Hjem » Interiør & design »  Lett & elegant

Lett & elegant

Poul Kjærholm designet sin første spisestol – PK1 – i 1955. Denne lette og elegante stolen, som nå er i produksjon hos Carl Hansen & Søn, markerte begynnelsen på en imponerende karriere, og den er et enestående eksempel på designerens unike evne til å få frem stålets dynamiske egenskaper.

PK1s dynamiske form, samhandlingen mellom stålet og den organiske flagglinen samt stolens tilgjengelighet, funksjonalitet og høye komfort gjør den til en evig klassiker. Carl Hansen & Søn lanserer PK1 sammen med en ny variant av Poul Kjærholms PK52-bord, nå tilgjengelig med en vendbar bordplate i laminat.
Carl Hansen & Søns dype respekt for de store møbeldesignerne fra den danske designgullalderen omfatter selvsagt også Poul Kjærholm, en av de mest kompromissløse formgiverne i sin generasjon. For å hedre arven etter ham presenterer den 109 år gamle familiebedriften nå Kjærholms elegante spisestol PK1.
- Poul Kjærholm hadde en forkjærlighet for stål, men han satte også stor pris på organiske materialer – i dette tilfellet flagglinen, som gir den lette stolen et innbydende preg som utfyller andre møbler i kolleksjonen vår. Kjærholms godt gjennomtenkte design er ikke bare en fryd for øyet, men også svært funksjonell – den kan enkelt kombineres med både klassiske og moderne bord. Vi er stolte over å ha muligheten til å produsere Kjærholms første spisestol – en svært elegant design fra mesterens hånd, sier Carl Hansen & Søns administrerende direktør, Knud Erik Hansen.
– PK1 er svært enkel i all sin detaljrikhet, men er først og fremst genial i sitt uttrykk. Stolens flettede sete gjør at den er svært komfortabel, da den formes forsiktig etter kroppen og gir støtte der det trengs, forklarer Knud Erik Hansen.
Før Carl Hansen & Søn satte PK1 i produksjon, gikk de gjennom designen med Kjærholms arvinger. De bestemte seg for å tilpasse målene på stolen slik at den passer til dagens mennesker, som er større og høyere enn da PK1 ble skapt på midten av 1950-tallet. Justeringen er gjort med respekt for Kjærholms originale designparametre.

Kompromissløs design

I dag står PK1 som et eksempel på Kjærholms kompromissløse tilnærming til design. Kjærholm så ikke på seg selv som en som designet objekter, men heller som en person som skapte rom, og han prøvde hele tiden å skape harmoni mellom form og materiale. Kjærholm hadde en kunstnerisk tilnærming til design, og han sa at det var først og fremst materialenes språk han prøvde å uttrykke. Han unngikk alt som var prangende, og i stedet prøvde han å finne materialenes ekthet og den perfekte håndverksprosessen.
Dette gjelder også for PK1, som – til tross for sitt rene og minimalistiske uttrykk – er en kompleks stol som krever svært dyktig håndverk, ikke minst når det gjelder flettingen av flagglinen. Stolen blir tilgjengelig i enten rustfritt, krombelagt eller svart pulverlakkert stål kombinert med naturfarget eller svart flaggline. Carl Hansen & Søn tilbyr også en utendørsversjon av PK1 med ramme i rustfritt stål og lys brun eller svart værbestandig flaggline. Både innendørs- og utendørsvariantene kan stables opptil fem stoler i høyden.
Professor- og elevbordene er nå tilgjengelige med bordplate i laminat
Samme år som Kjærholm designet PK1, skapte han også et par bord som en del av en stilfull møbelserie for Det Kongelige Danske Kunstakademi. Disse bordene – PK52, også kalt professorbordet, og PK52A, eller elevbordet – ble lagt til i Carl Hansen & Søns kolleksjon i 2016.
Begge bordene, som frem til nå bare har blitt produsert i finér av Oregon-furu eller eik i ulike utførelser, er nå også tilgjengelige med en vendbar bordplate i grå og svart laminat. Bordplaten hviler på avstandsstykker som får dem til å sveve elegant over rammen – en detalj som gir bordet den tiltalende lettheten og presisjonen som kjennetegner Kjærholms design. Den nye laminatversjonen gir bordene nye funksjonelle og visuelle egenskaper, noe som gjør dem enda mer allsidige og velegnede som spisebord, blant annet i samspill med PK1-spisestolene.
Spisestolen PK1 kommer i rustfritt, krombelagt eller svart pulverlakkert stål med naturfarget eller svart flaggline. Carl Hansen & Søns nye utendørsversjon av PK1 har ramme i rustfritt stål og lys brun eller svart værbestandig flaggline.

 

Hvem fører Carl Hansen & Søn

I Stavanger er Møbelgalleriet, Carl Hansen & Søn-forhandler. Du finner butikken i Løkkevein 99. Se også mobelgalleriet.no for mer informasjon.

I Bergen er Berle, Carl Hansen & Søn-forhandler. Du finner butikken i Wernersholmvegen 33. Se også berle.no for mer informasjon.
 

Følg IN magasinet på Facebook