» Kreative små kakefabrikker

Kreative små kakefabrikker

Før var det nok med en langpanne sjokoladekake pyntet med seigmenn og Non Stop, mens i dag skal kakene være tredimensjonale. Helst skal de vise hvem du er som person. Vi har snakket med tre jenter som lager alt fra frosker til sko til spiselige spedbarn.

bakere header
Anja Jarli (23), Anne Erga Årsvold (29) og Aina Goa-Bjørnøy (29)

Det er bare fantasien som setter grenser for hva de klarer å lage. Etasjekaker, 3D, sjokolade eller krydderkaker fylt med bringebærmos eller eplemos er noen av variantene. Du får nesten dårlig samvittighet av å spise dem.

– Baking er et avbrekk i en travel hverdag

Småbarnsmamma Aina jobber i et oljefirma på dagtid, mens kveldene brukes til baking. I vår var hun med i TV3 programmet Hele Norge Baker, der hun konkurrerte mot 12 andre om å bli Norges beste amatørbaker.
    Da Aina Goa-Bjørnøy skulle lage dåpskake til sønnen Levi startet bake interessen for fullt.
- Baking er tilflukt og terapi når ungene har lagt seg og mannen gjør sitt. Da kan jeg sitte i min egen lille boble. Jeg ser på det som en hobby. Jeg er redd at gleden og motivasjonen vil forsvinne om jeg gjør dette om til en fulltidsjobb.
    Hobbybakeren bruker mye tid på Internett for å finne inspirasjon til nye kaker. Når hun har fått et klart bilde av hvordan hun ønsker at kaken skal se ut, tar hun frem tegneblokken og skisserer.
– Jeg er en perfeksjonist og er livredd for at det jeg lager ikke skal svare til kundens forventninger. Men den største barrieren er at jeg skal være stolt over det jeg har laget. Ofte kan jeg se noe for meg i hodet, men det er vanskelig å vite hvordan det blir i praksis. Når jeg tegner finner jeg fort ut om det funker eller ikke.
    Aina tror at den nye trenden med at vi går tilbake til håndverk er en av årsakene til at kakene er så populære.
– Det er en wow faktor og noe folk kommer til å snakke om. Vi liker å ha noe som ikke alle andre har. Jeg tror også det har mye med at vi liker å være kreative. Vi både strikker og syr mer.

– Kjekkere å lære bort enn å lage selv

Det mest utfordrende Anja vet er å bake, men å dekorere det kan hun. Den nyutdannet førskolelæreren synes nesten det er kjekkere å lære bort enn å gjøre det selv.
    Flere ganger har Anja Jarli nesten tatt til tårene fordi enkelte figurer har vært umulig å få til. Når kaken bare smelter og hun må nesten stå inne i kjøleskapet for å få den til å stivne, da må hun puste dypt og tenker på sluttresultatet.
– Når jeg får kommentarer om hvor jeg har kjøpt figurene henne og jeg kan svare at jeg har laget dem selv, da blir jeg motivert til å fortsette. Men det er rart jeg ikke har fått noen tallerkener i veggene.
    Det hun liker best med den nye trenden er at du kan få kakene så personlig som du ønsker. Da sønnen skulle døpes i 2011 hadde hun lyst på noe mer enn en marsipankake med et bilde klistret på toppen og noen blomster rundt.
– Du kan få alt fra pupper til drager til spiselige spedbarn. Det siste er veldig populært. Jeg tror folk blir inspirert av hva de ser på tv og tenker at dette har jeg også lyst til å prøve.
    Det vanskeligste oppdraget hun har hatt var da hun skulle lage en kake som så ut som en laptop til en konfirmant.
– Det gjør jeg absolutt ikke igjen. Det var helt forferdelig. Skjermen måtte være i isopor fordi det ble for tungt å holde en kake oppe. Det var utrolig vanskelig å få isoporen til å stå. Jeg var så redd for at den skulle dette fra hverandre, men det gikk heldigvis bra.
Selv foretrekker hun langpanne sjokoladekake med Non Stop på toppen. Om det har noe med nostalgi å gjøre er hun usikker på.

bakere header2

– Jeg klarer det bedre selv

Da Anne Erga Årsvold skulle bestille en kake til sønnen sin dåp i 2006 ble hun så skuffet over resultatet at hun innså at hun kunne ha laget den bedre selv.
– Jeg følte at jeg hadde kastet penger rett ut av vinduet.
    Det kjekkeste Anne vet er å bake til barnebursdager. Hun passer på å alltid spørre barna selv hvordan de ser for seg at kaken skal være før hun spør foreldrene. Men som oftest blir det en 3 dimensjonal sjokoladekake med marsipan på.
– Med barnebursdager så blir det alltid noe nytt hver gang, mens med dåpskaker så vil de voksne ofte har noe som likner på en kake jeg har laget før. Det blir fort kjedelig.
Etter at hun har snakket med bursdagsbarnet, setter Anne seg foran dataen for å søke etter inspirasjon. Det er slik hun lærte seg å lage kakene.
– Jeg har lært mye av å bare se på og herme etter andre, og så kommer jeg på nye ideer underveis mens jeg baker.
    Men den største utfordringen er mangel på tid til å balansere studier, barn og baking, derfor begrenser hun seg til en kake annen hver uke. Å jobbe fulltid med kakebaking kunne hun aldri tenkt seg. Det hadde blitt alt for ensformig.
– Den største utfordringen er hvor lang tid det tar å lage kaken. Skal jeg ha den ferdig på en kveld kan det fort bli natt og når marsipanen ikke spiller på lag så blir jeg veldig sliten.
Anne tror at årsaken til at kakene er så populære er fordi vi har mer penger og har derfor råd til å kjøpe oss ut av bursdagsbakingen.

FAKTA: Anja Jarli (23)

Nyutdannet førskolelærer, blogger på KakemesterHarepus.blogspot.no og holder kakedekoreringskurs.
Tips: Har du det rette verktøyet så kan du lage hva som helst. Du må bare vite hvilket verktøy du skal bruke. YouTube har også mange gode «How To» videoer og du kan finne mye inspirasjon på www.kakefesten.no.

FAKTA: Aina Goa-Bjørnøy (29)

Jobber som utviklingskoordinator i oljebedriften EnerMech og blogger på www.AinasFrosting.no.
Tips: Bruk god tid og prøv deg frem. Alle kan få det til bare de tar tiden til hjelp. Hele Norge Baker viser at du kan få til et mesterverk på 2,5 time, men det tar mye lenger tid enn det. Det går fort 3-4 dager på en stor kake.

FAKTA: Anne Erga Årsvold (29)

Nyutdannet førskolelærer og blogger på
www.AnnesKaker.snappages.com.
Tips: Mange bommer på at de kjøper feil ingredienser. Bruker du en marsipan som ikke er god å jobbe med så kan du fort gå lei. Mange kjøper dyr marsipan i hobby butikk og disse er veldig harde og brukes av bakerier som har maskiner til å rulle dem ut.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: TV3/Rune Bendiksen, Aina Goa-Bjørnøy, Anja Jarli & Anne Erga Årsvold

Følg IN magasinet på Facebook