- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Med god tannhelse i sikte
– Tingenes tilstand i bergensernes tanngarder er blitt vesentlig bedre de siste tiårene, konstaterer tannlege Trond Helgesen. Allmennpraktikeren på Nesttun vet hva han snakker etter en mannsalder i faget.
Etter 32 år som tannlege har Trond Helgesen lang klinisk erfaring, som spenner fra enkel puss og rens til rotfylling og innsetting av hele broer. |
– En økende interesse rundt helse og sunnhet, samt innføring av gode vaner og holdninger gjennom skoletanntjenesten, har gjort at jeg og mine kolleger har mindre å ordne opp i nå enn tidligere, forteller Helgesen og gleder seg over utviklingen.
Medaljens bakside, sett fra tanneiernes side, er at lenger levetid i befolkningen, har resultert i at tannlegene utfører mer omfattende arbeid i tannsettet til den eldste delen av befolkningen.Nye teknikker og materialer må også tilskrives en del av æren for at tannhelsen aldri har vært bedre enn nå i Norge.
– Vi arbeider hele tiden utfra og for at pasientene skal beholde sine tenner hele livet, sier Trond Helgesen, som har pasienter i alle aldre – de yngste er nettopp blitt myndig, den eldste er 99 år.
Trives som allmennpraktiker
Den blide tannlegen er akkurat ferdig med dagens siste pasient – en årskontroll som bekrefter den gledelige tendensen – null hull, og god tilstand. Etter 32 år som tannlege har Helgesen lang klinisk erfaring, som spenner fra enkel puss og rens til rotfylling og innsetting av hele broer.
– Jeg har egentlig aldri følt noen dragning mot å spesialisere meg. Jeg liker allsidigheten og variasjonen, og ikke minst kontakten man får med den enkelte pasient, medgir Helgesen, og legger til:
– 90 prosent, om ikke mer, av tannbehandlingen i Norge utføres av allmennpraktikeren. Det høres kanskje litt rart ut for mange, men det er både utfordrende og tilfredsstillende å kunne utføre de fleste behandlingsformer.
Helgesen synes det er givende å møte og hjelpe pasienter, unge som eldre. Men han legger ikke skjul på at forventninger og krav til behandling er forskjellig, og det kan være utfordrende å imøtekomme alle ønsker om god behandling.
Oppdatert utstyrsfreak
Han er imidlertid klar på at hvis du brenner for jobben og faget, blir du aldri utlært
– Det er alltid noe nytt å lære, og som tannlege må man jevnlig oppdatere sine kunnskaper i form av etterutdanning og kursing. Det er helt vesentlig for å følge med i utviklingen, understreker Helgesen, som startet opp egen praksis midt på 1980-tallet.
I dag er alle på klinikken, to tannleger, en tannpleier og tre tannsekretærer, på kurs og messer flere ganger i året for å oppgradere seg faglig og rent teknologisk.
– Selv besøker jeg regelmessig internasjonale messer og følger med på det nyeste som er av utstyr og materialer på det odontologiske fagfeltet. Dette er ikke bare nødvendig, men også gøy som for en teknologisk interessert tannlege som meg, sier Helgesen og innrømmer at han er en utstyrsfreak.
Pasjonert jeger
– Jeg ønsker til en hver tid å kunne tilby det beste og mest moderne utstyret i behandlingen, sier tannlege Trond Helgesen, før han reiser seg, tydelig litt utålmodig.
Om ikke lenge setter 57-åringen kurs for Telemark, der han skal dyrke og pleie sin andre store lidenskap – reinjakt på Hardangervidda.
– Nå er det rett på skytebanen og siste finpuss på innskytingen før jeg tar med meg tannkost og børse til høstens store eventyr, sier den naturglade tannlegen, som har flere reinbukker blant sine jakttrofeer.
Tekst: Geir Dahle | Foto: Geir Dahle & Privat