» Klassiker åpner teaterhøsten

Klassiker åpner teaterhøsten

Trøndelag Teater innvier høstsesongen med klassikeren over alle klassikere, Hamlet. Regissør Runar Hodne har gitt dramaet om hevn, kjærlighet og makt en ny aktualitet.

header K Ingebretsen

Det verdenskjente stykket av William Shakespeare hadde premiere på Hovedscenen 5. september. Espen Klouman Høiner innehar tittelrollen i det som er et av verdens mest spilte skuespill. Klouman Høiner er kanskje mest kjent for sin rolle i TV-serien Kampen om Tungtvannet. I fjor høst medvirket han også i Trøndelag Teaters oppsetning av Moby Dick, og han har tidligere spilt hovedrollen i Peer Gynt.

header K Ingebretsen2

Storslått

Bak det som blir beskrevet som en storslått oppsetning, står det samme kunstneriske teamet som stod bak En Handelsreisendes Død, fra 2013. Foruten Hodne på regi, står Serge von Arx for scenografi og kostymer. De har med seg den tyske lysdesigneren Andreas Fuchs og på musikk har de Lars Petter Hagen, som i fjor vant Spellemannsprisen i klassen Komponist.
Resultatet er blitt en to timer lang forestilling, med scenografi bestående av en stor, oppbygget scene, og skuespillere ikledd parykker og kostymer med inspirasjon fra renessansen. Publikum får også en god dose dramatisk handling.
– Det blir fekting, storslått scenografi og flotte kostymer, sier markedssjef ved Trøndelag Teater, Merete Wist Adde.

header K Ingebretsen3

Alle «kjenner» Hamlet

Hamlet, som kommer hjem til både bryllup og gravferd, vil hevne sin far, Kongen av Danmark. Men det blir en vanskelig oppgave, fordi han selv må drepe. Regissør Hodne har valgt å fokusere på kjærlighetstemaet i stykket, i tillegg til de eksistensielle temaene.
– Alle kjenner Hamlet, men analysene av hva det handler om er mangfoldige. Hevn har vært en vanlig tanke, men Hodne er også opptatt av kjærlighetens vilkår i denne råtne verden. I Runars tolkning er kjærligheten mellom Hamlet og Ophelia ekte, men den får dessverre ikke leve lenge. Renate Reinsve spiller rollen som Ophelia. Reinsve spilte i fjor rollen som Maja Rubeck i Ibsen-stykket Når vi døde våkner, en rolle hun ble nominert til Heddaprisen for.

Jo Strømgren vender tilbake

Teaterhøsten fortsetter med flere nyoppsetninger. På Gamle Scene har Jo Strømgren-stykket Konfirmasjonen urpremiere 18. september. Strømgren, som opprinnelig kommer fra Trondheim, har vendt tilbake til sin fødeby med det som er en festlig tragedie om en stresset mamma, spilt av Marianne Meløy, en furten konfirmant og deres uforutsigbare familie. Strømgren er en av de mest spilte nålevende norske dramatikerne i utlandet, og Konfirmasjonen er hans premiere nummer 100. Strømgren har manus, regi, koreografi, kostymedesign og scenografi på stykket.
– Jo har en egen evne til å skrive humoristisk om alvorlige ting i livet. Han skriver morsomt om livets skyggesider, sier Adde.

Opera fra kommentarfeltet

Høstens andre urpremiere er kammeroperaen Kommentarfeltet, et stykke som tar for seg nettets kommentarfelt og debattantene som råder der. De villeste kommentarene synges ut høyt, og vi blir kjent med nettroll, bloggere, selvlærte fagspesialister og en moderator. Forestillingen er et samarbeid mellom Trøndelag Teater, Trondheim Kammermusikkfestival og Trondheim Sinfonietta.
– Dette er et veldig spennende samarbeid, og det er alltid morsomt å samarbeide med andre kulturaktører i byen, sier markedssjef Adde.

header K Ingebretsen4

Action-drama fra 19-åring

I november slipper teateret til den yngste dramatikeren som har vært der, når stykket Action har urpremiere på Studioscenen. Nitten år gamle Joakim Skevik fra Inderøya imponerte stort med sin korte monolog da han deltok i prosjektet Unge Dramatikere i fjor. I høst debuterer han med forestillingen som er en videreutvikling av denne monologen, og en av hovedrollene spilles av Mads Bones.

Ønskerepriser

Høstprogrammet byr også på to ønskerepriser; Nøtteknekkeren og I Grevens Tid. Førstnevnte gikk som en farsott da den ble satt opp i 2013, og markedssjefen sier de forventer fulle hus også i førjulstida i år.
– Nøtteknekkeren er en kjent tittel, og noe folk forbinder med jul, familie og kos. Og så er det en fantastisk fin forestilling, sier hun.
I Grevens Tid ble første gang satt opp i fjor vår, og er en varm, bittersøt komedie om tre aldrende venninner. Stykket settes opp igjen på Gamle Scene fra 21. november, og passer ifølge Adde for alle som har ei mor, ei tante eller ei svigermor eller som har tenkt å bli gammel.
Andre forestillinger på spilleplanen denne høsten er Petra von Kants bitre tårer av Rainer Werner Fassbinder, og isenesettelsen Rosenkranz og Gyldenstern er døde. Sistnevnte består av skuespillere som leser skuespillet for publikum.
– Det blir en mangfoldig sesong, med en god blanding klassikere og nyskrevne stykker, oppsummerer markedssjef Merete Wist Adde.

Tekst: Renate Brødreskift I Foto: Renate Brødreskift og Trøndelag Teater

Følg IN magasinet på Facebook