Hjem » Mat & drikke » Kortreist julemat

Kortreist julemat

Til tross for at det finnes mange produsenter som tilbyr julemat av alle slag, er Coop Mega Molde den eneste dagligvarebutikk i Molde som tilbyr råvarer fra flere lokale produsenter, også når det er julemat som skal på bordet.
Ribbe
For Coop Mega Molde er det ikke bare snakk om å følge trendene som råder innen dagligvarehandelen når de velger å satse på mat fra lokale produsenter. De velger konsekvent å satse på god kvalitet og gode råvarer, og når de lokale produsentene er de beste, er valget enkelt, selv til jul.
Diplom2_WEB

Premiert lokalmat

I år som fjor forventes det kø når pinnekjøttet fra Vågen Gård legges ut i butikken. For Evy og Terje Starheim på Averøya klarer ikke å produsere nok av pinnekjøttet som i 2006 ble belønnet med gullmedalje i NM for Kjøttprodukter. Dampepølsen «Normør» fikk sølvmedalje i samme NM. – Vi produserer mellom tre og fire tonn pinnekjøtt i år, sier Terje Starheim fra Vågen Gård. Mer har vi ikke kapasitet til å produsere om vi skal beholde den gode kvaliteten og fortsette å være en håndverksbedrift. Til tross for at de selv har rundt 300 sauer på gården, er ikke dette nok til å møte etterspørselen av pinnekjøtt, dampepølse og spekemat fra Vågen Gård. De lammene de mangler kjøper de fra lokale sauebønder som er villige til å satse på kvalitet framfor kvantitet. I tillegg til pinnekjøtt og dampepølse produserer de flere sorter spekemat. I VM 2007 i Frankfurt stilte Vågen Gård opp med to produkter. Resultatet ble gullmedalje for Fårepølsen og bronse til Fenarullen. Dette var de første medaljene i et NM eller VM som har gått til økologiske produkter!
Julebrød

Kjærlighetsgris

Coop Mega Molde kan også tilby julemat fra nærområdet til dem som foretrekker svineribbe til jul. Den lokale juleribba kommer fra Sylte Gårdsslakteri i Surnadal, kjent fra «Jakten på Kjærligheten» på TV2. Til tross for at de kun har holdt på i to år, har familiebedriften allerede stor etterspørsel etter varene sine. I løpet av 2008 vil de ha slaktet rundt 3000 griser, 7-800 av disse må bøte livet i førjulstiden for at vi skal få julemat på bordet. I tillegg til ribbe leverer de også andre produkter som stek, filet og koteletter til Coop Mega Molde. Hele familien er involvert i driften, og alle er opptatt av at kvaliteten skal være så god som mulig. Derfor har de valgt å gjøre en del ting på tradisjonelt vis. Grisene som slaktes her på gården stresser mindre enn griser som kjøres til slakteri, sier Lars Sylte. Mindre stress er bedre for grisen, som igjen gir bedre kvalitet på kjøttet. Etter slakting henges kjøttet til tørking i hele 24 timer. I løpet av denne mørningstiden forsvinner fire til fem prosent av vekten, men i motsetning til en del andre kjøttprodusenter sprøyter ikke Sylte inn vann i kjøttet for å få opp igjen vekten. – For oss er det viktigste at vi leverer et produkt som vi er stolte av, sier Sylte.
Mona og Ola

Godt håndverk

Hos Coop Mega Molde nøyer de seg ikke med å levere råvarer til julemiddagen fra lokale produsenter. Både lefse og julebrød leveres også fra leverandører i nærområdet. På Skåla står to driftige damer og baker lefser i en sky av hvetemel. Det kjevles og stekes, smøres og pakkes. Heimebakst på Skåla leverer fem sorter ferdig smurte lefser til Coop Mega Molde. Totalt lager de i overkant av 10.000 lefser i løpet av et år. Likevel blir det aldri nok lefser til jul. – Det er mye arbeid å lage gode lefser, og det er vanskelig å få tak i like gode råvarer som i gamle dager, sier Ingunn Sandes. I tillegg blir det mye rot. Det er nok en annen grunn til at mange velger å kjøpe lefser fra oss, legger hun til. Litt lengre inne i fjorden finner vi «Pelle og Johan». De er ansvarlige for at julebrødet har fått sin rennesanse. Her blir alle brød bakt på helt tradisjonelt vis. Deigen får modne, den blir hevet og slått ned igjen for så å heves på nytt. – God mat tar tid og skal lages med de beste råvarene, sier Johan Hoel hos «Pelle og Johan». Dette gjelder også julebrødet, som lages med ekte meierismør i deigen, men uten sukat. Og kunder har ringt «Pelle og Johan» og takket for at de ikke har hatt sukat i julebrødet. Til tross for at de i fjor produserte flere tusen julebrød, var responsen så god at de måtte produsere julebrød helt frem til 13. dag jul. – For meg skal julebrødet serveres med lokalprodusert «gosmør», med gomme og bringebærsylte på toppen. Et alternativ er med brunost på, med en kopp te til, sier Johan. «Pelle og Johan» leverer også andre bakervarer til Coop Mega Molde. Etter ønske fra butikken har de i høst begynt å levere saftige og myke aniskringler, som også har blitt svært godt mottatt av kundene.
Pinnekjøtt - Mega

Fornøyde kunder

Til tross for at alle disse produsentene levere svært ulike produkter, er de enige med de ansatte på Coop Mega Molde om at den beste kvaliteten oppnås ved godt håndverk. De er også enige om at fornøyde kunder er det beste skussmål man kan få, både for produsent og butikk. De takker alle sine kunder for tilliten og ønsker dem en fredelig julefeiring. Tekst: IN magasinet Foto: Coop