Hjem >  Marthe Kveli Valeberg: Det kvinner vil ha

Marthe Kveli Valeberg: Det kvinner vil ha

Jenter i hovedstaden er heldige! I flere år har de kunnet glede seg over Marthe Kveli Valebergs spisskunnskap innen sminke, styling og mote. Hun er selvsagt skaperen av MagMaLou, et av Oslos mest omtalte mote- og skjønnhetskonsept. 

Nå har også resten av Norges kvinner muligheten til å nyte godt av Marthes skaperglede. Merket byMagMaLou ser etter alt å dømme ut til å bli motenorges nye snakkis. Ikke fordi klærne er ekstravagante, eller voldsomt iøynefallende, men fordi de representerer kvinnens ønsker og behov. Marthe har ganske enkelt laget drømmegarderoben. 
     At hun kan dette med fashion hersker det ingen tvil om. Ulastelig antrukket og med duggfrisk makeup tar hun imot meg på MagMaLou i Oslo. Åpen, direkte og ytterst engasjert i det hun driver med. Opprinnelig er Marthe fra Steinkjær, og egentlig ville hun bli journalist. I dag er hun gründer og en ettertraktet ekspert på makeup og styling. Oslo har hun ingen planer om å forlate. 
– Oslo er hjemmet mitt nå, forteller Marthe. Hun deler leilighet med mann og barn i et hus på Tåsen, under dem bor svigerforeldrene og et steinkast unna har hennes egne foreldre flyttet inn.

Fra journalistikk til makeup

Som liten elsket Marthe å pynte seg. I ungdomsårene, derimot, brydde hun seg knapt om klær og sminke. Nå er begge felt en lidenskap. 
– Interessen for klær og sminke meldte seg for fullt da jeg var ferdig med videregående. Ved siden av studiene hadde jeg jobb hos Estetique, og det var slik jeg begynte å få en dypere innsikt i hvilke muligheter som lå i produkter og makeup. Jeg ville fortsette å bruke mine kreative sider, men på et annet felt enn skriving.
    Turen gikk til Hawaii, og det Marthe trodde var en god skole for makeupartister.
– Jeg droppet ut. Skolen var begredelig dårlig. Isteden satset jeg på en mer praktisk utdanning. Jeg jobbet heller gratis som assistent for de beste makeupartistene der, og lærte faget på den måten.
    Åpenbart var det god lærdom, for da hun flyttet tilbake til Norge ble Marthe i løpet av kort tid en svært så ettertraktet stylist og makeupartist. Hun ble kåret til Årets Beste Make-Up Artist under Oslo Fashion Week 2009, jobbet med anerkjente magasiner, programserier og en rekke kjente navn og personligheter. Snart kom ideen om å overføre dette stylinguniverset inn på en salgsarena. 
– Jeg ønsket å skape den perfekte jentebutikken, forteller Marthe. 
    Resultatet ble MagMaLou, et helhetlig konsept innen mote, skjønnhet og styling. Hos MagMaLou kan du handle klær, sko, vesker og tilbehør. I tillegg finnes en egen hår- og makeuplounge hvor det gis både veiledning og egne behandlinger. Alle de ansatte har bakgrunn enten som stylister, makeupartister eller frisører. Det er et dyktig team Marthe har samlet rundt seg. Navnet er en sammensetning av navnene i Martes familie; henne selv, ektemannen Magnus og datteren Emma Louise. 
byMagMaLou

Vår- og sommerkolleksjonen for 2015 mer leken og fargerik enn tidligere. Etter lanseringskolleksjonen har dessuten byMagMaLou utvidet brandet, og åpnet en egen linje med baseplagg.

Vareutvalget er sammensatt av kjente merker fra både inn- og utland, med fokus på norsk og skandinavisk formgivning. Men hvorfor satse bare på andres design når man kan lage noe selv? For det er nettopp det Marthe nå har gjort. 
– Jeg har alltid hatt et ønske om å skape egne produkter, og i fjor føltes det riktig å endelig realisere planene, forteller Marthe.
    Fremfor kostbare og avantgardeinspirerte kreasjoner ønsket Marthe å lage den perfekte hverdagskjolen. Via jobben hadde hun skjønt at dette var noe kvinner stadig var på jakt etter, og for mange et regelrett savn. Det var nettopp dette savnet som inspirerte henne til å sette sammen sin første kolleksjon. Hun ville møte kvinnens behov. Uavhengig av årstid eller anledning, kroppstype eller stil, skulle kjolene være enkle å bruke. De skulle lett kunne tas fra dag til kveld ved hjelp av accessoirer og skobytte. 
– Det var kvinnens ønsker jeg ønsket å tilfredsstille. Mye heller det enn å være «groundbreaking trendy», smiler Marthe.
    Marthe selv er ikke designer. Det er derimot MagMaLous butikksjef Andrea Johannesen, som har bachelor i kles- og tekstildesign fra NuovaAccademia di Belle Arti i Milano. Hun forsto umiddelbart Marthes visjon, og sammen skapte de klesmerket byMagMaLou. 
– Vi utfyller hverandre, og er overraskende nok alltid enige. Det har vært – og er – en dynamisk prosess.

Marthe og MagMaLous butikksjef Andrea Johannesen.

    Mens den første kolleksjonen hadde et rent og enkelt uttrykk, er vår- og sommerkolleksjonen for 2015 mer leken og fargerik. Etter lanseringskolleksjonen har dessuten byMagMaLou utvidet brandet, og åpnet en egen linje med baseplagg. Resultatet er den ultimate hverdagsgarderobe. Og kundene er strålende fornøyd. Plaggene går unna i butikker over hele landet. Noen utfordringer har det riktignok vært. De første kjolene ble laget i Tyrkia; nå er produksjonen flyttet til Litauen. 
– Vi ble lurt av en skikkelig sleezy agent. Det ble en tøff start, men vi har lært underveis. Litt for ofte «the hard way», innrømmer hun.
    Planene videre er å spisse konseptet ytterligere. Marthe vil fortsatt holde seg til jenteuniverset sitt, men i større grad satse på eget merke. Endringene må riktignok komme naturlig – og i et sunt tempo.
– Vi er edruelige med tanke på tid, og skal vokse i takt med kapasitet, avslutter hun.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Lars Evanger

Følg IN magasinet på Facebook