Hjem » Mat & drikke »  Julemarked for smaksløkene

Julemarked for smaksløkene

Spennende matopplevelser med både spekemat og søtsaker står på menyen når det tolvte julemarkedet i rekken åpner på Torvet 12. desember

Helt siden det første markedet ble arrangert i 2003, har matopplevelser vært en viktig del av førjulsarrangementet på Torvet. Riktignok i noe mindre skala i starten da det kun var fem utstillere til sammen, sammenlignet med i år der markedet kan skilte med 100 utstillere totalt. Halvparten av disse er matboder.

– Jul og mat hører sammen

– Det har gradvis blitt flere utstillere hvert år. Det store gjennombruddet for mat kom i 2011. Julemarkedet og Bondens Marked ble da enige om å satse på telt alle ti dagene under Julemarkedet. Tidligere hadde det bare vært telt i tre dager, og det ble da arrangert av Bondens Marked, sier Eileen Brandsegg i Midtbyen Management. Det er Midtbyen Management som arrangerer markedet, som med årene har etablert seg som en førjulstradisjon i Trondheim. 
– Jul og mat hører sammen. Det er kanskje den perioden i året vi nordmenn er mest opptatt av mat og vil ha noe ekstra godt. Vi ønsker at de som kommer på julemarkedet skal få spise noe godt når de er på markedet for å kjøpe godsaker for å gi i julegaver eller til egen julefeiring, sier Brandsegg.

Kafélavvo og uteservering

Spekemat, meieriprodukter, sjokolade, grønnsaker, syltetøy og sauser er bare noen av fristelsene i de ulike bodene. Bondens marked stiller med kortreist mat, der produsentene selv står for salget i bodene, og i kafélavvoen serveres julegrøt, reinsribbe, elgburger, bratwurst og annet snadder fra Bondens marked. Nytt av i år er uteserveringen GranBAR, der man kan kjøpe enkel mat fra grillen, kaffe, mineralvann, nisseøl og rødvinsgløgg. Hver dag klokken 17 vil vertinne Cecilie Wold Andersen intervjue ulike matutstillere ved bålet, under tittelen «Gårdsmat ved bålet».

Ysteri fra Rennebu

En av årets nykommere er Grindal Ysteri. Dette er et lite gårdsysteri som holder til i Rennebu, og som yster av fersk og upasteurisert melk fra dyrene sine.
– En kjempespennende utstiller som skal ha svært gode oster, sier Brandsegg.

Åpning med kammerkor

Julemarkedet byr på mer enn bare matopplevelser, og har også et variert kulturtilbud. Klokken 12 på åpningsdagen 12. desember vil Øvre Nidelven Kammerkor sammen med ordføreren åpne Julemarkedet og samtidig den nye Midtbyscenen. I følge Brandsegg inneholder dagens festivalprogram cirka 200 kulturaktiviteter, som alle foregår på tre ulike scener på Torvet. 

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Midtbyen Management & Stine Marie Larsen

Følg IN magasinet på Facebook