Hjem » Mat & drikke »  Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann

Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann

Jensemann er en klassisk pub i Kragerø med herlig stemning og egne bærekraftsmål.

Ingenting å si på utvalget.

Det sies om Michelin restauranter med tre stjerner at de gjør byen de ligger i til et reisemål i seg selv, uavhengig om selve byen har lite eller ingenting ellers å by på. Internasjonalt er det faktisk en hærskare av såkalte gourmander, som velger reisemål med utgangspunkt i hvilke restauranter de ønsker å besøke. Denne skribenten har lenge lekt med tanken om å starte med stjernemarkering av puber. Og da tenker jeg på de gode gamle klassiske pubene. Vurderingskriterier vil selvsagt omfatte ting som øl utvalg, stemning, service, kunnskap og innredning. Dersom mitt tankespinn om å etablere en slik ordning ligger Jensmann særdeles godt an til å stikke av med tre stjerner (eller tre seidler?). Her er det full pott på alle kriteriene jeg ramset opp, men i tillegg har Jensemann en annen kanskje enda viktigere funksjon. Da tenker jeg på den klassiske puben som sosial arena.

Over bybrua på vei til Jensmann. Kragerø er en vakker by, også på vinteren. | Jacobsen’s Christmas Ale er Cato’s egen favoritt.

Et samlingspunkt

Noe av det som er det aller fineste med den klassiske pubkulturen, er at puben er et sosialt samlingspunkt som bringer folk sammen. Jensemann er i så måte et strålende eksempel. Pubvert Cato forteller at ha virkelig fikk øynene opp for dette under Koronaen.
– Vi har en solid gjeng med stamgjester. Mange av disse har sin viktigste møteplass her på puben. Jeg hadde kontakt med flere av dem i pandemiperioden og mange kunne fortelle at de gikk helt i kjelleren psykisk, uten å kunne besøke sitt faste møtested. Det var først da jeg forstå hvor viktig denne plassen er for folk. En trivelig brun pub er god sosialpolitikk, bedyrer Cato som også mener at driften av Jensemann burde blitt finansiert over helsebudsjettet!
– Her har vi gjester fra alle samfunnslag i alle aldre, fra 20 åringer og til folk langt oppi i åttiåra. Det er veldig flott å se dresskledde advokater som står ved siden av en pensjonerte industriarbeidere og løser verdensproblemer over en skummende halvliter. Slike møteplasser er det ikke mange av i samfunnet lengre!

Denne blide gjengen med hyttefolk hadde trosset fjorden i åpen båt for å nyte kvelden på Jensmann.

Pubbesøk som borgerplikt

IN magasinet deler selvsagt disse tankene og ønsker sterkt å fremheve Jensemann som en representant for den gode pubens samfunnsmessig funksjon. Når vi i tillegg vet at konkursspøkelset raser med full kraft gjennom Kragerøs uteliv har Jensmanns funksjon blitt enda viktigere. Bare siden i sommer har tre av aktørene i Kragerøs utelivsbransje gått over ende. Vi i IN magasinet frykter at denne skumle utviklingen kommer til å fortsette. Derfor ser vi det som en ren borgerplikt både for tilreisende og lokale ølhunder å legge turen til Kragerø og Jensemann. Jeg vil rette en spesiell oppfordring til alle de tusenvis av hytteeiere som befolker skjærgården og holder liv i Kragerø på sommeren. Kragerø er faktisk åpent hele året, og spesielt i julen er et julepyntet Kragerø med sine trehus, sine flotte spesialforretninger og nydelige natur verdt et besøk. Sleng dere i Teslaen med en eneste gang! Legg juleshoppingen til Kragerø. Både lokalbefolkning og hyttefolk har et felles ansvar for å holde liv i denne perlen blant kystbyene!

  • NB! Bærekraftsmålene handler primært om hvor langt de ansatte kan løfte gjester som måtte behøve slik assistanse.
  • NBB! Langt etter deadline har redaksjonen snappet opp troverdige rykter om at Cato har planer om å gjenåpne den klassiske brune puben «Lille Kragerø». Vi velger å tro på våre kilder og at Cato gjør dette for å møte den voldsomme trafikken fra såkalte øl-turister, som kommer til å valfarte til Kragerø for å besøke Norges første pub med tre seidler i IN magasinet.
Puben har et godt utvalg av Belgisk håndverksøl.

Fakta Jensemann i Kragerø

Tekst & foto: Stein O. Kaasa
 

Følg IN magasinet på Facebook