Hjem >  John Vinnem – Johnnylove: Johns kjærlighet

John Vinnem – Johnnylove: Johns kjærlighet

På gutterommet i Trondheim startet en av landets fremste designere karrieren. 

Presis på avtalt tidspunkt treffer jeg John Vinnem i showroomet til Johnnylove i Oslo. Så fort jeg kommer inn døren avslutter han høflig telefonsamtalen han er i og hilser på meg med et hardt håndtrykk. 
– Jeg gjør stort sett alt selv. Jeg har ingen som minner meg på hva jeg har av avtaler, så jeg måtte for eksempel selv huske at jeg skulle treffe deg i dag, sier han med et ydmykt smil på munnen. 
Fra topp til tå er John kledd i helt sorte klær fra eget merke. Og ikke noe rart med det, John startet nemlig som klesdesigner nettopp for å lage klær han selv ønsket å gå med. Det hele startet ved symaskinen på gutterommet i Trondheim for fjorten år siden. John fant ikke noen klær han selv ønsket å bruke i byens klesbutikker, så han tok heller jobben i egne hender. På den tiden studerte han til å bli sivilingeniør på NTNU, men da forelesningene stort sett gikk til å tegne klær, fant han ut at han måtte gjøre noe ut av interessen. En reise til Asia ga mye inspirasjon, så studiene ble satt på vent. John begynte å jobbe i en bar, mens han designet klær til seg selv. Han begynte også å selge plagg til venner og venners venner. Han begynte fort å lage fullstendige kolleksjoner til klesmerket han valgte å kalle Zaishi, som betyr Harmoni i Kaos. Dette merket var veldig Asia- og hard street style-inspirert, noe som gjorde at det ikke nødvendigvis passet helt inn på det norske markedet. Etter fire år med Zaishi gikk John over til et nytt konsept med klesmerket Johnnylove. Her ville John satse spesielt på gode jeans og ytterplagg.

Lidenskap for rock og klær

I 2006 var John blitt mer voksen i stilen og det nye merket måtte få et navn. John forteller at vennene hans hele tiden mente at navnet burde være Johnnylove. Johnny på grunn av rockealibiet hans og love på grunn av den store kjærligheten for klær. 
– Johnnylove gikk veldig bra på kort tid, men det manglet en dybde. Jeg designet litt for damer og litt for menn, men ingen fullstendige kolleksjoner. Jeg kjente at jeg måtte gjøre noe for at kolleksjonene skulle bli litt større, derfor la jeg fra meg å designe kvinneklær. 
John er ikke en mann som gir opp, men anser det å måtte gi seg med dameklær som et nederlag og hjertesukk.

Kvalitet før kvantitet

Tanken bak klesmerket Johnnylove, er å lage plagg med god passform og høy kvalitet. Klærne skal ha en signatur, uten å måtte sette for store logoer på de. I kolleksjonene ser vi mye linjer og design, men likevel holder John plaggene enkle og rene. John er sikker i stilen sin og legger ikke skjul på at han ikke er allværsjakkens største fan. 
– Jeg mener ikke at allværsjakken er stygg, men jeg ønsker ikke at den skal dominere bybildet. Den er fin der den hører hjemme, som er på fjellet og ute i naturen, sier designeren. 
For å finne et bedre alternativ til allværsjakken, har John jobbet mye med fine jakker i god kvalitet hos Johnnylove. Trønderen vet hva folk har behov for ikke bare i hjembyen, men også i resten av landet. 
– I Trondheim bytter været veldig fort. Det kan være strålende når du går ut og i neste sekund snur det helt. Jeg ønsker at folk skal kunne kle seg bra selv når været er dårlig. Derfor er det viktig for meg å lage jakker som er fine, samtidig som de skal være teknisk gode nok til å brukes i all slags vær. Har du en jakke fra Johnnylove skal du føle en trygghet i den. Jeg er ikke glad i bruk og kast-systemet, derfor ønsker jeg at kundene mine skal bli glad i plaggene de kjøper så de beholder de lenge. Det er gjerne litt av grunnlaget for Johnnylove. Det skal være gode enkeltprodukter, så kvalitet er veldig viktig. 
For at plaggene fra Johnnylove skal få best mulig kvalitet bruker de bare gode materialer fra Italia, mens alt produseres på fabrikker i Europa. John er fast bestemt på at man aldri er bedre enn sitt svakeste ledd og at han aldri hadde hatt samme stolthet ovenfor merket om det var produsert i Kina.

Liten i en stor verden

Ingen kan si at John Vinnem ikke har hatt stor suksess med Johnnylove, men likevel er ikke merket veldig stort i hele verden. 
– Tanken bak Johnnylove har alltid vært at vi skal være liten i verden, men verden er veldig stor. Vi er fortsatt veldig liten, så jeg tenker at vi nå kan jobbe mot å være litt mindre liten i en stor verden, sier designeren ydmykt. 
I tillegg til å jobbe for å bli litt større på verdensbasis har John startet opp igjen med damekolleksjon fra Johnnylove. Å slutte med damekolleksjon var noe av det mest hjerteskjærende John har gjort, så nå har han som mål om å ha en fullstendig kolleksjon til dame innen ett år.

Synlig på gaten

På spørsmålet om hva det beste minne John har fra årene som klesdesigner, blir han stille og tenker seg godt om. 
– Hmm… Det beste minnet må nok være da jeg så en mann bruke klærne mine på gaten i Paris. Det er absolutt det jeg husker best. Målet mitt har alltid vært at klærne mine skal være synlige, så da må det være relevant for folk å bruke de. Jeg reiser hele tiden til Paris, så når jeg da ser folk gå med Johnnylove føler jeg at jeg har fått til noe. Det er spesielt gøy når jeg ser folk bruke gamle plagg fra Johnnylove. Da blir jeg ekstra stolt, fordi jeg ser at kvaliteten holder og at plaggene kan brukes lenge.

Ydmyk, snill og dedikert

Jeg ser på John og spør han hvordan han selv vil beskrive seg selv som person. Igjen blir det en kort pause og jeg ser at John ikke er helt komfortabel med å prate om seg selv. John har nemlig alltid foretrukket å være litt anonym. Han forteller at han er dedikert, engasjert og har et stort overblikk. Jeg forstår at dette er noe han ikke trives å prate om, så jeg spør heller hvordan han tror venner og familie vil beskrive han. 
– Intens og snill, svarer han. 
Ut fra samtalen vi har hatt sier jeg at han virker som en veldig ydmyk og god person, med beina godt plantet på bakken. 
– Jeg har beina godt på jorden. Jeg ser ikke hvorfor jeg ikke skal ha det, sier han mens han ler. 
– Jeg har en hard jobb akkurat som alle andre. Design er en hard jobb, men jeg har mange flinke mennesker rundt meg som jeg ikke ville vært en dag uten. 
På brystet har John tatovert en samurai og en gentleman. Dette skal bety at han alltid skal være tøff som en samurai, men likevel en høflig og ordentlig mann. I det jeg går ut døren fra showroomet tar John meg godt i hånden to ganger og gir meg et peace tegn, med et varmt smil om munnen.

Tekst: Camilla Christensen | Foto: Johnnylove

 

<_CP_SCRIPTTAG type="text/javascript" src="//e.issuu.com/embed.js" async="true">