det er svært mange av oss som blir fengslet av Bernhoft når han kommer med fullt band på scenen med gitarer og loopmaskin og leverer intense konserter spekket med unik musikalitet, coolness og integritet. Det er særs få som kan matche denne mannen da, om ikke noen.

Ola Kvernberg avslutter konsertserien i Borggården sammen med Trondheim Symfoniorkester. Kvernberg er jazzmusiker som står på mange musikalske bein, som komponist for band, filmmusikk og nå for stort symfoniorkester. Han har ryddet alt til siden i lengre tid for komponere dette verket som er det tredje i serien av prosjektet Steamdome, nemlig «Steamdome III» Det blir et storslagent møte med to av Trondheims mest markante musikalske størrelser, et møte det vil gå rykter om i lange tider og som vil sitte igjen i sinnet for lytteren. Det er duket for musikk med retning, groove og feeling sier Kvernberg. De som har hørt de to første utgivelsene av Steamdome vil kunne kjenne igjen det rytmiske grunnfjellet i den kommende konserten. Kvernberg sier at bandet består av landets, rytmisk sett, dyktigste musikere. Et knippe musikere som spiller over alt for tiden.

I år går Olavsfest over i Trøndersk matfestival som arrangeres fra 3.august.


Tekst: Aron Nørstebø | Foto: Olavsfest