Hjem » Mat & drikke »  Ja, vi elsker olivenolje

Ja, vi elsker olivenolje

Trønderne har tatt godt imot byens nye olivenoljespesialist Oliviers & Co. Kvalitetsoljer og smakstilsatte eddiker fra Middelhavslandene, pluss litt snacks som pasta, pesto og marmelade, trekker kundene til den nye butikken på Byhaven.

– Vi åpnet i oktober med brask og bram. Trønderne er ikke så trege som en skulle tro, sier daglig leder Hege Renolen. 
For trønderne kan sin olivenolje og betaler gjerne litt ekstra for kvalitetsvarer, skal vi tro Renolen. 
– Mange begynner å få en del kunnskap, og mange vil også ha råd om oljer. Vi er blitt veldig bevisst. Matinteressen blant folk har blitt såpass stor, vi reiser mer og vil ha med oss matopplevelsene hjem, sier Renolen.

Kvalitetsolje

For her er det ekte vare du får. All informasjon om produsent, innhøstingsdato, holdbarhetsdato og olivensort står på etiketten, og hver olje skal kunne spores tilbake til den opprinnelige olivenlunden. Oliviers & Co tar mål av seg å ta inn olivenoljer av høy kvalitet, laget av produsenter som har en ærlig og lidenskapelig tilnærming til det gamle håndverket. Oljene har hver sitt spesielle særpreg, med smaker som variere fra mild til kraftig og urtepreget olje.
– Vi spør gjerne kundene om hvor vant de er med å bruke olivenolje. De italienske oljene er mer urtepreget, mens nybegynnere går for de litt mildere typer oljer, som for eksempel fra Spania, sier Renolen. 
Sist høst var hun selv i Toscana i Italia for å overvære produksjonen av det som i dag står tappet på gullflasker i butikken, og blir beskrevet som kraftig og intens med preg av urter, artisjokk og sypress. 
– Dette er kremen av olje, sier Renolen.

Dårlig olivenhøst

Den milde vinteren i Italia og landene vest for Middelhavet, har bydd på utfordringer for olivenoljeprodusentene. Oliventrærne har begynt blomstringen uten at det har skjedd noen pollinering, og mange områder har i tillegg vært hardt angrepet av olivenfluen. Renolen forteller at årets innhøsting i disse landene har vært den dårligste i manns minne, og flere produsenter har bestemt seg for å ikke produsere olje fra årets avling. Til tross for dette har vi funnet frem til en god variasjon av kvalitetsoljer i tilstrekkelig kvantum for 2015. Det kommer flere nye produsenter på banen i år, blant annet fra Spania, Hellas og Kroatia. 
– Det kommer også oljer fra Italia, men ikke i den utstrekning det har vært tidligere, sier hun, og legger til at alle oljene de tar inn er gjenstand for strenge seleksjonskriterier. 
– Alle våre oljer er extra virgin olivenolje. Jo mer informasjon det er på flaska, jo høyere garanti er det for at det faktisk er extra virgin olivenolje, sier hun.

Nye oljer mot våren

Nå når vi går mot lysere og lettere tider, blir også maten og tilbehøret deretter. Ønsker du å sette en ekstra piff på hverdagsmiddagen, hjelper Renolen og hennes medarbeidere deg gjerne med råd. 
– Det finnes et hav av kombinasjonsmuligheter. Til fisk og sjømat passer det godt med en mangoeddik og sitronolje. Basilikumolje og granatepleeddik er også en kombinasjon de fleste liker. Nå går vi gjerne for grønne, lette, gjerne rene oljer, som minner om at sommeren er rett rundt hjørnet, sier Renolen.

Starter kurs

De butikkansatte deler gladelig av sin kunnskap og entusiasme for de edle dråpene, og har nylig startet med å holde kurs for oljeinteresserte. 
– Her blir det både smaksprøver og info om olivenolje og oljefremstilling. Man vil også få mulighet til å handle etter kurset, sier Renolen. 

Tekst & foto: Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook