Hjem >  Matkassesuksessen

Matkassesuksessen

I løpet av få år er middagskonseptet Adams Matkasse blitt en kjempehit blant små og store familier med travle hverdager. Nå utvider middagsgründerne menyen med en ny matkasse myntet allergikere og alle med et bevisst forhold til trygg og sunn mat.

Den nye kassen er gul, bærer navnet «Fri for», og er tilpasset middagsglade mennesker som ikke tåler egg, melk og/eller gluten. Og dem ser det ut til at det er en hel del ut av. For etter at det nye tilbudet til nordmenn med matintoleranse ble lansert på Facebook i mai, har leveransene økt jevnt og trutt. Nå pakkes og leveres flere hundre «Fri for»-kasser i uken. 

Gul boom

– «Fri for»-kassen har virkelige skutt fart. Vi visste jo fra tilbakemeldinger fra kunder at dette var noe som var sterkt etterspurt, men vi hadde ikke drømte om at det skulle ta av på den måten det har gjort, gliser salgssjef Aleksander Elvik.
Adams Matkasse er alene i Skandinavia om å ha en egen allergivennlig matkasse på menyen. Med seg på laget har de fått Norsk Cøliakiforening (NCF), som er en matfaglig veileder og god samarbeidspartner å ha når middagsmåltid strippet for gluten, egg og melk, skal komponeres. 
– Vi har lagt vekt på i størst mulig grad å bruke fine ferske råvarer i stedet for erstat-ningsprodukter. Målet med alle våre kasser er at det skal være så naturlig og ekte som mulig, forteller landslagkokk og matkassegründer Adam Bjerck. 
Sammen med to kokkekolleger utvikler matkreatøren smakfulle og sunne middagsretter som spenner fra solid husmannskost via importerte hverdagsklassikere, til stingfulle wok-er eller couscous-baserte fristelser.

Da Adams Matkasse innviet sitt nye hovedkontor i Sandviken kom næringsminister Monica Mæland på besøk.

Ønsker å spre matglede

Oppskriftene Adam og hans lag setter sammen på testkjøkkenet er basert sesongens beste råvarer. Variasjon og inspirasjon er to andre stikkord som gjelder når en ny rett skal settes på menyen.
– For oss er det viktig å spre ekte matglede. Ved siden av å vise frem nye spennende råvarer, er håpet at matkassene gjør middagslagingen både gøy og lærerik for både barn og voksne. Klarer vi å skape inspirasjon og engasjement med oppskriftene og matkasse-ne våre har vi lykkes, sier gründeren fra Bergen, som i 2012 startet suksessbedriften sammen med tre kamerater. Alle er fortsatt med i foretaket som hver uke forsyner mer enn 10.000 familier med middag som kan tilberedes på under én time.

Fra tre paller til millionbedrift

Siden den spede begynnelsen i Bergen for snart tre år siden, med tre paller, et utall matkassetyper og et gedigent kjøleskap, har det skjedd en hel del både på logistikk- og ansatt-siden. 
I starten gjorde de fire gründerne det meste selv; de tok imot bestillinger, pakket kassene og kjørte ut, og om kveldene gikk de rundt og ringte på dørene til folk for å presentere konseptet. Nå er mylderet av kasser er redusert til fem: Den nye Fri for-kassen, Ori-ginalkassen, Ekspresskassen, Barnekassen og Fruktkassen. Samtidig som etterspørselen har skutt til værs, har selskapet økt bemanningen fra fire til over førti ansatte. Alt i alt, inkludert de mange underleverandørene, er godt og vel tusen mennesker i sving hver eneste uke for å levere matkasser fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord.
Over en kvart million matkasser er kjørt ut til norske hjem de to siste årene. Omsetningen passerte 100 millioner i fjor, og selskapet har nå for alvor begynt å tjene penger. 
– Selv om omfanget er blitt vesentlig større, er konseptet og filosofien vår det samme: Vi ønsker at våre nøye planlagte matkasser skal inspirere nordmenn til å spise sunt og variert, og i tillegg kan man spare både tid og penger og miljø, understreker kokken Adam.

Fra venstre: Harald Aalvik (logistikksjef), Adam Bjerck (landslagskokk) og Lasse Smedsvik (daglig leder) startet matkasseeventyret for under tre år siden sammen med Mats Wickmann. I dag leverer de ukentlig middager til over 10.000 norske familier.

Mektig imponert minister

Filosofien og den eventyrlige historien til Adam & co fikk også næringsminister Monica Mæland høre om da hun nylig besøkte gründerbedriften i anledning at det nye hovedkontoret i Sandviken i Bergen ble innviet.
Statsråden ble vist rundt i de ulike avdelingene i bedriften, og fikk bl.a. demonstrert selskapets splitter nye app, som blant annet gir kundene bedre styring over leveringene. Guideturen endte til slutt opp på det moderne testkjøkkenet, der Adam og hans hvitkledde kolleger kunne by ministeren på smakebiter av utvalgte retter fra den populære Fri for-kassen.
– Utrolig interessant og utrolig godt. Absolutt et konsept jeg lett kan forstå fordelene med, sa Mæland, som ikke la skjul på at hun gjerne skulle tilbrakt mer tid på kjøkkenet.

Ovnsbakt torsk med baconstekt spisskål og karamellisert gulrot

Du trenger: Baconterninger • Gulrot • Mandelpoteter • Sitron • Spisskål • Torskefilet • Olivenolje(H) • Olje(H) • Pepper(H) • Salt(H) • Sukker(H)
1. Sett ovnen på 220°. Kok ca. 800 g mandelpoteter i ca. 20 min, eller til potetene er møre. Skrell og kutt 1 pk gulrot i staver, og kok gulroten sammen med potetene i ca. 5 min. Ta deretter gulroten opp av kjelen og over i en skål.
2. Kutt ca. 700 g torskefilet i porsjonsstykker. Legg stykkene i en ildfast form, og krydre dem med salt og pepper. Bak fisken i ovnen i 10-12 min.
3. Kutt ½ stk spisskål i tynne skiver.
4. Varm opp en stekepanne til høy varme med litt olje, og stek ca. 200 g baconterninger i 6-7 min, til det blir sprøtt og gyllent. Skru deretter ned varmen, og tilsett 6 ss olivenolje og spisskål. Vend dette godt sammen, og ta stekepannen av platen. La det stå til servering.
5. Samtidig som baconet steker, varmer du opp en annen stekepanne til middels varme med litt olje. Stek den kokte gulroten sammen med 1 ts sukker til den blir lett karamellisert, ca. 5 min. Pass på at stekepannen ikke blir for varm, da vil sukkeret bli svidd.
6. Kutt ½ stk sitron i båter, og sett frem for servering.

Tekst: Geir Dahle | Foto: Ørjan Andreassen, Geir Dahle & Adams Matkasse

Følg IN magasinet på Facebook